|
Süt Terimleri Sözlüğü (19)
Süt Terimleri Sözlüğü (19. Sayfa)
-
Kondensasyon
:
-
İki molekülün su gibi küçük bir molekülü atarak birleştiği, pepti ...
-
Kondensatör
:
-
İçinde akımsız elektrik yükü biriktirilen cihaz, yoğunlaştırıcı.
-
Kondense Peyniraltı Suyu
:
-
Koyulaştırılmış peyniraltı suyu.
-
kondense süt
:
-
Düşük atmosferde, süt suyunun buharlaştırılması ve belli oranda s ...
-
konidyum
:
-
İçinde eşeysiz fungus sporu olan konidyosporların meydana geldiği ...
-
Konjuge Yağ Asitleri
:
-
Bu tip yağasitlerinde iki doymamış bağ arasında bir (-CH-) grubu ...
-
Konsantrasyon
:
-
Yoğunluk. Birim hacimde çözünmüş bulunan madde miktarı.
-
Konsantre
:
-
Yoğun, kıvamlı sıvı.
-
Konsantre Fermente Süt Ürünleri
:
-
Protein oranı fermentasyondan önce veya sonra en az % 5.6 oranına ...
-
konsantre yoğurt
:
-
Keçi veya koyun sütü kreması, peynir kültürü ve tuzdan üretilen, ...
-
kontaminant
:
-
Gıdalarda normal şartlarda bulunmayan, başka bir kaynaktan çapraz ...
-
Kontaminantlar Kodeks Komitesi
:
-
Dünya Gıda Kodeks Komisyonu altında görev yapan ve bulaşanları ça ...
-
kontaminasyon
:
-
1. Fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bir etmenin ürüne veya ür ...
-
kontra
:
-
Karşı, ters, zıt anlamında ön ek.
-
kontrast
:
-
Karşı, zıt, ters.
-
Kontrol
:
-
Gıda maddeleri ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemeleri ü ...
-
kontrol belgesi
:
-
Bir ürünün ülkeye ithalat işlemleri için yürürlükteki ilgili Dış ...
-
Kontrol Kuruluşu
:
-
Organik ürünün veya girdinin, üretiminden tüketiciye ulaşıncaya k ...
-
Kontrol Maddesi
:
-
Test maddesinin karşılaştırılmasında kullanılan madde.
-
Kontrol Planı
:
-
Belirli risk ve ürün gruplarının belli sayıda ve sıklıkta denetim ...
-
Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu
:
-
Organik ürünün veya girdinin, üretiminden tüketiciye ulaşıncaya k ...
-
Kontrollü Alan
:
-
Yüksek hijyen durumu sağlanmasıyla ilgili oluşturulan yer.
-
Konvansiyonel Tarım
:
-
Organik tarım faaliyetleri dışındaki tüm tarımsal faaliyetler.
-
Konvansiyonel Ürün
:
-
Konvansiyonel tarım metotları ile üretilmiş ürün.
-
Kooperatif
:
-
Ortaklarının belirli iktisadi çıkarlarını korumak, özellikle mesl ...
-
kooperatif birlikleri
:
-
Kooperatiflerin ortak çıkarlarını korumak, etkinliklerini denetle ...
-
-
Kooperatif Üyesi
:
-
Kopperatife katılan ve oy kullanma yetkisi olan kimselerden her b ...
-
kordon
:
-
Hayvan hastalığı görülen alanın gözetim altında tutulması, giriş ...
-
Koruma Bölgesi
:
-
Hastalığının ve zararlı organizmanın yayılmasını önlemek amacıyla ...
-
Korunmuş Bölgeler
:
-
Bir veya birden fazla bölgede yerleşik olan, bir veya birden fazl ...
-
Koruyucu Maddeler
:
-
Sütün bozulmasını önlemek, dayanma gücünü arttırmak amacıyla kull ...
-
Koruyucular
:
-
Gıdaların mikroorganizmalarla bozulmasını önleyerek raf ömürlerin ...
-
kostik potas
:
-
Potasyum hidroksitin ticari adı.
-
kostik soda
:
-
Sodyum hidroksitin ticari adı.
-
Koşer Gıda
:
-
Musevilerin dini inançlarına uygun gıda. Bu inanışa göre, et ve s ...
-
kovalent bağlar
:
-
Bir ya da daha fazla elektron çiftlerinin paylaşılmasıyla molekül ...
-
kovalent olmayan bağlar
:
-
Hücrede, moleküller arasında önemli etkileşimlere aracılık eden, ...
-
kovirüs
:
-
Bazı bitki virüslerinde görüldüğü gibi bir enfeksiyonun başlangıç ...
-
Koyulaştırılmış Hidrolize Peyniraltı Suyu
:
-
Laktaz enzimiyle hidrolize edilen peyniraltı suyunun buharlaştırı ...
-
koyulaştırılmış süt
:
-
Yağlı, yağı kısmen veya tamamen alınmış sütten veya bu ürünlerin ...
-
koyulaştırılmış yağsız süt
:
-
Yağı alınmış sütün buharlaştırılmasıyla elde edilen ve en az % 27 ...
-
koyulaştırılmış yayık altı
:
-
Yayık altının buharlaştırılmasıyla elde edilen, en az % 27 toplam ...
-
Köpük Krema
:
-
Yağsız sütteki süt yağı emülsiyonu bozulmadan, içerisine hava vey ...
-
Köpük Oluşturucular
:
-
Sıvı veya katı gıdalarda gaz fazının homojen dağılımını sağlayan ...
-
Köpüklenme
:
-
Üstü köpük bağlamak.
-
Köpüklenmeyi Önleyiciler
:
-
Köpüklenmeyi azaltan veya önleyen maddeler.
-
Köpüren Krema
:
-
Donma sıcaklığının üzerindeki sıcaklıkta sıvı halde olan krema, r ...
-
Köpürtmek
:
-
Yumurta beyazı, yumurta ya da kremayı telle çırparak kabartma usu ...
-
Köy Peyniri
:
-
Geleneksel olarak maya ve tülbent kullanmak suretiyle üretimi yap ...
-
kraft kağıdı
:
-
Ağartılmış odun hamurundan yapılan sülfat işlemiyle defalarca dön ...
-
kreatin
:
-
Omurgalı kasında bulunan azotlu bir bileşik. Kasın kasılması sıra ...
-
-
Krem Anglez
:
-
Yumurta sarısı, şeker ve sütten pişirilerek yapılan, pasta ve des ...
-
Krem Karamel
:
-
Servis edildiğinde üzerinde karamel bulunan sütlü tatlı. Karameli ...
-
Krem Patisiyer
:
-
Pasta kremi, sualenin içine konan krem.
-
Krem Peynir
:
-
Kurumaddedeki yağ oranı en az % 65 olan ve rutubet oranı % 45’i g ...
-
Krem Şanti
:
-
Tatlı ve pastalarda kullanılan sıvı kremaya şeker ve vanilya koyu ...
-
krema
:
-
Sütten fiziksel seperasyon işlemi ile elde edilen süt yağının, ya ...
-
Krema Separatörü
:
-
Merkezkaç kuvvetinin etkisiyle sütten süt yağının ayrılması işlem ...
-
Krema Tozu
:
-
Kremadan suyun tamamen uzaklaştırılması ile elde edilen süt ürünü ...
-
Kremabör
:
-
Yumurta sarısı, koyu şurup ve tereyağından yapılan, pastacılıkta ...
-
Kremalı Çikolata
:
-
Bileşiminde en az % 5.5 süt yağı içeren sütlü çikolata.
-
krep
:
-
Yumurta, süt ve un ile hazırlanan hamurdan tavada kızartılarak ya ...
-
Krim
:
-
Taze, dinlenmiş sütün üzerinde biriken yağlı kısım.
-
Kriptoksantin
:
-
Karotenoidlerden vücuda vitamin A’ya dönüştürülebilen sarı bir pi ...
-
kriter
:
-
Ölçüt, kıstas.
-
Kritik Kontrol Noktası
:
-
HACCP planı içerisinde bir sağlık ve gıda güvenilirliği riskinin ...
-
Kritik Kontrol Noktasıkkn
:
-
Kritik kontrol noktası. HACCP planı içerisinde bir sağlık ve gıda ...
-
Kritik Limit
:
-
Bir koşulun, parametrenin kabul edilebilir veya kabul edilemez ol ...
-
kriyoskop
:
-
Süte su katılıp katılmadığının tespitinde sütte donma noktası tay ...
-
krom
:
-
Kanda ve birçok dokuda çok küçük miktarlarda bulunan bir iz eleme ...
-
kromatografi
:
-
Gaz veya sıvı haldeki hareketli fazda bulunan bileşenlerin, sıvı ...
-
Kromoproteinler
:
-
Prostetik grubu düşük molekül ağırlıklı pigment veya pigment benz ...
-
kromozom
:
-
Prokaryot ve ökaryot hücrelerde üzerlerinde genleri taşıyan DNA v ...
-
Kronik Toksisite
:
-
Akut toksisiteye yol açmayacak düşük dozların uzun süre 169 veril ...
-
Ksantan
:
-
Glikoz zincirlerden oluşan mikrobiyal kaynaklı polisakkarit; hidr ...
-
ksantin
:
-
Adenin ve guaninin yıkımı sırasında ortaya çıkan bir ara ürün. Hi ...
-
-
ksantofil
:
-
Yeşil renkli sebzelerde oluşan sarı renkli karotenoid. Vitamin A ...
-
Ksantomegnin
:
-
Gıdalarda küfler tarafından oluşturulan toksik bir metabolit.
-
Kserofil
:
-
Optimum gelişme için az nemli ortamları seven.
-
Kserofil Mikroorganizma
:
-
Kuru gıdalarda üreyebilen mikroorganizmalardır.
-
Kserotolerant
:
-
Optimum gelişme için normal nemli ortamlara seven ancak az nemli ...
-
Kuaterner Amonyum Bileşikleri
:
-
Dezenfektan amaçlı olarak kullanılan zefiran gibi dördüncül amony ...
-
Kurşun
:
-
Simgesi “Pb” olan toksik etkisi yüksek ve birikme özelliği olan v ...
-
kuru buz
:
-
Karbondioksitin katı biçimi olup yüksek basınç altında karbondiok ...
-
Kuru Temizleme
:
-
Bulaşma riskini azaltan ve su kullanılmadan yapılan temizlik, eki ...
-
Kurumadde Standardizasyonu
:
-
Sütün yağsız kurumadde içeriğini arttırarak son üründe istenilen ...
-
Kurumadde Tayini İle Sayım
:
-
Standarda dayalı indirekt bir sayım yöntemi.
-
kurut
:
-
Türkiye’ye ve Orta Asya’ya özgü bir süt ürünü.Yağsız sütten yapıl ...
-
Kurutma
:
-
1. Gıda maddesinin doğal veya yapay yollarla su içeriğinin düşürü ...
-
Kurutulmuş Fermente Süt Ürünleri
:
-
Bakınız: Toz Fermente Süt Ürünleri
-
Kurutulmuş Glukoz Şurubu
:
-
Glukoz şurubunun suyunun kısmen uzaklaştırılması ile kuru madde m ...
-
kurutulmuş süt proteini
:
-
Süt proteininin kurutulmasıyla elde edilen ürün.
-
Kusurlu Numune
:
-
Alınan numunenin mevzuata uygun olmaması hali.
-
Kutu Su Kapasitesi
:
-
Kutunun 20°C sıcaklıktaki distile su ile tamamen doldurulması hal ...
-
Kuvertür Sütlü Çikolata
:
-
Bileşiminde en az % 2.5 yağsız kakao kurumaddesi olacak şekilde e ...
-
Kuvvetlendirilmiş Süt
:
-
Kalsiyum, vitamin D ve Omega 3 gibi bileşenlerce zenginleştirilmi ...
-
Küçük Çocuk
:
-
12 - 36 ay arası yaş grubu çocuklar.
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
|