eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü (15)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (15. Sayfa)
histidin
:
Elzem amino asitlerden biri.
Histoloji
:
Dokuları inceleyen bilim dalı.
histon
:
Çok miktarda arjinin ve histidin içeren, triptofan içermeyen, baz
...
Hizmet
:
Bir ücret veya menfaat karşılığında yapılan mal sağlama dışındaki
...
Homeopati
:
Benzerlerinin benzerleri ile tedavisi.
homeostaz
:
Bir organizmanın içinde yaşadığı ortamla madde alış verişi yapara
...
homoglikan
:
Tamamı aynı monosakkaritten oluşan polisakkaritler.
Homojen
:
Maddelerin birbirleriyle tek düze olarak iyice karışması ve her t
...
homojenizasyon
:
Süt içinde emülsiyon halde bulunan yağ globüllerinin daha küçük p
...
homojenizatör
:
Maddeleri birbirleriyle iyice karıştırmaya yarayan alet.
Homosistein
:
Metoninin metil grubunun transferi ile oluşan ürün.
hormon
:
Canlı organizmanın belirli bir kısmında oluşturulan sonrada difüz
...
Höşmerim
:
Genel olarak tuzsuz taze peynirden, irmik, un, nişasta, pirinç un
...
HPLC
:
Yüksek performanslı sıvı kromatografisi cihazı.
HRMS
:
Yüksek çözünürlüklü kütle spektrometresi cihazı.
HTST
:
Yüksek sıcaklık–Kısa zaman şeklinde uygulanan ısıl işlem tekniği.
Humidifikasyon
:
Bakınız: nemlendirme
Huslanka
:
Koyun ve inek sütlerinin karışımı ile elde edilen süt kaynatılıp
...
hücre
:
Gözle görülemeyecek kadar küçük, yarı geçirgen bir zar ile çevril
...
hücre bilimi
:
Biyolojinin, hücrenin yapı, görev, çoğalma ve hayatıyla ilgili da
...
hücre duvarı
:
Hücre çeperi. Bakteri, fungi ve bitki hücrelerinde plazma zarının
...
hücre zarı
:
Hücre duvarı. Sitoplazmayı çevreleyen, 75-80 Angstrom kadar kalın
...
Hümektanlar
:
Gıdanın kurumasını önleyen, nem veren, nemli tutan katkı maddeler
...
Hümidite
:
Nem, rutubet, havada bulunan su buharı.
Hygro
:
Nem anlamında kullanılan İngilizce ön ek.
IADSA
:
Gıda Destek Ürünleri Dernekleri Uluslararası Birliği. Kamuoyunun
...
IAF
:
Uluslararası Akreditasyon Forumu.
ICP-MS
:
İndüktif Eşleşmiş Plazma – Kütle Spektrometre cihazı.
IDF
:
Merkezi Brüksel’de bulunan Uluslararası Sütçülük Federasyonu.
IDFA
:
Merkezi Washington’da bulunan Uluslararası Süt Ürünleri Derneği.
IFS
:
2000 yılında, Alman ve Fransız Perakendeciler tarafından Global b
...
Ilımlı Pastörizasyon
:
Isıl işlem yoluyla bir gıda maddesinde mevcut olan saprofit ve pa
...
Inter
:
Arasında anlamı veren bir ön ek.
Irk
:
Bir tür grubu içinde, örneğin populasyonda, genetik bakımdan fizy
...
Isı
:
Bir maddenin sıcaklığını yükselten, genişlemesini veya buharlaşma
...
ısı aktarımı
:
Isının, iletim ve ışınım gibi çeşitli yollarla bir ortamdan başka
...
Isı Değiştirici
:
Farklı sıcaklıklara sahip iki akışkan arasında, birbiri içerisind
...
Isı Derecesi
:
Bakınız: sıcaklık
ısı iletimi
:
Bir gaz veya sıvının ısınarak hafifleyip yükselmesi ve başka bir
...
Isı Rejenerasyonu
:
Isının geri kazanımı. Su ve enerjiden tasarruf sağlamak amacıyla
...
ısıl
:
Sıcaklık ile ilgili sıfat olarak kullanılan bir fizik terimi, ter
...
Isıl İşlem
:
1. Pişirme, pastörizasyon, sterilizasyon gibi işlemler. 2. Ham, y
...
Isıl İşlem Görmüş İçme Sütü
:
Pastörizasyon, UHT veya sterilizasyon işlemlerinden biriyle ısıl
...
Isıl İşlem Tesisi
:
Gıda maddesinin ısıl işlemden geçirildiği tesis.
Isıl Yapışan Tabaka
:
Plastik ambalaj filmlerinde ve laminatlarda ısıl yapıştırılabilen
...
Isıl Yapışma Gücü
:
Yapışma soğutulduktan sonra ölçülen ısıl yapışma direnci (‘sıcak
...
ıslah
:
1. Daha yüksek verim ve kalite elde etmek için ürünü bazı biyoloj
...
Islah Edici Maddeler
:
Gıda maddesinin fiziksel ve kimyasal özelliklerini iyileştirmek a
...
Islak Buhar
:
Yaş buhar, sulu buhar, alçak basınç altında olan ve küçük su daml
...
Islak Temizlik
:
Üretim ekipmanlarının veya çevresinin temizliğini ifade edebilir.
...
ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi Standardı
:
Çevre yönetimi ile ilgili standard. Bu seride, organizasyonların
...
Iso 22000
:
2005 GIDA GÜVENLİĞİ STANDARDI (ISO 22000:2005 Food safety standar
...
ISO 9000
:
2000 KALİTE YÖNETİM STANDARDI (ISO 9000:2000 Quality management s
...
Işınlama
:
Bir maddeyi, güneş kaynaklı ultraviyole ışınları, röntgen ışınlar
...
Işınlama Lisansı
:
Işınlama tesisinin tasarım, inşa ve işletilmesi için Türkiye Atom
...
iaşe
:
Bir kimseye beslenmesi için sağlanan besin maddesi.
iç ambalaj
:
Gıda maddesiyle doğrudan temasta olsun veya olmasın, bir birim ol
...
İç Basınç Ölçer
:
Kapalı ortamlarda oluşan iç başıncı ölçmeye yarayan alet.
İçecekler
:
İçilen her şey. İçmeye elverişli sıvılar.
içerik
:
Gıda maddesinin formulünde yer alan her bir bileşen.
İçilebilir Su
:
İlgili mevzuatında yer alan özelliklere uygun insani tüketim amaç
...
içki
:
Alkol ihtiva eden sıvı içecek.
içme suyu
:
Jeolojik şartları uygun toprak derinliklerinde toplanan, kendiliğ
...
İçme Sütü
:
Pastörizasyon, UHT veya sterilizasyon işlemlerinden biriyle ısıl
...
identifikasyon
:
Mikroorganizma veya izolatların cins adlarının belirlenmesi. Tanı
...
idiyopatik
:
Nedeni bilinmeyen.
ihracat kotası
:
Genellikle ithalatçı sanayileşmiş bir ülke ile çoğunlukla emek yo
...
ikincil
:
Sırada önem bakımından ikinci derecede olan, tali, sekonder.
iklim
:
Kısa süreli günlük hava durumlarının çok uzun zaman içerisindeki
...
İLU Uygunluk Durumu
:
İyi Laboratuvar Uygulamaları İzleme Birimi tarafından belirlenen,
...
İlu Uygunluk İzlemesi
:
İyi laboratuvar uygulama135 ları prensiplerine uygunluğun doğrula
...
İlu Uygunluk Programı
:
Denetleme ve çalışmaların kontrolü aracılığı ile test laboratuvar
...
imalat
:
Satmak üzere hammadde işlenerek yapılan her türlü madde.
İmalatçı
:
Üretici. Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere tüketiciye sunu
...
imbik
:
Damıtma işinde kullanılan, içinden geçen buharı yoğunlaştırmaya y
...
İmbikten Çekme
:
Damıtmak, yabancı maddelerden arıtmak.
İmbikten Süzülme
:
İmbikten geçerek temizlemek, istenilen maddelerden arınmak.
İmha Etme
:
İnsan sağlığına veya tüketimine uygun olmayan gıda ve gıda ile te
...
İmid
:
Asit anhidritde O yerine -NH grubunun geçmesiyle oluşan bileşik,
...
immersiyon
:
Bir cismi su içine sokma; suya batırma. Mikroskopla muayene esnas
...
İmmunoassay
:
Radyo immünoassay, enzim immünoassay ve fluoro immünoassay’ı kaps
...
İmmunogenetik
:
Kalıtımsal bağışıklık bilimi ile ilgili. Bağışıklık biliminin bağ
...
İmmunojen
:
Bağışıklık cevabına neden olan herhangi bir madde. Antijen.
immunoloji
:
Bağışıklık bilimi. Antikorlar ve antikorların antijenlerle olan e
...
İmmünite
:
Bağışıklık. Bir organizmada, mikroorganizmalara ve bunların meyda
...
İmmünoglobulinler
:
Bağışıklık sistemi ile ilgili olaylarda rol oynayan 136 protein y
...
İmmünotoksik Etki
:
Bağışıklık sistemi üzerine toksik etki.
İmütasyon (Taklit) Krema
:
Genellikle bitkisel yağdan yapılan, şeker veya tatlandırıcı katıl
...
in vitro
:
Kelime anlamı “cam içinde” demektir. Canlı hücre dışında deneysel
...
in vitro mutagenez
:
DNA molekülünün belirlenmiş bir yerinde kullanılan tekniklerle is
...
in vivo
:
Canlı bir organizma üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar.
İnce Tabaka Kromatografisi
:
Bir karışımın sabit bir faz üzerinde hareketli bir çözücü yardımı
...
inceleme
:
Gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemeler ile ilgili k
...
indikatör
:
Gösterge. Belirteç.
İndikatör Mikroorganizmalar
:
Bir ürünün işlenmesi sırasında veya sonrasında hata ve bulaşmalar
...