eng

Süt Terimleri Sözlüğü (17)

A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z
17. Sayfa
Kabul Edilebilir Günlük Alım Miktarı :
İnsan vücut ağırlığının kg’ı başına mg olarak bir ömür boyunca in ...
Kabul Edilebilirlik Sayısı :
Bir partinin kabul edilebilmesi için numunede bulunabilecek maksi ...
kafein :
Çay, kahve, kola, kakao gibi içecekler kafein, ayrıca çay, kafein ...
Kağıt Elektroforezi :
Destek maddesi olarak selüloz kağıt şerit ve selüloz asetat şerit ...
Kağıt Kromatografisi :
Kağıt üzerinde hareket eden çözücüyle kağıdın içerdiği su arasınd ...
Kalay :
1. Simgesi Sn, Yoğunluğu 7.29 olan, 232 °C’de eriyen, gümüş beyaz ...
kalıntı :
Gıdada, tarım ürünlerinde veya bitkilerde, toprakta, suda veya di ...
kalibrasyon :
1. Ürünlerin ticari amaçlarla kalitesini iyileştirip, sınıflandır ...
kalite :
1. Gıda maddelerinin mevzuatla belirlenmiş kriterlere uygunluğunu ...
Kalite Güvence Programı :
Çalışmaların yürütülmesinden bağımsız ola147 rak, personelin de d ...
Kalite Güvence Sistemi :
Gıda ile temas eden madde ve malzemelerin ilgili mevzuatına ve ön ...
Kalite Kontrolü :
Tüketime arz edilen gıda maddelerinin mevzuata uygunluğunun tespi ...
kalite politikası :
Bir kuruluşun üst yönetimi tarafından resmi olarak ifade edilen k ...
kalite yönetim sistemi :
Kalite isteklerini karşılamak amacıyla kalite politikası ve hedef ...
kalori :
Isı enerjisi birimi. Bir litre damıtık suyun sıcaklığını 15 0C’de ...
Kalorimetre :
Gıdaları enerji değerini belirlemek için kullanılan aygıt. Ağırlı ...
kalorimetri :
Bir sistem veya vücut tarafından alınan veya salınan ısının ölçül ...
Kalsidiol :
Vitamin D’nin karaciğerde oluşan metaboliti. Bu metabolit böbrekt ...
Kalsiferol :
Bakınız: D3 vitamini
kalsifikasyon :
Vücut dokularında kalsiyum tuzlarının birikmesi. Kemik oluşumu iç ...
kalsitriol :
Vitamin D’nin en önemli metaboliti. Böbrekte 25-hidroksikoekalsif ...
kalsiyum :
Simgesi Ca, yoğunluğu 1.55 g/cm3, 845 °C’de eriyen, kireç ve alçı ...
Kampilobakter :
Spiral şekilli, hareketli, sporsuz, Gram-negatif, 25-45.5 0C gibi ...
kan şekeri :
Karbonhidratların son molekülü olan glukoz, kan şekerini oluşturu ...
kanlı agar :
Hemoliz reaksiyonun belirlenmesi için kullanılan besiyeri.
kanser :
Yayılma eğilimi olan ve hücrelerin habis olarak çoğalması. Bazı h ...
kanserojen :
Kanser hastalığına neden olan maddeler ve etkileri.
Kapalı Alanda Kullanım :
İnsan, hayvan ve bitki sağlığı ile çevre ve biyolojik çeşitlilik ...
kaprik asit :
10 karbonlu doymuş yağ asidi. Hindistan cevizi yağında, tereyağ v ...
kaprilik asit :
8 karbonlu doymuş yağ asidi. Hindistan cevizi yağında, tereyağ ve ...
kaproik asit :
6 karbonlu doymuş yağ asidi. Hindistan cevizi yağında, tereyağınd ...
Kapsül :
Sitoplazmik zar tarafından oluşturulan, polisakkarite benzer yapı ...
karamel :
Şekerin ısıtılması ile elde edilen bir ürün. 170 °C ateşte eriter ...
karamelizasyon :
Şekerler ve şeker şurupları, aminoasit ve proteinler gibi azotlu ...
karantina :
Hastalık veya zararlı organizmaların ülkeye girişini veya ülke iç ...
Karar :
GDO veya ürünlerine ilişkin yapılan bir başvuru hakkında bilimsel ...
karboksil grubu :
Bünyesinde (-COOH) eki taşıyan kimyasal maddelerin genel adı.
karbon :
Simgesi C olan, doğada tüm organik bileşiklerin yapısında bulunan ...
karbonat :
Sodyum bikarbonat, yemek sodası, kabartma tozu.
Karbonhidrat :
Kimyasal bileşimi sadece karbon (C), oksijen (O), ve hidrojen (H) ...
Karbonhidrat İntoleransı :
Laktaz, maltaz, izomaltaz, intervaz gibi bazı barsak enzimlerinin ...
Karbonhidrat Miktarı Yüksek Ürünler :
Fiziksel aktivite öncesi karbonhidrat depolarını artırmak ve fizi ...
Karbonhidraz :
Bileşik karbonhidratları basit şekerlere parçalayan enzimlerin ge ...
karbonik anhidraz :
Karbondioksidin hidrasyon tepkimesini katalizleyen ve yapısında ç ...
karbonik asit :
Karbondioksidin suda çözünmesiyle oluşan zayıf asit. İyi bir tamp ...
karışım :
Birden çok maddenin kendi özellikleri korunarak birbiriyle karışt ...
Karıştırıcı :
Birden çok maddeyi karıştırmaya yarayan alet.
karmin :
Coccus cacti isimli böcekten elde edilen kırmızı renk veren boya. ...
karnitin :
Vitamin BT olarak da adlandırılır. Karnitinin insanlardaki gereks ...
karoten :
Yeşil, sarı ve turuncu bitkilerde bulunur. Sarı ve yeşil yapraklı ...
Karotenoidler :
Sarıdan kırmızıya renk veren yağda eriyen pigmentler. Genellikle ...
karragenan :
Karragenanlar birbirleriyle ilişkili galaktanların karışımı. Şeke ...
Kars Gravyer Peyniri :
Kars’ın tam yağlı inek sütlerinden hazırlanır. İçinde 1-2 cm çapı ...
karsinojen :
Kanser yapıcı madde. Bitki ve hayvan ilaçları, kurşun, civa, nike ...
Karşılaştırmalı Temizlenebilirlik :
Ekipmanın belirli bir referansa göre temizlenebilirliğini ifade e ...
kaşar peyniri :
Hammaddenin peynir mayası kullanılarak pıhtılaştırılması ile elde ...
Kaşkaval :
Kaşar peynirine benzeyen sarı renkli, genelde koyun sütünden üret ...
katabolizma :
Maddelerin yüksek terkiplerinin, dokularda yakılarak daha basit t ...
katalaz :
Dokularda bulunan, hidrojen peroksidi çözen, oksijen ve suya ayır ...
katalaz testi :
Sütte akyuvar artışı ve stafilokokların olup olmadığını belirleme ...
katalist :
Kimyasal bir reaksiyonu hızlandıran madde, enzim. Katalizör.
katalitik :
Kataliz ile ilgili, kataliz niteliğinde olan.
katalizör :
Dönüşüme veya başka herhangi bir kimyasal değişime uğramadan bir ...
Katı :
Sıvıların ve gazların tersine, içinde bulunduğu kabın veya üstünd ...
Katı ve Sıvı Yağlar Kodeks Komitesi :
Dünya Gıda Kodeks Alimetarius Komisyonu altında katı ve sıvı yağl ...
katı yağ :
Oda sıcaklığında katı halde bulunan yağ.
katık :
Süt, uzun süre buhar kazanı içerisinde pişirilerek kurumaddesinin ...
katılaştırma :
Bir maddenin sıvı halden katı hale geçmesi işlemi.
Katılım Ortaklığı Belgesi :
Avrupa Birliği’ne üyeliğe hazırlanma sürecinde aday ülkenin kısa ...
katkı maddesi :
Normal şartlarda tek başına gıda olarak tüketilmeyen veya gıda ha ...
Katod :
Elektrokimyada eksi uç.
kavut :
1. Kavrulmuş ve dövülmüş tahıl ununu şeker yada tatlı yemişle kar ...
kaya tuzu :
Yer altındaki tuz galerilerinden tekniğine uygun olarak üretilen ...
Kaymak :
1. Ağırlıkça en az % 60 oranında süt yağı içeren krema. 2. Sütü h ...
Kaymakaltı :
Yağı alınmış süt.
Kaymaklı Dondurma :
Sütten yapılmış dondurma.
kaynak :
Bir şeyin çıktığı şey, menşe.
Kaynak Değer :
Bir gıda maddesinin, herhangi bir besin öğesinin günlük alınması ...
kaynak suyu :
Yeraltı sularının kendiliğinden yer yüzüne çıkması, pınar.
kaynama noktası :
Saf bir sıvının belirli bir basınçta kaynamaya başladığı sıcaklık ...
kazeifikasyon :
Süt kazeininin çökelmesi, sütün pıhtılaşması.
kazein :
Yağsız sütün ana proteininin çökeltilmesi, yıkanması, kurutulması ...
Kazein Hidrolizasyon Testi :
Sütün proteinini oluşturan ve kolloidal karakterde bulunan kazein ...
kazein hidrolizat :
Kazeinin hidrolizasyonundan elde edilen, bileşiminde amino asitle ...
kazeinat :
Kazeinlerin işlem yardımcısı maddeler ile nötralize edilerek kuru ...
Kazeinaz :
Kazein parçalayan bir çeşit proteaz enzimi.
Kazeolitik :
Kazein parçalama yeteneğinde olan. Kazeinaz enzimi içeren mikroor ...
kefalin :
Yağ asitleri, gliserin, kolamin veya serin ve fosforik asitten ol ...
kefir :
1. Fermentasyonda spesifik olarak Lactobacillus kefiri, Leuconost ...
kefir taneleri :
Genellikle beyaz veya sarı renkte, yapısında bakteri maya karışım ...
Kekre :
Tadı acımtırak, eksimsi ve buruk olan.
kelvin :
Uluslararası bir sıcaklık ölçü birimi, suyun donma noktası 0 0C=2 ...
Kemirgen :
Tavşan, kobay, kirpi, sıçan gibi köpek dişleri olmayan ve kesici ...
kemoheterotrof :
Organik maddeleri enerji ve karbon kaynağı olarak kullanan organi ...
Kemolitotrof :
Kimyasal bileşikleri enerji, inorganik maddeleri elektron kaynağı ...
Kemoorganotrof :
Kimyasal bileşikleri enerji, organik maddeleri elektron kaynağı o ...
kemoototrof :
Karbon dioksiti esas karbon kaynağı olarak kullanarak inorganik b ...
kemosentetik mikroorganizmalar :
Yüksek bitkilerde metabolizma sonucu meydana gelen son ürünü kull ...
kemosentez :
Bazı bakterilerin, güneş ışınları olmadan, inorganik maddeleri ok ...