eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü (8)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (8. Sayfa)
Detoksikasyon
:
Vücuttaki toksinlerin karaciğer, akciğer gibi organlar tarafından
...
Devam Formülü
:
Özel beslenme amacıyla, sadece anne ve çocuk beslenmesi üzerinde
...
Devam Sütü
:
Bebeklerin tüketimi için tamamen inek sütü proteininden üretilen
...
Devir Dakika
:
Birbirinin aynı olan ve bir dakikada yapılan seri dönme hareketi.
DEZENFEKSİYON
:
Gıda maddelerine ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelere
...
dezenfektan
:
Dezenfeksiyon işleminde kullanılan kimyasal madde. Yüzeyde kalmış
...
Dezenfektasyon
:
Bakteri sporları hariç, mikroorganizmaların kimyasal maddelerle ö
...
Dezenfekte
:
Hastalık yapıcı mikroorganizmalardan kimyasal bir madde ile arınd
...
D-Galaktoz
:
Genellikle serbest halde bulunmaz, oligosakkaritlerin (laktoz, ra
...
Dış Ambalaj
:
Gıda maddesinin iç ambalajlı veya ambalajsız olarak tüketiciye su
...
Dializ
:
Bir çözelti içerisindeki küçük iyon veya moleküllerin yarı geçirg
...
Dializat
:
diyaliz sırasında yarı geçirgen zardan süzülen madde.
diamin
:
İki tane amin (-NH ) grubu içeren organik madde.
diasetil
:
Tereyağına tipik aromayı veren kimyasal madde.
Diatom
:
Mikroskopla görülebilen tek hücreli bir çeşit deniz algi.
diatome toprağı
:
Küçük deniz hayvanlarının kalıntısı olan ve yapısında su bulunan
...
Diferansiyel Santrifüj Tekniği
:
Hücrelerin mekanik olarak bir homojenizer içinde ezilip, parçalan
...
difüzyon
:
Bir maddenin bir ortamdan başka bir ortama geçmesi, yayılma, geçm
...
Dikey Gıda Kodeksi
:
Belirli bir gıda, bir gıda grubu veya gıda ile temas eden madde v
...
dil peyniri
:
Kaşar hamurundan dil biçiminde yapılmış bir çeşit tuzsuz peynir.
Dilüent
:
Sayım aşamasında örneği seyreltmek için kullanılan çözelti.
dilüsyon
:
Seyreltme. Bir maddenin hava veya su içerisindeki konsantrasyonun
...
dimorfik
:
Dimorfizm gösteren.
dimorfizm
:
Birbirinden farklı iki morfolojik yapı gösteren. Birbirinden fark
...
dinamik
:
Canlı, hareketli. Mekaniğin kuvvet, hareket, enerji arasındaki il
...
Dioksin
:
Klorlu dioksinler ve furanlar; klor içeren organik kimyasalların
...
Diplo
:
Çift anlamında kullanılan ön ek.
diplobasil
:
Bölündükten sonra ayrılmayıp, çiftler halinde birbirine bağlı kal
...
diplobiyont
:
Hayat devrinde en az iki tip bireyle karakterize olan organizma.
diplokok
:
Bölündükten sonra ayrılmayıp, çiftler halinde birbirine bağlı kal
...
dipolar
:
Çift kutuplu.
direnç
:
Bir organizmanın abiyotik ve biyotik baskı faktörlerine karşı (su
...
disakkarit
:
İki mol monosakkaritin dehidrasyonu sonucu oluşan çift şeker. Mal
...
Diskontinü Sistem
:
Kesikli olan. Sürekli olmayan bir işlem.
dispepsi
:
Hazımsızlık, sindirim işlevinde bozulma, apepsi.
Dispers
:
Sıvı içinde dağılma, çözülme.
distilasyon
:
Katı veya sıvı haldeki bir maddenin ısıtılarak içindeki gaz veya
...
Distilat
:
Katı veya sıvı haldeki bir maddenin ısıtılarak içindeki gaz veya
...
diyabet
:
Şeker hastalığı. Diyabet vücudun insulin üretememesi (tip 1, insu
...
Diyabetik Gıda
:
Gıda alımının vücudumuzun insulin ihtiyacını etkilemesi ve insuli
...
Diyarbakır Örgü Peyniri
:
Lezzet olarak Çerkez peynirini andırır ve tuzsuzdur, üretimi oldu
...
diyastaz
:
Nişastayı şekere çeviren azotlu enzim.
diyet
:
Besi düzeni. Besin ögeleri ihtiyacını karşılamak için tüketilecek
...
Diyet Posası
:
Bitkisel gıdaların ince barsaklar tarafından sindirilemeyen kısmı
...
diyetetik
:
Yiyecek ve içeceklerin besin değerlerini ve kötü beslenmenin yol
...
diyetisyen
:
Diyet uzmanı.
Dna
:
Tüm canlıların ve bazı virüslerin fiziksel özelliklerini belirley
...
DNA polimeraz
:
Kalıp olarak DNA’nın bir iplikçiğini veya RNA’yı kullanıp deoksir
...
DNA replikasyonu
:
DNA eşleşmesi, çoğalması, sentezi.
doğal boya
:
Sentetik olmayan bitki ve hayvanlardan elde edilen renkli boyar m
...
Doğal Gıda Toksinleri
:
Gıdaların doğal olarak bileşimlerinde bulunan toksik maddeler. Ço
...
Doğal Kaynak Suyu
:
Jeolojik şartları uygun toprak derinliklerinde toplanan ve çıkış
...
doğal plazma
:
Herhangi bir koagülant ilavesi olmadan elde edilen plazma.
Doğal Seviyeye Getirme
:
Doğal seviyeye getirme, gıda maddesinin içindeki besin öğelerini
...
Doğrulama
:
İnceleme yapılarak ve objektif bulgular dikkate alınarak belirlen
...
Doğrulama Metotları
:
PCDD/F ve dioksin benzeri PCB’lerin tanımlanmasına ve maksimum li
...
Doğuştan Metabolizma Bozuklukları
:
Metabolik yollarda enzim, taşıyıcı, reseptör vb olarak işlev göre
...
doku
:
Bir gıda ürününün duyu organları tarafından algılanan bütün fizik
...
doku kültürü
:
Bitkinin herhangi bir dokusundan alınan canlı bir parçasının, kap
...
Dolgulu Çikolata
:
Dış kısmı toplam ürün ağırlığının en az % 25’ini içeren, bitter ç
...
Domain
:
Bir protein içerisinde bulunan ve kendine ait bir fonksiyona sahi
...
dominant
:
Baskın, fazla olma durumu.
Dondurarak Muhafaza
:
Gıdaların donma noktasının çok altında genellikle -35°/-45 °C’ler
...
dondurma
:
1. Dondurma karışımının pastörizasyon sonrası, tekniğine uygun ol
...
Dondurma Çeşni Maddeleri
:
Fındık, fıstık, badem, ceviz gibi sert kabuklu meyveler, meyve, m
...
Dondurma İşlemi
:
Bir ürünü düşük sıcaklıklarda (-18 oC) uzun süreli koruma yöntemi
...
Dondurma Karışımı
:
İçerisinde tat ve çeşidine göre, süt ve/veya süt ürünlerini, içme
...
Dondurmacı
:
Dondurma yapma ve satma işi.
dondurmak
:
1. Donmasını sağlamak, buza dönüştürmek. 2. Bir şeyi değiştirilme
...
Dondurulmuş
:
Donmuş duruma getirilmiş. İleri soğutularak katılaşmış.
Dondurulmuş Gıda
:
İşlenmiş olsun veya olmasın iç sıcaklığı en az -18 0C veya daha d
...
Donma Noktası Tayini
:
Süte su katılarak yapılan hilenin tespit edilmesi ve katılan su m
...
Donmuş
:
Soğuk etkisiyle katılaşmış (sıvı), kalıp durumuna gelmiş.
doyma
:
Belli bir maddenin bir sıvı içinde eriyebileceği en çok miktarına
...
Doyma Nemi
:
Belli bir sıcaklık derecesinde 1 m3 havayı doymuş hale getiren su
...
Doymamış Yağ Asitleri
:
Doğal yağlarda bulunan doymamış yağ asitleri, zincir yapısında bi
...
Doymuş Yağ Asitleri
:
Zincir yapısında hiç çift ya da üçlü doymamış bağ bulunmayan yağ
...
doz
:
1. Işınlanan gıdanın birim kütlesinde absorbladığı radyasyon ener
...
Dozajlama
:
Reçete ve standartta belirtilen miktar ve sürede malzeme ekleme.
dozimetri
:
Doz ve doz hızının kGy/saat olarak standardize edilmiş metotlarla
...
Dökme
:
Gıda maddelerinin ambalajlı veya ambalajsız olarak niteliklerine
...
Dökme Yöntemiyle Koloni Sayımı
:
Petri kutusunda önce sayım yapılacak örnekten 1 ml aktarılıp, üze
...
dönme
:
Biçimi değişmeden belli bir eksen etrafında dönme.
dönüşüm
:
Olduğundan başka bir biçime girme, başka bir durum alma.
Döteromises
:
Eşeyli çoğalma aşamaları bugüne kadar saptanamamış olan ağırlıklı
...
drenaj
:
Bir yerde biriken suyun doğal ve yapay yollarla uzaklaştırılması
...
Drigalski Spatülü
:
Yayma yöntemi ile sayımda kullanılan cam ya da metalden yapılmış
...
DRV
:
İngiltere nüfusu içerisinde sağlıklı insanların arasında 71 farkl
...
Dsö
:
Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü.
Dulsin
:
Tatlılık derecesi şekerin 250 katı olan kalori vermeyen sukrol ve
...
Duman
:
Bir maddenin yanması ile çıkan ve içinde katı zerrelerle buğu bul
...
Dumanlama/Tütsüleme
:
Yanan bitkisel materyalden dumanın belli sıcaklık ve nem içerikli
...
Dumanlanmış
:
Dumanlanmış gıda maddesi.
durağan
:
Yerini değiştirmeyen, hareketsiz, sabit.
Durgun
:
Kımıldanış ve canlılık göstermeyen.
Durham tüpü
:
Normal deney tüpü içine ters olarak yerleştirilen ve bu şekilde i
...
Dünya Sağlık Örgütü
:
Merkezi İsviçre’nin Cenevre kentinde olan, dünyadaki hastalıklarl
...
Dünya Sağlık Teşkilatı
:
Merkezi İsviçre’nin Cenevre kentinde olan Birleşmiş Milletlere ba
...
Dürme
:
İçine peynir, kıyma gibi şeyler konulan pişmiş yufka, bir çeşit g
...
Dürüm
:
İçine türlü katıklar konularak sarılmış yufka ekmeği veya ince pi
...