eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü (7)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (7. Sayfa)
Çift Krema Peynirleri
:
Süt yağı içeriği kurumaddede % 60-75 arasında olan peynirler.
Çift Yönlü Oriyantasyon
:
Plastik filmlerin her iki yönde de iyi dengeli olması için hem ma
...
Çiftçi
:
Mal sahibi, kiracı, yarıcı veya ortakçı olarak devamlı veya en az
...
Çiftçi Kayıt Sistemi
:
Türkiye’de mevzuatla oluşturulan ve çiftçilerin kimlik, arazi ve
...
Çiftlik Hayvanı
:
Et, süt, yumurta dâhil olmak üzere gıda, deri, kürk, yün, tüy vey
...
çiğ
:
Pişmemiş ya da az pişmiş. İşlenmemiş ham.
Çiğ Süt
:
1. Mevzuatında belirtilen çiğ süt kriterlerine uyan inek sütü, ko
...
Çiğ Süt Referans Birim Fiyatı
:
Bakanlık tarafından aylık olarak belirlenecek olan fatura/müstahs
...
Çikolata
:
Kakao ürünleri ile şeker ve/veya tatlandırıcı; gerektiğinde süt y
...
Çiy/Çiğ Noktası
:
Bir gaz içinde bulunan serbest nemin içinde bulunduğu veya et56 r
...
Çok Katmanlı Plastik
:
İki veya daha fazla plastik katmandan oluşan madde veya malzeme.
Çok Katmanlı-Çoklu Malzeme
:
En az bir katmanı plastik olmak koşuluyla farklı çeşitteki malzem
...
Çoklu Doymamış Yağ Asitleri
:
Molekül yapısında iki veya daha fazla cis formunda çift bağ bulun
...
çökelek
:
Peyniraltı suyundan kestirilerek yapılan lor’dan farklı olarak, y
...
Çökelme
:
Bir sıvının içinde süspansiyon şeklindeki maddenin veya erimiş ol
...
Çözelti
:
Çözelme sonucu ortaya çıkan çözelti.
Çözmek
:
Bir maddeyi bir çözücüde çözdürmek, onun çözeltisini yapmak.
çözücü
:
Gıda maddesi yüzeyinde veya içindeki, bulaşan dahil olmak üzere h
...
çözünme
:
Bir sıvı ile karışan katı, sıvı veya gaz durumundaki bir maddenin
...
Çürümek
:
Türlü etkilerle ve en çok mikropların etkisiyle, kimyasal değişik
...
D Değeri
:
Mikrorganizma ve sporlarının popülasyonunda ısıl işlem, ışınlama,
...
D vitamini
:
Bu grupta yer alan bileşiklerin hepsi antiraşitik etkisi olan yağ
...
Dağıtım Ambalajı
:
Gıda maddesinin, depolama, yükleme, boşaltma ve taşıma işlemlerin
...
Dakikada devir sayısı
:
Bakınız: rpm
dalga
:
Titreşimin bir ortam içinde dağılması.
Dalton
:
Atomik kütle birimi. Kimyasal maddelerin molekül ağırlığını belir
...
Dalton yasası
:
Birbiri ile tepkimeye girmeyen gazların oluşturduğu bir karışımın
...
damıtık
:
Damıtma yoluyla elde edilmiş ürün.
Damıtma
:
Sıvı karışımlarda, karmaşık ve değişken bileşimleri oluşturan öğe
...
damla
:
Yuvarlak biçimde, çok küçük miktarda sıvı taneciği.
damlama
:
Sıvı formunda damlamak işi.
Damlatma Yöntemi İle Sayım
:
Petri kutusuna önce agarlı besiyeri dökülüp katılaştıktan sonra s
...
Dansimetri
:
Sıvıların yoğunluğunun ölçülmesi tekniği.
dansite
:
Yoğunluk, özgül ağırlık. Bir cismin, 1 cm3’lük kütlesinin aynı ha
...
dansitometre
:
Bakınız: yoğunluk ölçer
dara
:
Kabıyla birlikte tartılan bir nesnenin kabının ağırlığı.
Darbe
:
Vuruş, çarpış.
Darfresh Ambalajlama Teknolojisi
:
Vakum ambalajlama ile aynı teknolojiye sahip bir paketleme tekniğ
...
data
:
Veri, bilgi.
dayanıklık
:
Sağlam, güçlü, mukavim.
dayanıklılık
:
Dayanıklı olma durumu.
DDL
:
Düşük dansite liporotein.
DDT
:
Çok zehirli ve inatçı bir böcek öldürücü. Kolayca vücut dokusunda
...
Deaerasyon
:
Sütteki kötü kokuların giderilmesi, sütte çözünmüş ve dağılmış ha
...
debi
:
Bir sıvı akımının herhangi bir kesitinden, saniyede (birim zamand
...
Defo
:
Kusur, özür.
deformasyon
:
Biçimi bozulma.
Degüstasyon
:
Genellikle şarap tadımı için kullanılan Fransızca bir terim. Sıvı
...
değişim
:
Bir niceliğin birbirinden ayrı değerler alması veya böyle iki değ
...
değişken
:
Değişme özelliği gösteren, çok değişen, kararsız, değişebilir.
dehidrasyon
:
Bakınız: Su Kaybı
dehidratasyon
:
Bakınız: Su Kaybı
Dehidro
:
Hidrojen atomu kaybını gösteren ön ek.
dehidrojenasyon
:
Bileşikten hidrojen atomu ayrılması.
Dehidrokolestrol
:
Deri altında bulunan ve güneş ışınlarının (ultraviyole) 60 doğrud
...
Deiyonizasyon
:
Bir bileşikten yüklü atom ve moleküllerin ayrılması.
Dekolorizasyon
:
Ham yağların rafinasyonunda uygulanan renk açma aşaması.
dekontaminasyon
:
Zararlı biyolojik maddelerin uzaklaştırılması, yok edilmesi. Fizi
...
Dekstraz
:
Dektrozu laktik asite dönüştüren enzim.
dekstrin
:
İki molekül monosakkaritten oluşan polisakkarit, laktoz, sükroz g
...
Dekstrinler
:
Nişastanın asit ilave edildikten sonra kurutulmasıyla elde edilen
...
dekstroz
:
Glukoz‘un İngilizce’deki eş anlamlısı. Bkz, D-Glukoz.
Dekstroz Eşdeğeri
:
Nişastanın parçalanma derecesi indirgen şeker miktarının ölçülmes
...
Dekstroz Mononhidrat
:
Bir molekül kristal suyu içeren saflaştırılmış ve kristalleştiril
...
deli dana hastalığı
:
Sığırlarda görülen duruş, hareket, duyu bozuklukları ve beyindeki
...
delik
:
Dar, küçük açıklık.
Demir
:
Kırmızı kan hücrelerinde hemoglobinin, kasta ise miyoglobinin yap
...
Demografi
:
Bir populasyonda organizmaların sayılarının ve bu sayıların zaman
...
denatürasyon
:
Bir makromolekülün geri dönüşsüz olarak yapısının bozulması ya da
...
denatüre
:
Doğal özellikleri, yapısı değişmiş.
Denatüre Etil Alkol
:
Denatüre etil alkol, etil alkolün içilmesini ve içki imalinde kul
...
Denetim
:
Yetkili otorite tarafından gıda kontrol hizmetlerinin yürütülmesi
...
Denetim Defteri
:
Gıda Denetçisi tarafından gıda işyerlerinde gerçekleştirilen dene
...
Denetim Programı
:
Denetime esas olan kriterleri ve denetim sıklığını belirlemek üze
...
Deney
:
1. Bir veya bir çok karakteristiğin bir prosedüre göre tayin edil
...
deney tüpü
:
Laboratuvarda kullanılan, değişen boyutlarda, dar, uzun, içi boş
...
Deneysel Amaçlı Serbest Bırakma
:
GDO ile ilgili deneysel amaçlarla yapılacak faaliyetlerin, harici
...
denge
:
Birbirini ortadan kaldıran güçlerin sonucu olan durma hali.
denklik
:
Denk olma durumu, eşitlik.
Denominasyon
:
İsimlendirme, ad verme.
Deodorizasyon
:
Kokudan arındırma işlemi.
Deoksidasyon
:
Bir yapıdan kimyasal reaksiyonla oksijen giderme işlemi.
Deoksiribonukleotid
:
DNA’nın yapıtaşı olan molekül.
Deoksiribonükleik Asit
:
Canlı vücudunda genetik bilgilerin taşıyıcısı yönetici molekül. T
...
deoksiriboz
:
C5H10O4 bileşiminde ve DNA’nın yapı birimlerinden biri olan şeker
...
Deplazmoliz
:
Plazmolize uğramış hücrenin tekrar su alarak eski haline dönmesi.
depo
:
Ham, yarı mamül ve mamül gıda maddelerle katkı maddesi, yan ürünl
...
depolama
:
Ham, yarı mamül ve mamül gıda maddeleri ile katkı maddesi, yan ür
...
derece
:
Ölçü aletlerinin ölçeğinde belirtilmiş, başlıca bölümlerden her b
...
derecelendirme
:
Sınıflandırma veya derecelendirme işinin yapılması.
derin dondurma
:
Bir ürünün uzun süreli muhafazası için -18 0C altında saklanması.
Derin Dondurucu
:
Gıdaların uzun süre saklanmalarına imkan veren -40 0C ye kadar sı
...
Derin Dondurulmuş
:
Uzun süreli muhafazalar için derin dondurulmuş gıda maddesi.
derişik
:
Konsantre, seyreltik karşıtı, derişmiş olan, yoğun.
derişim
:
Yoğun konsantrasyon.
desikatör
:
Hassas tartımı yapılacak olan ürün ve materyallerin dış hava rutu
...
Destabilizasyon
:
İstikrarsız bir hale gelme, getirme eylemi.
deşarj
:
Boşaltma, atma, içini atma işlemi.
detoksifikasyon
:
Vücuttaki toksinlerin karaciğer, akciğer gibi organlar tarafından
...