eng

Süt Terimleri Sözlüğü (19)

A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z
19. Sayfa
Kondensasyon :
İki molekülün su gibi küçük bir molekülü atarak birleştiği, pepti ...
Kondensatör :
İçinde akımsız elektrik yükü biriktirilen cihaz, yoğunlaştırıcı.
Kondense Peyniraltı Suyu :
Koyulaştırılmış peyniraltı suyu.
kondense süt :
Düşük atmosferde, süt suyunun buharlaştırılması ve belli oranda s ...
konidyum :
İçinde eşeysiz fungus sporu olan konidyosporların meydana geldiği ...
Konjuge Yağ Asitleri :
Bu tip yağasitlerinde iki doymamış bağ arasında bir (-CH-) grubu ...
Konsantrasyon :
Yoğunluk. Birim hacimde çözünmüş bulunan madde miktarı.
Konsantre :
Yoğun, kıvamlı sıvı.
Konsantre Fermente Süt Ürünleri :
Protein oranı fermentasyondan önce veya sonra en az % 5.6 oranına ...
konsantre yoğurt :
Keçi veya koyun sütü kreması, peynir kültürü ve tuzdan üretilen, ...
kontaminant :
Gıdalarda normal şartlarda bulunmayan, başka bir kaynaktan çapraz ...
Kontaminantlar Kodeks Komitesi :
Dünya Gıda Kodeks Komisyonu altında görev yapan ve bulaşanları ça ...
kontaminasyon :
1. Fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bir etmenin ürüne veya ür ...
kontra :
Karşı, ters, zıt anlamında ön ek.
kontrast :
Karşı, zıt, ters.
Kontrol :
Gıda maddeleri ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemeleri ü ...
kontrol belgesi :
Bir ürünün ülkeye ithalat işlemleri için yürürlükteki ilgili Dış ...
Kontrol Kuruluşu :
Organik ürünün veya girdinin, üretiminden tüketiciye ulaşıncaya k ...
Kontrol Maddesi :
Test maddesinin karşılaştırılmasında kullanılan madde.
Kontrol Planı :
Belirli risk ve ürün gruplarının belli sayıda ve sıklıkta denetim ...
Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu :
Organik ürünün veya girdinin, üretiminden tüketiciye ulaşıncaya k ...
Kontrollü Alan :
Yüksek hijyen durumu sağlanmasıyla ilgili oluşturulan yer.
Konvansiyonel Tarım :
Organik tarım faaliyetleri dışındaki tüm tarımsal faaliyetler.
Konvansiyonel Ürün :
Konvansiyonel tarım metotları ile üretilmiş ürün.
Kooperatif :
Ortaklarının belirli iktisadi çıkarlarını korumak, özellikle mesl ...
kooperatif birlikleri :
Kooperatiflerin ortak çıkarlarını korumak, etkinliklerini denetle ...
Kooperatif Üyesi :
Kopperatife katılan ve oy kullanma yetkisi olan kimselerden her b ...
kordon :
Hayvan hastalığı görülen alanın gözetim altında tutulması, giriş ...
Koruma Bölgesi :
Hastalığının ve zararlı organizmanın yayılmasını önlemek amacıyla ...
Korunmuş Bölgeler :
Bir veya birden fazla bölgede yerleşik olan, bir veya birden fazl ...
Koruyucu Maddeler :
Sütün bozulmasını önlemek, dayanma gücünü arttırmak amacıyla kull ...
Koruyucular :
Gıdaların mikroorganizmalarla bozulmasını önleyerek raf ömürlerin ...
kostik potas :
Potasyum hidroksitin ticari adı.
kostik soda :
Sodyum hidroksitin ticari adı.
Koşer Gıda :
Musevilerin dini inançlarına uygun gıda. Bu inanışa göre, et ve s ...
kovalent bağlar :
Bir ya da daha fazla elektron çiftlerinin paylaşılmasıyla molekül ...
kovalent olmayan bağlar :
Hücrede, moleküller arasında önemli etkileşimlere aracılık eden, ...
kovirüs :
Bazı bitki virüslerinde görüldüğü gibi bir enfeksiyonun başlangıç ...
Koyulaştırılmış Hidrolize Peyniraltı Suyu :
Laktaz enzimiyle hidrolize edilen peyniraltı suyunun buharlaştırı ...
koyulaştırılmış süt :
Yağlı, yağı kısmen veya tamamen alınmış sütten veya bu ürünlerin ...
koyulaştırılmış yağsız süt :
Yağı alınmış sütün buharlaştırılmasıyla elde edilen ve en az % 27 ...
koyulaştırılmış yayık altı :
Yayık altının buharlaştırılmasıyla elde edilen, en az % 27 toplam ...
Köpük Krema :
Yağsız sütteki süt yağı emülsiyonu bozulmadan, içerisine hava vey ...
Köpük Oluşturucular :
Sıvı veya katı gıdalarda gaz fazının homojen dağılımını sağlayan ...
Köpüklenme :
Üstü köpük bağlamak.
Köpüklenmeyi Önleyiciler :
Köpüklenmeyi azaltan veya önleyen maddeler.
Köpüren Krema :
Donma sıcaklığının üzerindeki sıcaklıkta sıvı halde olan krema, r ...
Köpürtmek :
Yumurta beyazı, yumurta ya da kremayı telle çırparak kabartma usu ...
Köy Peyniri :
Geleneksel olarak maya ve tülbent kullanmak suretiyle üretimi yap ...
kraft kağıdı :
Ağartılmış odun hamurundan yapılan sülfat işlemiyle defalarca dön ...
kreatin :
Omurgalı kasında bulunan azotlu bir bileşik. Kasın kasılması sıra ...
Krem Anglez :
Yumurta sarısı, şeker ve sütten pişirilerek yapılan, pasta ve des ...
Krem Karamel :
Servis edildiğinde üzerinde karamel bulunan sütlü tatlı. Karameli ...
Krem Patisiyer :
Pasta kremi, sualenin içine konan krem.
Krem Peynir :
Kurumaddedeki yağ oranı en az % 65 olan ve rutubet oranı % 45’i g ...
Krem Şanti :
Tatlı ve pastalarda kullanılan sıvı kremaya şeker ve vanilya koyu ...
krema :
Sütten fiziksel seperasyon işlemi ile elde edilen süt yağının, ya ...
Krema Separatörü :
Merkezkaç kuvvetinin etkisiyle sütten süt yağının ayrılması işlem ...
Krema Tozu :
Kremadan suyun tamamen uzaklaştırılması ile elde edilen süt ürünü ...
Kremabör :
Yumurta sarısı, koyu şurup ve tereyağından yapılan, pastacılıkta ...
Kremalı Çikolata :
Bileşiminde en az % 5.5 süt yağı içeren sütlü çikolata.
krep :
Yumurta, süt ve un ile hazırlanan hamurdan tavada kızartılarak ya ...
Krim :
Taze, dinlenmiş sütün üzerinde biriken yağlı kısım.
Kriptoksantin :
Karotenoidlerden vücuda vitamin A’ya dönüştürülebilen sarı bir pi ...
kriter :
Ölçüt, kıstas.
Kritik Kontrol Noktası :
HACCP planı içerisinde bir sağlık ve gıda güvenilirliği riskinin ...
Kritik Kontrol Noktasıkkn :
Kritik kontrol noktası. HACCP planı içerisinde bir sağlık ve gıda ...
Kritik Limit :
Bir koşulun, parametrenin kabul edilebilir veya kabul edilemez ol ...
kriyoskop :
Süte su katılıp katılmadığının tespitinde sütte donma noktası tay ...
krom :
Kanda ve birçok dokuda çok küçük miktarlarda bulunan bir iz eleme ...
kromatografi :
Gaz veya sıvı haldeki hareketli fazda bulunan bileşenlerin, sıvı ...
Kromoproteinler :
Prostetik grubu düşük molekül ağırlıklı pigment veya pigment benz ...
kromozom :
Prokaryot ve ökaryot hücrelerde üzerlerinde genleri taşıyan DNA v ...
Kronik Toksisite :
Akut toksisiteye yol açmayacak düşük dozların uzun süre 169 veril ...
Ksantan :
Glikoz zincirlerden oluşan mikrobiyal kaynaklı polisakkarit; hidr ...
ksantin :
Adenin ve guaninin yıkımı sırasında ortaya çıkan bir ara ürün. Hi ...
ksantofil :
Yeşil renkli sebzelerde oluşan sarı renkli karotenoid. Vitamin A ...
Ksantomegnin :
Gıdalarda küfler tarafından oluşturulan toksik bir metabolit.
Kserofil :
Optimum gelişme için az nemli ortamları seven.
Kserofil Mikroorganizma :
Kuru gıdalarda üreyebilen mikroorganizmalardır.
Kserotolerant :
Optimum gelişme için normal nemli ortamlara seven ancak az nemli ...
Kuaterner Amonyum Bileşikleri :
Dezenfektan amaçlı olarak kullanılan zefiran gibi dördüncül amony ...
Kurşun :
Simgesi “Pb” olan toksik etkisi yüksek ve birikme özelliği olan v ...
kuru buz :
Karbondioksitin katı biçimi olup yüksek basınç altında karbondiok ...
Kuru Temizleme :
Bulaşma riskini azaltan ve su kullanılmadan yapılan temizlik, eki ...
Kurumadde Standardizasyonu :
Sütün yağsız kurumadde içeriğini arttırarak son üründe istenilen ...
Kurumadde Tayini İle Sayım :
Standarda dayalı indirekt bir sayım yöntemi.
kurut :
Türkiye’ye ve Orta Asya’ya özgü bir süt ürünü.Yağsız sütten yapıl ...
Kurutma :
1. Gıda maddesinin doğal veya yapay yollarla su içeriğinin düşürü ...
Kurutulmuş Fermente Süt Ürünleri :
Bakınız: Toz Fermente Süt Ürünleri
Kurutulmuş Glukoz Şurubu :
Glukoz şurubunun suyunun kısmen uzaklaştırılması ile kuru madde m ...
kurutulmuş süt proteini :
Süt proteininin kurutulmasıyla elde edilen ürün.
Kusurlu Numune :
Alınan numunenin mevzuata uygun olmaması hali.
Kutu Su Kapasitesi :
Kutunun 20°C sıcaklıktaki distile su ile tamamen doldurulması hal ...
Kuvertür Sütlü Çikolata :
Bileşiminde en az % 2.5 yağsız kakao kurumaddesi olacak şekilde e ...
Kuvvetlendirilmiş Süt :
Kalsiyum, vitamin D ve Omega 3 gibi bileşenlerce zenginleştirilmi ...
Küçük Çocuk :
12 - 36 ay arası yaş grubu çocuklar.