eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü (13)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (13. Sayfa)
Gıda Kontrolörü
:
Bakınız: Gıda Denetçisi
Gıda Kontrolü
:
Gıda maddelerinin gıda güvenilirliği ve kalitesi, insan tüketimin
...
Gıda Maddeleri Satış Yeri
:
Her türlü ham, yarı mamul ve mamul gıda maddelerinin toptan veya
...
Gıda Maddeleri Üreten İşyeri
:
Gıda maddelerinin hammaddeden başlayarak tasnif, işleme, değerlen
...
Gıda Maddeleri Üreten ve Satan İşyeri
:
Gıda maddelerinin ham maddeden başlayarak depolama, tasnif, işlem
...
Gıda Maddesi
:
Bakınız: Gıda
Gıda Maddesi Etiketi
:
Gıda maddesini tanıtıcı her türlü yazılı veya basılı bilgi, marka
...
Gıda Mikrobiyolojisi
:
Gıdalarla taşınan hastalıklar, gıda zehirlenmeleri, hayvandan ins
...
Gıda Mühendisi
:
Gıda maddelerinin üretiminden tüketimine kadarki tüm süreçlerde s
...
Gıda Saflığı
:
Gıda amaçlı kullanılabilen ve insan tüketimine uyun olan.
Gıda Sanayii Tuzu
:
Gıda sanayinde kullanılan, doğrudan son tüketiciye sunulmayan, iy
...
Gıda Sanayinde Sanitasyon
:
Gıdanın işlenmesi, ambalajlanması, depolanması ve satışı sırasınd
...
Gıda Savunması
:
Gıda ürünlerinin, normal şartlarda üretim zinciri içinde yer alma
...
Gıda Sicil Numarası
:
Gıda maddeleri üreten işyerlerine yetkili otoritece verilen numar
...
Gıda Sicili
:
Gıda Mevzuatı kapsamındaki ürünleri üreten işyerlerinin ürettikle
...
Gıda Takviyesi
:
Takviye edici gıdalar. Bir ya da birden fazla besin öğeleri; vita
...
Gıda Terörü
:
Bakınız: Biyoterörizm
Gıda Uygunluğu
:
Gıdanın insan tüketimi açısından uygun olduğunun ifadesidir. Gıda
...
Gıda Üretim Zinciri
:
Perakende satış noktaları hariç olmak üzere gıda maddelerinin üre
...
Gıda ve İlaç İdaresi
:
Amerika Birleşik Devletleri’nde gıda ve ilaçların izin ve denetim
...
Gıda ve Tarım Örgütü
:
Bakınız: Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü
gıda zehirlenmesi
:
Patojen mikroorganizma (bakteri, küf, virüs, parazit) veya belli
...
Gıda Zinciri
:
Gıda maddelerinin üretiminde hammaddeden başlayarak hazırlama, iş
...
Gıdada Kullanılabilir
:
Tüketildiğinde insanda herhangi bir zarar meydana getirmeyen ve f
...
Gıdada Risk
:
İstenmeyen zararlı maddeler ve mikroorganizmaların herhangi bir y
...
Gıdalarda Bozulma
:
Tüketilebilme niteliğinin yitirilmesine yönelik olarak gıdanın bi
...
Gıdaların Muhafazası
:
Gıdaların bozulmasına yol açacak mikrobiyolojik ve enzimatik deği
...
Gıdaya Bulaşan Zararlı Maddeler
:
Gıda maddesine kasten ilave edilmeyen, gıdanın üretiminden pazarl
...
Gıodduslanka
:
İtalya’da koyun sütüne Lactobacillus Delbrueckii ssp. Bulgaricus,
...
Gıolıttı – Cantoni Broth
:
Gıdalarda EMS yöntemi ile Staphylococcus aureus sayımı için kulla
...
Giardiasis
:
Giardia intestinalis adlı parazitin neden olduğu hastalık.
Giga
:
Milyar anlamında ön ek.
GLC
:
Gaz-Sıvı Kromatografi cihazı.
GLC-MS
:
Gaz-Sıvı Kromatografi – Kütle Spektrometre cihazı.
glikojen
:
Çok sayıda glikozun birleşmesinden oluşan, dallı zincirli, hayvan
...
glikoliz
:
Glikozun enzimlerle pirüvik asite (pirüvat) kadar yıkılması olayı
...
Glikoprotein ve Mukoprotein (Mukoidler)
:
Basit proteinlerle karbonhidratların oluşturduğu kompleksler. Bir
...
Glisemik İndeks
:
Besinlerdeki karbonhidrat miktarını gösteren değer. GI, test gıda
...
gliserin
:
Lipidlerin (yağların) yapısına katılan temel bir madde. Tüm hayva
...
gliserit
:
Yağ asitlerinin gliserolle oluşturduğu esterler. Yağların yapısın
...
Global Gap
:
1997 yılında Avrupalı büyük perakendeci süpermarketlerin rafların
...
Globülin
:
Saf suda çözünmeyen, zayıf asit karakteri gösteren globüler prote
...
glukagon
:
Pankreas tarafından üretilerek kana verilen, kan şekerini artırıc
...
glukonik asit
:
Glukozun birinci karbonundaki aldehit grubunun karboksile oksidas
...
glukoz
:
Dekstroz. Meyve şekeri veya kan şekeri olarak da bilinen 6 karbon
...
Glukoz İzomeraz
:
Bu enzim glukozun fruktoza dönüşmesini sağlayan bir izomeraz. Glu
...
Glukoz Oksidaz
:
Aspergillus niger, A. Oryzae ve Penicillum notatum gibi küflerden
...
glukoz şurubu
:
Tamamen doğal ortamda mısırdan elde edilen nişastanın asit ve/vey
...
glutamik asit
:
Folik asidin bileşiminde bulunan glutation ve glutamin sendezinde
...
glutamin
:
Karaciğer, beyin ve böbreklerde amonyak ve glutamik asitten oluşa
...
Glutation
:
Glutamik asit, sistein ve glisinden oluşan bir tripeptid. Maya, k
...
Gmo
:
Bakınız: Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
gözden geçirme
:
Tespit edilen hedeflere ulaşmak için ele alınan konunun etkinliği
...
gözenek
:
Delikli bir nesnenin deliklerinin her biri.
Gözetim
:
Herhangi bir gıda veya yem işletmesinin, işletmecisinin veya bunl
...
Gözetim Bölgesi
:
Hastalık çevresinde, koruma bölgesini de içine alacak biçimde, ko
...
gram
:
1. Gram boyama olarak bilinen boyama yöntemini bulan bilim adamı.
...
Gram boyama
:
Sadece bakteriler için uygulanan diferansiyel bir boyama yöntemi.
...
Gram Labil
:
Bazı bakteriler Gram boyama işlemine duyarlılık gösterirler ve de
...
Gram negatif
:
Gram boyama sonrasında kırmızı – pembe görülen bakteriler. E. col
...
Gram pozitif
:
Gram boyama sonrasında mavi görülen bakteriler. Bacillus türleri
...
Gram Varyabl
:
Lactobacillus türlerinde olduğu gibi bazı bakterilerde kültürün y
...
Gramaj
:
Ağırlık ölçüsü, gram.
granül
:
Tanecikli yapıda olan. Bir maddenin en küçük tanesi.
Granül Veya Pul Sütlü Çikolata
:
Bileşiminde en az % 20 toplam kakao kurumaddesi ve %12 süt kuruma
...
granülasyon
:
Taneciklenme.
Gras
:
Uzun yıllardır bilinen ve yaygın kullanıldıkları halde toksik etk
...
Graten
:
1. Pişirilmiş olan yemeğin üzerine parmezan, kaşar, dil peyniri g
...
Gravimetri
:
Maddelerin ağırlık veya özgül ağırlığı ölçümüne dayanan miktar be
...
Gravyer
:
Bir çeşit tuzlu, sert ve olgun peynir.
Gray
:
Eski birim “rad” yerine kullanılan ve maddeye aktarılan özgül ene
...
guanin
:
DNA ve RNA’nın yapısına giren bir pürin bazı, guanozin nükleotit.
Guanin And Sitozin Oranı
:
Her canlı türünde DNA ya da RNA’daki toplam nükleik asit içinde G
...
Guar Gam
:
Guar gamı kurubaklagillerden Cyamopsis tetragonoloba’dan elde edi
...
Gurme
:
Yemekle bir sanat dalı gibi uğraşan, yemek pişirmenin püf noktala
...
güllaç
:
Nişastadan yapılan çok ince kuru yufkadan hazırlanan geleneksel b
...
Gümrük Kıymeti
:
Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması’nın VII’inci Maddesi
...
Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon Numarası
:
Uluslararası ürün ticaretinde her bir ürünün tanımını ve ayrımını
...
güncelleştirme
:
En yeni veya son bilginin uygulanması için planlı ve/veya anlık o
...
Günlük Alım Miktarı – Gda
:
Sağlıklı bir beslenme için sağlıklı bir bireyin günlük tüketmesi
...
Günlük Karşılama Oranı
:
Gıdanın bir porsiyonunun enerji ve şeker, toplam yağ, doymuş yağ
...
Güveçte Sütlaç
:
Topraktan kaplar içinde pişirilen Türk mutfağının geleneksel sütl
...
Güvenli Gıda
:
Raf ömrü süresince fiziksel, kimyasal ve biyolojik riskleri taşım
...
habitat
:
Bir organizmanın doğal olarak yaşadığı ve üreyebildiği yer. Bir c
...
HACCP
:
Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları olarak tanımlanan,
...
Haccp İzleme
:
Bir Kritik Kontrol Noktasının kontrol altında olup olmadığının de
...
Haccp Planı
:
İlgili ürünün üretim sürecinde gıda güvenliği açısından önemli ol
...
Haccp Sistemi
:
HACCP planı veya planlarını yürütmek ve amaçlarını yerine getirme
...
Haccp Tetkiki
:
HACCP planı ve buna ilişkin sonuçlar dahil, HACCP sisteminin plan
...
hacim
:
Bir cismin uzayda kapladığı boşluk.
Hacim Arttırıcılar
:
Gıdaların faydalanılabilir enerji değerini arttırmadan, gıdaların
...
Halofil Mikroorganizma
:
Yüksek tuz konsantrasyonunda (%8-23) üreyebilen aerobik mikroorga
...
halofilik
:
Tuz (sodyum klorür) konsantrasyonunu seven ve tuzlu ortamda geliş
...
halotolerant
:
Yüksek tuz (sodyum klorür) konsantrasyonuna dayanıklı.
Ham
:
İşlenmemiş. Taze.
ham madde
:
1. Süt ürünleri üretiminde kullanılan toplam süt proteini/kazein
...
haploit
:
Olgun bir üreme hücresinde bulunan kromozom takımı. Kromozom sayı
...
Hassas
:
Çabuk etkilenen.
Hassas Terazi
:
% 0.05g hassasiyetli mekanik basit bir terazi. Alımlarda ve labor
...