eng

Süt Terimleri Sözlüğü (15)

A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z
15. Sayfa
histidin :
Elzem amino asitlerden biri.
Histoloji :
Dokuları inceleyen bilim dalı.
histon :
Çok miktarda arjinin ve histidin içeren, triptofan içermeyen, baz ...
Hizmet :
Bir ücret veya menfaat karşılığında yapılan mal sağlama dışındaki ...
Homeopati :
Benzerlerinin benzerleri ile tedavisi.
homeostaz :
Bir organizmanın içinde yaşadığı ortamla madde alış verişi yapara ...
homoglikan :
Tamamı aynı monosakkaritten oluşan polisakkaritler.
Homojen :
Maddelerin birbirleriyle tek düze olarak iyice karışması ve her t ...
homojenizasyon :
Süt içinde emülsiyon halde bulunan yağ globüllerinin daha küçük p ...
homojenizatör :
Maddeleri birbirleriyle iyice karıştırmaya yarayan alet.
Homosistein :
Metoninin metil grubunun transferi ile oluşan ürün.
hormon :
Canlı organizmanın belirli bir kısmında oluşturulan sonrada difüz ...
Höşmerim :
Genel olarak tuzsuz taze peynirden, irmik, un, nişasta, pirinç un ...
HPLC :
Yüksek performanslı sıvı kromatografisi cihazı.
HRMS :
Yüksek çözünürlüklü kütle spektrometresi cihazı.
HTST :
Yüksek sıcaklık–Kısa zaman şeklinde uygulanan ısıl işlem tekniği.
Humidifikasyon :
Bakınız: nemlendirme
Huslanka :
Koyun ve inek sütlerinin karışımı ile elde edilen süt kaynatılıp ...
hücre :
Gözle görülemeyecek kadar küçük, yarı geçirgen bir zar ile çevril ...
hücre bilimi :
Biyolojinin, hücrenin yapı, görev, çoğalma ve hayatıyla ilgili da ...
hücre duvarı :
Hücre çeperi. Bakteri, fungi ve bitki hücrelerinde plazma zarının ...
hücre zarı :
Hücre duvarı. Sitoplazmayı çevreleyen, 75-80 Angstrom kadar kalın ...
Hümektanlar :
Gıdanın kurumasını önleyen, nem veren, nemli tutan katkı maddeler ...
Hümidite :
Nem, rutubet, havada bulunan su buharı.
Hygro :
Nem anlamında kullanılan İngilizce ön ek.
IADSA :
Gıda Destek Ürünleri Dernekleri Uluslararası Birliği. Kamuoyunun ...
IAF :
Uluslararası Akreditasyon Forumu.
ICP-MS :
İndüktif Eşleşmiş Plazma – Kütle Spektrometre cihazı.
IDF :
Merkezi Brüksel’de bulunan Uluslararası Sütçülük Federasyonu.
IDFA :
Merkezi Washington’da bulunan Uluslararası Süt Ürünleri Derneği.
IFS :
2000 yılında, Alman ve Fransız Perakendeciler tarafından Global b ...
Ilımlı Pastörizasyon :
Isıl işlem yoluyla bir gıda maddesinde mevcut olan saprofit ve pa ...
Inter :
Arasında anlamı veren bir ön ek.
Irk :
Bir tür grubu içinde, örneğin populasyonda, genetik bakımdan fizy ...
Isı :
Bir maddenin sıcaklığını yükselten, genişlemesini veya buharlaşma ...
ısı aktarımı :
Isının, iletim ve ışınım gibi çeşitli yollarla bir ortamdan başka ...
Isı Değiştirici :
Farklı sıcaklıklara sahip iki akışkan arasında, birbiri içerisind ...
Isı Derecesi :
Bakınız: sıcaklık
ısı iletimi :
Bir gaz veya sıvının ısınarak hafifleyip yükselmesi ve başka bir ...
Isı Rejenerasyonu :
Isının geri kazanımı. Su ve enerjiden tasarruf sağlamak amacıyla ...
ısıl :
Sıcaklık ile ilgili sıfat olarak kullanılan bir fizik terimi, ter ...
Isıl İşlem :
1. Pişirme, pastörizasyon, sterilizasyon gibi işlemler. 2. Ham, y ...
Isıl İşlem Görmüş İçme Sütü :
Pastörizasyon, UHT veya sterilizasyon işlemlerinden biriyle ısıl ...
Isıl İşlem Tesisi :
Gıda maddesinin ısıl işlemden geçirildiği tesis.
Isıl Yapışan Tabaka :
Plastik ambalaj filmlerinde ve laminatlarda ısıl yapıştırılabilen ...
Isıl Yapışma Gücü :
Yapışma soğutulduktan sonra ölçülen ısıl yapışma direnci (‘sıcak ...
ıslah :
1. Daha yüksek verim ve kalite elde etmek için ürünü bazı biyoloj ...
Islah Edici Maddeler :
Gıda maddesinin fiziksel ve kimyasal özelliklerini iyileştirmek a ...
Islak Buhar :
Yaş buhar, sulu buhar, alçak basınç altında olan ve küçük su daml ...
Islak Temizlik :
Üretim ekipmanlarının veya çevresinin temizliğini ifade edebilir. ...
ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi Standardı :
Çevre yönetimi ile ilgili standard. Bu seride, organizasyonların ...
Iso 22000 :
2005 GIDA GÜVENLİĞİ STANDARDI (ISO 22000:2005 Food safety standar ...
ISO 9000 :
2000 KALİTE YÖNETİM STANDARDI (ISO 9000:2000 Quality management s ...
Işınlama :
Bir maddeyi, güneş kaynaklı ultraviyole ışınları, röntgen ışınlar ...
Işınlama Lisansı :
Işınlama tesisinin tasarım, inşa ve işletilmesi için Türkiye Atom ...
iaşe :
Bir kimseye beslenmesi için sağlanan besin maddesi.
iç ambalaj :
Gıda maddesiyle doğrudan temasta olsun veya olmasın, bir birim ol ...
İç Basınç Ölçer :
Kapalı ortamlarda oluşan iç başıncı ölçmeye yarayan alet.
İçecekler :
İçilen her şey. İçmeye elverişli sıvılar.
içerik :
Gıda maddesinin formulünde yer alan her bir bileşen.
İçilebilir Su :
İlgili mevzuatında yer alan özelliklere uygun insani tüketim amaç ...
içki :
Alkol ihtiva eden sıvı içecek.
içme suyu :
Jeolojik şartları uygun toprak derinliklerinde toplanan, kendiliğ ...
İçme Sütü :
Pastörizasyon, UHT veya sterilizasyon işlemlerinden biriyle ısıl ...
identifikasyon :
Mikroorganizma veya izolatların cins adlarının belirlenmesi. Tanı ...
idiyopatik :
Nedeni bilinmeyen.
ihracat kotası :
Genellikle ithalatçı sanayileşmiş bir ülke ile çoğunlukla emek yo ...
ikincil :
Sırada önem bakımından ikinci derecede olan, tali, sekonder.
iklim :
Kısa süreli günlük hava durumlarının çok uzun zaman içerisindeki ...
İLU Uygunluk Durumu :
İyi Laboratuvar Uygulamaları İzleme Birimi tarafından belirlenen, ...
İlu Uygunluk İzlemesi :
İyi laboratuvar uygulama135 ları prensiplerine uygunluğun doğrula ...
İlu Uygunluk Programı :
Denetleme ve çalışmaların kontrolü aracılığı ile test laboratuvar ...
imalat :
Satmak üzere hammadde işlenerek yapılan her türlü madde.
İmalatçı :
Üretici. Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere tüketiciye sunu ...
imbik :
Damıtma işinde kullanılan, içinden geçen buharı yoğunlaştırmaya y ...
İmbikten Çekme :
Damıtmak, yabancı maddelerden arıtmak.
İmbikten Süzülme :
İmbikten geçerek temizlemek, istenilen maddelerden arınmak.
İmha Etme :
İnsan sağlığına veya tüketimine uygun olmayan gıda ve gıda ile te ...
İmid :
Asit anhidritde O yerine -NH grubunun geçmesiyle oluşan bileşik, ...
immersiyon :
Bir cismi su içine sokma; suya batırma. Mikroskopla muayene esnas ...
İmmunoassay :
Radyo immünoassay, enzim immünoassay ve fluoro immünoassay’ı kaps ...
İmmunogenetik :
Kalıtımsal bağışıklık bilimi ile ilgili. Bağışıklık biliminin bağ ...
İmmunojen :
Bağışıklık cevabına neden olan herhangi bir madde. Antijen.
immunoloji :
Bağışıklık bilimi. Antikorlar ve antikorların antijenlerle olan e ...
İmmünite :
Bağışıklık. Bir organizmada, mikroorganizmalara ve bunların meyda ...
İmmünoglobulinler :
Bağışıklık sistemi ile ilgili olaylarda rol oynayan 136 protein y ...
İmmünotoksik Etki :
Bağışıklık sistemi üzerine toksik etki.
İmütasyon (Taklit) Krema :
Genellikle bitkisel yağdan yapılan, şeker veya tatlandırıcı katıl ...
in vitro :
Kelime anlamı “cam içinde” demektir. Canlı hücre dışında deneysel ...
in vitro mutagenez :
DNA molekülünün belirlenmiş bir yerinde kullanılan tekniklerle is ...
in vivo :
Canlı bir organizma üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar.
İnce Tabaka Kromatografisi :
Bir karışımın sabit bir faz üzerinde hareketli bir çözücü yardımı ...
inceleme :
Gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemeler ile ilgili k ...
indikatör :
Gösterge. Belirteç.
İndikatör Mikroorganizmalar :
Bir ürünün işlenmesi sırasında veya sonrasında hata ve bulaşmalar ...