eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü (19)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (19. Sayfa)
Kondensasyon
:
İki molekülün su gibi küçük bir molekülü atarak birleştiği, pepti
...
Kondensatör
:
İçinde akımsız elektrik yükü biriktirilen cihaz, yoğunlaştırıcı.
Kondense Peyniraltı Suyu
:
Koyulaştırılmış peyniraltı suyu.
kondense süt
:
Düşük atmosferde, süt suyunun buharlaştırılması ve belli oranda s
...
konidyum
:
İçinde eşeysiz fungus sporu olan konidyosporların meydana geldiği
...
Konjuge Yağ Asitleri
:
Bu tip yağasitlerinde iki doymamış bağ arasında bir (-CH-) grubu
...
Konsantrasyon
:
Yoğunluk. Birim hacimde çözünmüş bulunan madde miktarı.
Konsantre
:
Yoğun, kıvamlı sıvı.
Konsantre Fermente Süt Ürünleri
:
Protein oranı fermentasyondan önce veya sonra en az % 5.6 oranına
...
konsantre yoğurt
:
Keçi veya koyun sütü kreması, peynir kültürü ve tuzdan üretilen,
...
kontaminant
:
Gıdalarda normal şartlarda bulunmayan, başka bir kaynaktan çapraz
...
Kontaminantlar Kodeks Komitesi
:
Dünya Gıda Kodeks Komisyonu altında görev yapan ve bulaşanları ça
...
kontaminasyon
:
1. Fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bir etmenin ürüne veya ür
...
kontra
:
Karşı, ters, zıt anlamında ön ek.
kontrast
:
Karşı, zıt, ters.
Kontrol
:
Gıda maddeleri ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemeleri ü
...
kontrol belgesi
:
Bir ürünün ülkeye ithalat işlemleri için yürürlükteki ilgili Dış
...
Kontrol Kuruluşu
:
Organik ürünün veya girdinin, üretiminden tüketiciye ulaşıncaya k
...
Kontrol Maddesi
:
Test maddesinin karşılaştırılmasında kullanılan madde.
Kontrol Planı
:
Belirli risk ve ürün gruplarının belli sayıda ve sıklıkta denetim
...
Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu
:
Organik ürünün veya girdinin, üretiminden tüketiciye ulaşıncaya k
...
Kontrollü Alan
:
Yüksek hijyen durumu sağlanmasıyla ilgili oluşturulan yer.
Konvansiyonel Tarım
:
Organik tarım faaliyetleri dışındaki tüm tarımsal faaliyetler.
Konvansiyonel Ürün
:
Konvansiyonel tarım metotları ile üretilmiş ürün.
Kooperatif
:
Ortaklarının belirli iktisadi çıkarlarını korumak, özellikle mesl
...
kooperatif birlikleri
:
Kooperatiflerin ortak çıkarlarını korumak, etkinliklerini denetle
...
Kooperatif Üyesi
:
Kopperatife katılan ve oy kullanma yetkisi olan kimselerden her b
...
kordon
:
Hayvan hastalığı görülen alanın gözetim altında tutulması, giriş
...
Koruma Bölgesi
:
Hastalığının ve zararlı organizmanın yayılmasını önlemek amacıyla
...
Korunmuş Bölgeler
:
Bir veya birden fazla bölgede yerleşik olan, bir veya birden fazl
...
Koruyucu Maddeler
:
Sütün bozulmasını önlemek, dayanma gücünü arttırmak amacıyla kull
...
Koruyucular
:
Gıdaların mikroorganizmalarla bozulmasını önleyerek raf ömürlerin
...
kostik potas
:
Potasyum hidroksitin ticari adı.
kostik soda
:
Sodyum hidroksitin ticari adı.
Koşer Gıda
:
Musevilerin dini inançlarına uygun gıda. Bu inanışa göre, et ve s
...
kovalent bağlar
:
Bir ya da daha fazla elektron çiftlerinin paylaşılmasıyla molekül
...
kovalent olmayan bağlar
:
Hücrede, moleküller arasında önemli etkileşimlere aracılık eden,
...
kovirüs
:
Bazı bitki virüslerinde görüldüğü gibi bir enfeksiyonun başlangıç
...
Koyulaştırılmış Hidrolize Peyniraltı Suyu
:
Laktaz enzimiyle hidrolize edilen peyniraltı suyunun buharlaştırı
...
koyulaştırılmış süt
:
Yağlı, yağı kısmen veya tamamen alınmış sütten veya bu ürünlerin
...
koyulaştırılmış yağsız süt
:
Yağı alınmış sütün buharlaştırılmasıyla elde edilen ve en az % 27
...
koyulaştırılmış yayık altı
:
Yayık altının buharlaştırılmasıyla elde edilen, en az % 27 toplam
...
Köpük Krema
:
Yağsız sütteki süt yağı emülsiyonu bozulmadan, içerisine hava vey
...
Köpük Oluşturucular
:
Sıvı veya katı gıdalarda gaz fazının homojen dağılımını sağlayan
...
Köpüklenme
:
Üstü köpük bağlamak.
Köpüklenmeyi Önleyiciler
:
Köpüklenmeyi azaltan veya önleyen maddeler.
Köpüren Krema
:
Donma sıcaklığının üzerindeki sıcaklıkta sıvı halde olan krema, r
...
Köpürtmek
:
Yumurta beyazı, yumurta ya da kremayı telle çırparak kabartma usu
...
Köy Peyniri
:
Geleneksel olarak maya ve tülbent kullanmak suretiyle üretimi yap
...
kraft kağıdı
:
Ağartılmış odun hamurundan yapılan sülfat işlemiyle defalarca dön
...
kreatin
:
Omurgalı kasında bulunan azotlu bir bileşik. Kasın kasılması sıra
...
Krem Anglez
:
Yumurta sarısı, şeker ve sütten pişirilerek yapılan, pasta ve des
...
Krem Karamel
:
Servis edildiğinde üzerinde karamel bulunan sütlü tatlı. Karameli
...
Krem Patisiyer
:
Pasta kremi, sualenin içine konan krem.
Krem Peynir
:
Kurumaddedeki yağ oranı en az % 65 olan ve rutubet oranı % 45’i g
...
Krem Şanti
:
Tatlı ve pastalarda kullanılan sıvı kremaya şeker ve vanilya koyu
...
krema
:
Sütten fiziksel seperasyon işlemi ile elde edilen süt yağının, ya
...
Krema Separatörü
:
Merkezkaç kuvvetinin etkisiyle sütten süt yağının ayrılması işlem
...
Krema Tozu
:
Kremadan suyun tamamen uzaklaştırılması ile elde edilen süt ürünü
...
Kremabör
:
Yumurta sarısı, koyu şurup ve tereyağından yapılan, pastacılıkta
...
Kremalı Çikolata
:
Bileşiminde en az % 5.5 süt yağı içeren sütlü çikolata.
krep
:
Yumurta, süt ve un ile hazırlanan hamurdan tavada kızartılarak ya
...
Krim
:
Taze, dinlenmiş sütün üzerinde biriken yağlı kısım.
Kriptoksantin
:
Karotenoidlerden vücuda vitamin A’ya dönüştürülebilen sarı bir pi
...
kriter
:
Ölçüt, kıstas.
Kritik Kontrol Noktası
:
HACCP planı içerisinde bir sağlık ve gıda güvenilirliği riskinin
...
Kritik Kontrol Noktasıkkn
:
Kritik kontrol noktası. HACCP planı içerisinde bir sağlık ve gıda
...
Kritik Limit
:
Bir koşulun, parametrenin kabul edilebilir veya kabul edilemez ol
...
kriyoskop
:
Süte su katılıp katılmadığının tespitinde sütte donma noktası tay
...
krom
:
Kanda ve birçok dokuda çok küçük miktarlarda bulunan bir iz eleme
...
kromatografi
:
Gaz veya sıvı haldeki hareketli fazda bulunan bileşenlerin, sıvı
...
Kromoproteinler
:
Prostetik grubu düşük molekül ağırlıklı pigment veya pigment benz
...
kromozom
:
Prokaryot ve ökaryot hücrelerde üzerlerinde genleri taşıyan DNA v
...
Kronik Toksisite
:
Akut toksisiteye yol açmayacak düşük dozların uzun süre 169 veril
...
Ksantan
:
Glikoz zincirlerden oluşan mikrobiyal kaynaklı polisakkarit; hidr
...
ksantin
:
Adenin ve guaninin yıkımı sırasında ortaya çıkan bir ara ürün. Hi
...
ksantofil
:
Yeşil renkli sebzelerde oluşan sarı renkli karotenoid. Vitamin A
...
Ksantomegnin
:
Gıdalarda küfler tarafından oluşturulan toksik bir metabolit.
Kserofil
:
Optimum gelişme için az nemli ortamları seven.
Kserofil Mikroorganizma
:
Kuru gıdalarda üreyebilen mikroorganizmalardır.
Kserotolerant
:
Optimum gelişme için normal nemli ortamlara seven ancak az nemli
...
Kuaterner Amonyum Bileşikleri
:
Dezenfektan amaçlı olarak kullanılan zefiran gibi dördüncül amony
...
Kurşun
:
Simgesi “Pb” olan toksik etkisi yüksek ve birikme özelliği olan v
...
kuru buz
:
Karbondioksitin katı biçimi olup yüksek basınç altında karbondiok
...
Kuru Temizleme
:
Bulaşma riskini azaltan ve su kullanılmadan yapılan temizlik, eki
...
Kurumadde Standardizasyonu
:
Sütün yağsız kurumadde içeriğini arttırarak son üründe istenilen
...
Kurumadde Tayini İle Sayım
:
Standarda dayalı indirekt bir sayım yöntemi.
kurut
:
Türkiye’ye ve Orta Asya’ya özgü bir süt ürünü.Yağsız sütten yapıl
...
Kurutma
:
1. Gıda maddesinin doğal veya yapay yollarla su içeriğinin düşürü
...
Kurutulmuş Fermente Süt Ürünleri
:
Bakınız: Toz Fermente Süt Ürünleri
Kurutulmuş Glukoz Şurubu
:
Glukoz şurubunun suyunun kısmen uzaklaştırılması ile kuru madde m
...
kurutulmuş süt proteini
:
Süt proteininin kurutulmasıyla elde edilen ürün.
Kusurlu Numune
:
Alınan numunenin mevzuata uygun olmaması hali.
Kutu Su Kapasitesi
:
Kutunun 20°C sıcaklıktaki distile su ile tamamen doldurulması hal
...
Kuvertür Sütlü Çikolata
:
Bileşiminde en az % 2.5 yağsız kakao kurumaddesi olacak şekilde e
...
Kuvvetlendirilmiş Süt
:
Kalsiyum, vitamin D ve Omega 3 gibi bileşenlerce zenginleştirilmi
...
Küçük Çocuk
:
12 - 36 ay arası yaş grubu çocuklar.