eng

Süt Terimleri Sözlüğü (13)

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama

Süt Terimleri Sözlüğü (13. Sayfa)

Gıda Kontrolörü :
Bakınız: Gıda Denetçisi
Gıda Kontrolü :
Gıda maddelerinin gıda güvenilirliği ve kalitesi, insan tüketimin ...
Gıda Maddeleri Satış Yeri :
Her türlü ham, yarı mamul ve mamul gıda maddelerinin toptan veya ...
Gıda Maddeleri Üreten İşyeri :
Gıda maddelerinin hammaddeden başlayarak tasnif, işleme, değerlen ...
Gıda Maddeleri Üreten ve Satan İşyeri :
Gıda maddelerinin ham maddeden başlayarak depolama, tasnif, işlem ...
Gıda Maddesi :
Bakınız: Gıda
Gıda Maddesi Etiketi :
Gıda maddesini tanıtıcı her türlü yazılı veya basılı bilgi, marka ...
Gıda Mikrobiyolojisi :
Gıdalarla taşınan hastalıklar, gıda zehirlenmeleri, hayvandan ins ...
Gıda Mühendisi :
Gıda maddelerinin üretiminden tüketimine kadarki tüm süreçlerde s ...
Gıda Saflığı :
Gıda amaçlı kullanılabilen ve insan tüketimine uyun olan.
Gıda Sanayii Tuzu :
Gıda sanayinde kullanılan, doğrudan son tüketiciye sunulmayan, iy ...
Gıda Sanayinde Sanitasyon :
Gıdanın işlenmesi, ambalajlanması, depolanması ve satışı sırasınd ...
Gıda Savunması :
Gıda ürünlerinin, normal şartlarda üretim zinciri içinde yer alma ...
Gıda Sicil Numarası :
Gıda maddeleri üreten işyerlerine yetkili otoritece verilen numar ...
Gıda Sicili :
Gıda Mevzuatı kapsamındaki ürünleri üreten işyerlerinin ürettikle ...
Gıda Takviyesi :
Takviye edici gıdalar. Bir ya da birden fazla besin öğeleri; vita ...
Gıda Terörü :
Bakınız: Biyoterörizm
Gıda Uygunluğu :
Gıdanın insan tüketimi açısından uygun olduğunun ifadesidir. Gıda ...
Gıda Üretim Zinciri :
Perakende satış noktaları hariç olmak üzere gıda maddelerinin üre ...
Gıda ve İlaç İdaresi :
Amerika Birleşik Devletleri’nde gıda ve ilaçların izin ve denetim ...
Gıda ve Tarım Örgütü :
Bakınız: Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü
gıda zehirlenmesi :
Patojen mikroorganizma (bakteri, küf, virüs, parazit) veya belli ...
Gıda Zinciri :
Gıda maddelerinin üretiminde hammaddeden başlayarak hazırlama, iş ...
Gıdada Kullanılabilir :
Tüketildiğinde insanda herhangi bir zarar meydana getirmeyen ve f ...
Gıdada Risk :
İstenmeyen zararlı maddeler ve mikroorganizmaların herhangi bir y ...
Gıdalarda Bozulma :
Tüketilebilme niteliğinin yitirilmesine yönelik olarak gıdanın bi ...
Gıdaların Muhafazası :
Gıdaların bozulmasına yol açacak mikrobiyolojik ve enzimatik deği ...
Gıdaya Bulaşan Zararlı Maddeler :
Gıda maddesine kasten ilave edilmeyen, gıdanın üretiminden pazarl ...
Gıodduslanka :
İtalya’da koyun sütüne Lactobacillus Delbrueckii ssp. Bulgaricus, ...
Gıolıttı – Cantoni Broth :
Gıdalarda EMS yöntemi ile Staphylococcus aureus sayımı için kulla ...
Giardiasis :
Giardia intestinalis adlı parazitin neden olduğu hastalık.
Giga :
Milyar anlamında ön ek.
GLC :
Gaz-Sıvı Kromatografi cihazı.
GLC-MS :
Gaz-Sıvı Kromatografi – Kütle Spektrometre cihazı.
glikojen :
Çok sayıda glikozun birleşmesinden oluşan, dallı zincirli, hayvan ...
glikoliz :
Glikozun enzimlerle pirüvik asite (pirüvat) kadar yıkılması olayı ...
Glikoprotein ve Mukoprotein (Mukoidler) :
Basit proteinlerle karbonhidratların oluşturduğu kompleksler. Bir ...
Glisemik İndeks :
Besinlerdeki karbonhidrat miktarını gösteren değer. GI, test gıda ...
gliserin :
Lipidlerin (yağların) yapısına katılan temel bir madde. Tüm hayva ...
gliserit :
Yağ asitlerinin gliserolle oluşturduğu esterler. Yağların yapısın ...
Global Gap :
1997 yılında Avrupalı büyük perakendeci süpermarketlerin rafların ...
Globülin :
Saf suda çözünmeyen, zayıf asit karakteri gösteren globüler prote ...
glukagon :
Pankreas tarafından üretilerek kana verilen, kan şekerini artırıc ...
glukonik asit :
Glukozun birinci karbonundaki aldehit grubunun karboksile oksidas ...
glukoz :
Dekstroz. Meyve şekeri veya kan şekeri olarak da bilinen 6 karbon ...
Glukoz İzomeraz :
Bu enzim glukozun fruktoza dönüşmesini sağlayan bir izomeraz. Glu ...
Glukoz Oksidaz :
Aspergillus niger, A. Oryzae ve Penicillum notatum gibi küflerden ...
glukoz şurubu :
Tamamen doğal ortamda mısırdan elde edilen nişastanın asit ve/vey ...
glutamik asit :
Folik asidin bileşiminde bulunan glutation ve glutamin sendezinde ...
glutamin :
Karaciğer, beyin ve böbreklerde amonyak ve glutamik asitten oluşa ...
Glutation :
Glutamik asit, sistein ve glisinden oluşan bir tripeptid. Maya, k ...
Gmo :
Bakınız: Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
gözden geçirme :
Tespit edilen hedeflere ulaşmak için ele alınan konunun etkinliği ...
gözenek :
Delikli bir nesnenin deliklerinin her biri.
Gözetim :
Herhangi bir gıda veya yem işletmesinin, işletmecisinin veya bunl ...
Gözetim Bölgesi :
Hastalık çevresinde, koruma bölgesini de içine alacak biçimde, ko ...
gram :
1. Gram boyama olarak bilinen boyama yöntemini bulan bilim adamı. ...
Gram boyama :
Sadece bakteriler için uygulanan diferansiyel bir boyama yöntemi. ...
Gram Labil :
Bazı bakteriler Gram boyama işlemine duyarlılık gösterirler ve de ...
Gram negatif :
Gram boyama sonrasında kırmızı – pembe görülen bakteriler. E. col ...
Gram pozitif :
Gram boyama sonrasında mavi görülen bakteriler. Bacillus türleri ...
Gram Varyabl :
Lactobacillus türlerinde olduğu gibi bazı bakterilerde kültürün y ...
Gramaj :
Ağırlık ölçüsü, gram.
granül :
Tanecikli yapıda olan. Bir maddenin en küçük tanesi.
Granül Veya Pul Sütlü Çikolata :
Bileşiminde en az % 20 toplam kakao kurumaddesi ve %12 süt kuruma ...
granülasyon :
Taneciklenme.
Gras :
Uzun yıllardır bilinen ve yaygın kullanıldıkları halde toksik etk ...
Graten :
1. Pişirilmiş olan yemeğin üzerine parmezan, kaşar, dil peyniri g ...
Gravimetri :
Maddelerin ağırlık veya özgül ağırlığı ölçümüne dayanan miktar be ...
Gravyer :
Bir çeşit tuzlu, sert ve olgun peynir.
Gray :
Eski birim “rad” yerine kullanılan ve maddeye aktarılan özgül ene ...
guanin :
DNA ve RNA’nın yapısına giren bir pürin bazı, guanozin nükleotit.
Guanin And Sitozin Oranı :
Her canlı türünde DNA ya da RNA’daki toplam nükleik asit içinde G ...
Guar Gam :
Guar gamı kurubaklagillerden Cyamopsis tetragonoloba’dan elde edi ...
Gurme :
Yemekle bir sanat dalı gibi uğraşan, yemek pişirmenin püf noktala ...
güllaç :
Nişastadan yapılan çok ince kuru yufkadan hazırlanan geleneksel b ...
Gümrük Kıymeti :
Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması’nın VII’inci Maddesi ...
Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon Numarası :
Uluslararası ürün ticaretinde her bir ürünün tanımını ve ayrımını ...
güncelleştirme :
En yeni veya son bilginin uygulanması için planlı ve/veya anlık o ...
Günlük Alım Miktarı – Gda :
Sağlıklı bir beslenme için sağlıklı bir bireyin günlük tüketmesi ...
Günlük Karşılama Oranı :
Gıdanın bir porsiyonunun enerji ve şeker, toplam yağ, doymuş yağ ...
Güveçte Sütlaç :
Topraktan kaplar içinde pişirilen Türk mutfağının geleneksel sütl ...
Güvenli Gıda :
Raf ömrü süresince fiziksel, kimyasal ve biyolojik riskleri taşım ...
habitat :
Bir organizmanın doğal olarak yaşadığı ve üreyebildiği yer. Bir c ...
HACCP :
Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları olarak tanımlanan, ...
Haccp İzleme :
Bir Kritik Kontrol Noktasının kontrol altında olup olmadığının de ...
Haccp Planı :
İlgili ürünün üretim sürecinde gıda güvenliği açısından önemli ol ...
Haccp Sistemi :
HACCP planı veya planlarını yürütmek ve amaçlarını yerine getirme ...
Haccp Tetkiki :
HACCP planı ve buna ilişkin sonuçlar dahil, HACCP sisteminin plan ...
hacim :
Bir cismin uzayda kapladığı boşluk.
Hacim Arttırıcılar :
Gıdaların faydalanılabilir enerji değerini arttırmadan, gıdaların ...
Halofil Mikroorganizma :
Yüksek tuz konsantrasyonunda (%8-23) üreyebilen aerobik mikroorga ...
halofilik :
Tuz (sodyum klorür) konsantrasyonunu seven ve tuzlu ortamda geliş ...
halotolerant :
Yüksek tuz (sodyum klorür) konsantrasyonuna dayanıklı.
Ham :
İşlenmemiş. Taze.
ham madde :
1. Süt ürünleri üretiminde kullanılan toplam süt proteini/kazein ...
haploit :
Olgun bir üreme hücresinde bulunan kromozom takımı. Kromozom sayı ...
Hassas :
Çabuk etkilenen.
Hassas Terazi :
% 0.05g hassasiyetli mekanik basit bir terazi. Alımlarda ve labor ...