eng

Süt Terimleri Sözlüğü (7)

A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z
7. Sayfa
Çift Krema Peynirleri :
Süt yağı içeriği kurumaddede % 60-75 arasında olan peynirler.
Çift Yönlü Oriyantasyon :
Plastik filmlerin her iki yönde de iyi dengeli olması için hem ma ...
Çiftçi :
Mal sahibi, kiracı, yarıcı veya ortakçı olarak devamlı veya en az ...
Çiftçi Kayıt Sistemi :
Türkiye’de mevzuatla oluşturulan ve çiftçilerin kimlik, arazi ve ...
Çiftlik Hayvanı :
Et, süt, yumurta dâhil olmak üzere gıda, deri, kürk, yün, tüy vey ...
çiğ :
Pişmemiş ya da az pişmiş. İşlenmemiş ham.
Çiğ Süt :
1. Mevzuatında belirtilen çiğ süt kriterlerine uyan inek sütü, ko ...
Çiğ Süt Referans Birim Fiyatı :
Bakanlık tarafından aylık olarak belirlenecek olan fatura/müstahs ...
Çikolata :
Kakao ürünleri ile şeker ve/veya tatlandırıcı; gerektiğinde süt y ...
Çiy/Çiğ Noktası :
Bir gaz içinde bulunan serbest nemin içinde bulunduğu veya et56 r ...
Çok Katmanlı Plastik :
İki veya daha fazla plastik katmandan oluşan madde veya malzeme.
Çok Katmanlı-Çoklu Malzeme :
En az bir katmanı plastik olmak koşuluyla farklı çeşitteki malzem ...
Çoklu Doymamış Yağ Asitleri :
Molekül yapısında iki veya daha fazla cis formunda çift bağ bulun ...
çökelek :
Peyniraltı suyundan kestirilerek yapılan lor’dan farklı olarak, y ...
Çökelme :
Bir sıvının içinde süspansiyon şeklindeki maddenin veya erimiş ol ...
Çözelti :
Çözelme sonucu ortaya çıkan çözelti.
Çözmek :
Bir maddeyi bir çözücüde çözdürmek, onun çözeltisini yapmak.
çözücü :
Gıda maddesi yüzeyinde veya içindeki, bulaşan dahil olmak üzere h ...
çözünme :
Bir sıvı ile karışan katı, sıvı veya gaz durumundaki bir maddenin ...
Çürümek :
Türlü etkilerle ve en çok mikropların etkisiyle, kimyasal değişik ...
D Değeri :
Mikrorganizma ve sporlarının popülasyonunda ısıl işlem, ışınlama, ...
D vitamini :
Bu grupta yer alan bileşiklerin hepsi antiraşitik etkisi olan yağ ...
Dağıtım Ambalajı :
Gıda maddesinin, depolama, yükleme, boşaltma ve taşıma işlemlerin ...
Dakikada devir sayısı :
Bakınız: rpm
dalga :
Titreşimin bir ortam içinde dağılması.
Dalton :
Atomik kütle birimi. Kimyasal maddelerin molekül ağırlığını belir ...
Dalton yasası :
Birbiri ile tepkimeye girmeyen gazların oluşturduğu bir karışımın ...
damıtık :
Damıtma yoluyla elde edilmiş ürün.
Damıtma :
Sıvı karışımlarda, karmaşık ve değişken bileşimleri oluşturan öğe ...
damla :
Yuvarlak biçimde, çok küçük miktarda sıvı taneciği.
damlama :
Sıvı formunda damlamak işi.
Damlatma Yöntemi İle Sayım :
Petri kutusuna önce agarlı besiyeri dökülüp katılaştıktan sonra s ...
Dansimetri :
Sıvıların yoğunluğunun ölçülmesi tekniği.
dansite :
Yoğunluk, özgül ağırlık. Bir cismin, 1 cm3’lük kütlesinin aynı ha ...
dansitometre :
Bakınız: yoğunluk ölçer
dara :
Kabıyla birlikte tartılan bir nesnenin kabının ağırlığı.
Darbe :
Vuruş, çarpış.
Darfresh Ambalajlama Teknolojisi :
Vakum ambalajlama ile aynı teknolojiye sahip bir paketleme tekniğ ...
data :
Veri, bilgi.
dayanıklık :
Sağlam, güçlü, mukavim.
dayanıklılık :
Dayanıklı olma durumu.
DDL :
Düşük dansite liporotein.
DDT :
Çok zehirli ve inatçı bir böcek öldürücü. Kolayca vücut dokusunda ...
Deaerasyon :
Sütteki kötü kokuların giderilmesi, sütte çözünmüş ve dağılmış ha ...
debi :
Bir sıvı akımının herhangi bir kesitinden, saniyede (birim zamand ...
Defo :
Kusur, özür.
deformasyon :
Biçimi bozulma.
Degüstasyon :
Genellikle şarap tadımı için kullanılan Fransızca bir terim. Sıvı ...
değişim :
Bir niceliğin birbirinden ayrı değerler alması veya böyle iki değ ...
değişken :
Değişme özelliği gösteren, çok değişen, kararsız, değişebilir.
dehidrasyon :
Bakınız: Su Kaybı
dehidratasyon :
Bakınız: Su Kaybı
Dehidro :
Hidrojen atomu kaybını gösteren ön ek.
dehidrojenasyon :
Bileşikten hidrojen atomu ayrılması.
Dehidrokolestrol :
Deri altında bulunan ve güneş ışınlarının (ultraviyole) 60 doğrud ...
Deiyonizasyon :
Bir bileşikten yüklü atom ve moleküllerin ayrılması.
Dekolorizasyon :
Ham yağların rafinasyonunda uygulanan renk açma aşaması.
dekontaminasyon :
Zararlı biyolojik maddelerin uzaklaştırılması, yok edilmesi. Fizi ...
Dekstraz :
Dektrozu laktik asite dönüştüren enzim.
dekstrin :
İki molekül monosakkaritten oluşan polisakkarit, laktoz, sükroz g ...
Dekstrinler :
Nişastanın asit ilave edildikten sonra kurutulmasıyla elde edilen ...
dekstroz :
Glukoz‘un İngilizce’deki eş anlamlısı. Bkz, D-Glukoz.
Dekstroz Eşdeğeri :
Nişastanın parçalanma derecesi indirgen şeker miktarının ölçülmes ...
Dekstroz Mononhidrat :
Bir molekül kristal suyu içeren saflaştırılmış ve kristalleştiril ...
deli dana hastalığı :
Sığırlarda görülen duruş, hareket, duyu bozuklukları ve beyindeki ...
delik :
Dar, küçük açıklık.
Demir :
Kırmızı kan hücrelerinde hemoglobinin, kasta ise miyoglobinin yap ...
Demografi :
Bir populasyonda organizmaların sayılarının ve bu sayıların zaman ...
denatürasyon :
Bir makromolekülün geri dönüşsüz olarak yapısının bozulması ya da ...
denatüre :
Doğal özellikleri, yapısı değişmiş.
Denatüre Etil Alkol :
Denatüre etil alkol, etil alkolün içilmesini ve içki imalinde kul ...
Denetim :
Yetkili otorite tarafından gıda kontrol hizmetlerinin yürütülmesi ...
Denetim Defteri :
Gıda Denetçisi tarafından gıda işyerlerinde gerçekleştirilen dene ...
Denetim Programı :
Denetime esas olan kriterleri ve denetim sıklığını belirlemek üze ...
Deney :
1. Bir veya bir çok karakteristiğin bir prosedüre göre tayin edil ...
deney tüpü :
Laboratuvarda kullanılan, değişen boyutlarda, dar, uzun, içi boş ...
Deneysel Amaçlı Serbest Bırakma :
GDO ile ilgili deneysel amaçlarla yapılacak faaliyetlerin, harici ...
denge :
Birbirini ortadan kaldıran güçlerin sonucu olan durma hali.
denklik :
Denk olma durumu, eşitlik.
Denominasyon :
İsimlendirme, ad verme.
Deodorizasyon :
Kokudan arındırma işlemi.
Deoksidasyon :
Bir yapıdan kimyasal reaksiyonla oksijen giderme işlemi.
Deoksiribonukleotid :
DNA’nın yapıtaşı olan molekül.
Deoksiribonükleik Asit :
Canlı vücudunda genetik bilgilerin taşıyıcısı yönetici molekül. T ...
deoksiriboz :
C5H10O4 bileşiminde ve DNA’nın yapı birimlerinden biri olan şeker ...
Deplazmoliz :
Plazmolize uğramış hücrenin tekrar su alarak eski haline dönmesi.
depo :
Ham, yarı mamül ve mamül gıda maddelerle katkı maddesi, yan ürünl ...
depolama :
Ham, yarı mamül ve mamül gıda maddeleri ile katkı maddesi, yan ür ...
derece :
Ölçü aletlerinin ölçeğinde belirtilmiş, başlıca bölümlerden her b ...
derecelendirme :
Sınıflandırma veya derecelendirme işinin yapılması.
derin dondurma :
Bir ürünün uzun süreli muhafazası için -18 0C altında saklanması.
Derin Dondurucu :
Gıdaların uzun süre saklanmalarına imkan veren -40 0C ye kadar sı ...
Derin Dondurulmuş :
Uzun süreli muhafazalar için derin dondurulmuş gıda maddesi.
derişik :
Konsantre, seyreltik karşıtı, derişmiş olan, yoğun.
derişim :
Yoğun konsantrasyon.
desikatör :
Hassas tartımı yapılacak olan ürün ve materyallerin dış hava rutu ...
Destabilizasyon :
İstikrarsız bir hale gelme, getirme eylemi.
deşarj :
Boşaltma, atma, içini atma işlemi.
detoksifikasyon :
Vücuttaki toksinlerin karaciğer, akciğer gibi organlar tarafından ...