eng

Süt Terimleri Sözlüğü (18)

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama

Süt Terimleri Sözlüğü (18. Sayfa)

kemotaksi :
Bir kimyasal maddeye doğru (pozitif kemotaksi) veya bir kimyasal ...
kemotrof :
Kimyasal maddeleri enerji kaynağı olarak kullanan organizma.
Kengelsakızı :
Bakınız: Kengersakızı
Kengersakızı :
Kengelin sütünden çıkarılan bir sakız türü, kengel sakızı.
keratin :
Fibrin, Miyosin, Elastin ve Epidermin. Suda çözünmeyen veya çok z ...
Keratomalasia :
A vitaminin ileri derecede yetersizliğinde gözde görülen ve körlü ...
kesmik :
Asitliğin gelişmesiyle sütün pıhtılaşması. Yağsız sütten yapılan ...
keş :
Bakınız: kurut
Ketoliz :
Keton cisimciklerinin dağılması.
keton :
Yapısında karboksil (-C=O) grubu bulunan madde. İkincil alkolleri ...
ketoz :
Karbonil grubunun zincirin uç kısımları dışında zincirin herhangi ...
kılıflı virüsler :
Bazı virüslerde kapsidi çevreleyen, konakçı hücrenin plazma zarın ...
kımız :
1. Fermentasyonda spesifik olarak Lactobacillus delbrueckii subsp ...
Kırklareli Kaşar Peyniri :
Koyun sütünden üretilir, rengi hafif sarımsı, tadı ise baharatlıd ...
Kırma :
Süt mayalandıktan (rennet enzimi eklendikten sonra) bir süre sonr ...
Kış Yoğurdu :
İlk önce sütün 2-3 saat kaynatılarak istenen kıvama gelmesinden s ...
kıvam :
Koyuluk, yoğunluk, koyuluk derecesi. Bir şeyin en uygun derecesi, ...
Kıvam Arttırıcılar :
Gıdanın kıvamını arttıran maddeler.
Kıvamında Olmak :
En uygun, en iyi durumda olmak.
Kilo Gray :
Işınlanan gıdanın 1 kg’ı başına absorblanan ortalama radyasyon en ...
Kimlik Kontrolü :
Ürünün sevkiyatına ilişkin sertifikaların veya diğer belgelerin ü ...
kimya :
Maddelerin temel yapılarını, birleşimlerini, dönüşümlerini, çözüm ...
Kimyasal Analiz :
Kimyasal maddeler kullanılarak ürünün kimyasal özelliklerini beli ...
Kimyasal Bozulma :
Gıdanın kimyasal yapısının değişmesi. Glukoz, fruktoz gibi şekerl ...
Kimyasal Kontaninantlar :
Gıda maddesine kasıtlı olarak eklenmeyen ancak üretim, işleme, ha ...
kimyasal tehlike :
Gıda maddelerinde insan sağlığına zarar veren bakteri, virüs, küf ...
kinetik :
Kimyasal tepkimelerin hızlarını ve hareket olaylarını inceleyen b ...
Kingdom :
Canlıların sınıflandırılmasında sınıflandırmanın ilk basamağı içi ...
Kir :
Ortamda bulunması istenmeyen maddeler (fiziksel, kimyasal, mikrob ...
Kirlenme/Bulaşma :
Sağlığa zararlı ve/veya gıda maddesinde ve ortamda bulunmaması ge ...
Kişisel Koruyucu Donanım :
Çalışanı, yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkile ...
kizelgur :
Küçük deniz hayvanlarının kalıntısı olan ve yapısında su bulunan ...
Kjeldahl Protein Tayin Cihazı :
Kjeldahl metodu ile ürünlerde protein tayini yapan cihaz.
Kjeldahl yöntemi :
Organik bileşiklerin yapısındaki protein miktarını tespit etmek a ...
Klarifikasyon :
Sütte bulunan ve kaba temizlemeyle uzaklaştırılamayan somatik hüc ...
Klarifikatör :
Klarifikasyon işlemini yapan alet (seperatör).
Klasik Sterilizayon :
Sütün 110-120°C’de 20-40 dakikalık ısıtma ile atmosfer basıncının ...
klon :
Genetik olarak birbirinin aynı olan canlılar.
Klor :
Simgesi Cl olan, asit-baz dengesinin sağlanmasında tampon görevi ...
kloramfenikol :
Streptomyces venezualae tarafından üretilen ve bakterilerde prote ...
Klorofil :
Işığa duyarlı bir tetrapirol halkası ile merkezde magnezyum atomu ...
kloroform :
Renksiz, hoş kokulu, suda çözünmeyen, genelde çözücü olarak kulla ...
Klostridyum Botulinum :
Gıdalarda, botulin denilen zehirli bir toksin üreten anaerobik pa ...
Koa :
Ko enzim A.
koagulüm :
Bakınız: pıhtı
koagülasyon :
Kolloitlerin kütle halinde çökmesi. Pıhtılaşma.
koagülaz :
Patojen stafilokoklar tarafından salgılanan ve kanda fibrinojende ...
Koagüle :
Pıhtılaşma; pişerek donma, katılaşma.
kobalamin :
Yapısında kobalt bulunan bir B grubu vitamini. B12 vitamini.
Kobalt :
Elzem iz elementlerden biri.
Koch Basili :
Tüberküloz basiline, bulanın adına izafeten verilen ad.
Kodeks Alimentarius :
“Codex Alimentarius” latince bir terim olup, ‘Gıda Kodu’ veya ‘st ...
Kodeks Alimentarius Komisyonu :
1962 yılında düzenlenen ortak bir FAO/WHO ortak gıda standardı pr ...
Koenositik Hif :
Septa bulunmadığı için tek çekirdekli hücre benzeri birimlere böl ...
koenzim :
Bir enzimin aktivitesi için gerekli olan, grup transferinde oksid ...
koenzim Q :
Lipite benzer bir madde. Kimyasal yapı olarak vitamin K ve vitami ...
kohezyon :
Aynı cins moleküller arasındaki çekim kuvveti.
kok :
Küresel, yuvarlak biçimde ya da sferik (beyzi) bakteri hücresi.
Kokarboksilaz :
TPP Tiamin Pirofosfat için kısaltma. B1 vitamini (Tiamin) tarafın ...
kokobasil :
Morfolojik olarak yuvarlak (kok) ile çubuk (basil) arasında yer a ...
kokoit :
Yuvarlak, kok şeklinde.
koku :
Nesnelerden yayılan küçük zerrelerin burun zarı üzerindeki özel s ...
kokuşma :
Çürüyüp bozularak kötü kokan.
kolajen :
Glisin tipinde bir protein, hücre ve kemiklerde bulunan, % 50-75 ...
Kolera :
Vibrio cholera mikrobunun neden olduğu bulaşıcı hastalık. Kolera ...
kolesistokinin :
İnce bağırsaktan salgılanan ve karaciğeri uyaran hormon.
Kolesterol :
Vücudun bütün dokularında özellikle beyin, sinir, adrenal korteks ...
Koli Basil :
Toprakta, insan ve hayvan bağırsaklarında, kimi vakit sularda, sü ...
koli basili :
Escherichia coli ‘nin halk arasında bilinen adı.
kolifaj :
E. coli bakterisine saldıran bir bakteriyofaj.
Koliform Bakteriler :
Gram negatif, spor oluşturmayan, laktozdan 35-37 0C’da 48 saat iç ...
koliform enterotoksemisi :
E. coli’nin uygun serotipiyle meydana gelen bağırsak yangısını ta ...
kolin :
Bir B grubu vitamini. Bu vitamin, bütün hayvan ve bitki dokuların ...
Kolkalsiferol :
Vitamin D3. Vitamin D’nin hayvan hücrelerinde bulunan formu.
Kollaboratif Çalışma :
Laboratuvarların belli aralıklarla performansını ve analiz sonuçl ...
kollajen :
Bir protein türü. Hayvan kemikleri, postları, derileri, tendonlar ...
kolloid :
Parçacık büyüklüğü 1-100 mm olan madde.
kolloidal :
Bakıldığında ya da mikroskopla incelendiğinde homojen görünen anc ...
kolon kromatografisi :
Sabit faz olarak silikajel (SiO2), selüloz, alüminyumoksit (Al2O3 ...
koloni :
Aralarında işbölümü yapan tek hücreli organizmaların bir araya ge ...
koloni oluşturan birim :
Bir materyalde katı besiyeri kullanarak mikroorganizma sayımı yap ...
koloni sayımı :
Katı besiyerinde koloni oluşumunun belirlenmesiyle yapılan sayım.
kolonizasyon :
Tek hücreli organizmaların bir araya gelerek topluluk oluşturmala ...
kolorimetre :
Çözeltinin renk şiddeti veya koyuluğunun ölçülmesi veya kantitati ...
kolorimetrik analiz :
Bir reaktif ile oluşturulan rengin şiddetinin, derişimi bilinen b ...
kolostrum :
Ağız sütü. Doğumdan sonraki ilk 3 ila 5 güne kadar meme bezlerind ...
Kolostrum Bazlı Ürünler :
Kolostrumun işlenmesinden elde edilen ürünler ile bu ürünlerin da ...
kombine verimli ırk :
Hem et hem de süt verimi açısından uygun olan çiftlik hayvanı.
Komisyon Tüzüğü :
AB Komisyonu tarafından çıkarılan Tüzükler genel geçerliğe sahip, ...
kommensal :
Konakçı üzerinde ya da içinde yaşayan ancak, konakçısına zarar ve ...
kommensalizm :
Ortak yaşayan iki organizmadan birisi yarar sağlarken, diğerinin ...
kompakt :
Bakınız: sıkı
kompleks virüsler :
Bakteriyofajlar gibi kompleks yapılı, kapsidi ilave yapılar içere ...
komponent :
Bileşimi oluşturan unsurlardan her biri, bileşen, eleman.
Kompozit Ürün :
İlk ürünün işlenmesinin, son ürünün üretilmesinin ayrılmaz bir pa ...
Kompresör :
Bir akışkanı veya gazı, gereken basınca göre sıkıştırmaya yarayan ...
Konak :
Bir asalağın hayatının tümünü ya da bir kısmını içinde üzerinde g ...
konakçı :
Asalağın erginini veya gelişim evrelerinden birini taşıyan canlı.