|
Süt Terimleri Sözlüğü (18)
Süt Terimleri Sözlüğü (18. Sayfa)
-
kemotaksi
:
-
Bir kimyasal maddeye doğru (pozitif kemotaksi) veya bir kimyasal ...
-
kemotrof
:
-
Kimyasal maddeleri enerji kaynağı olarak kullanan organizma.
-
Kengelsakızı
:
-
Bakınız: Kengersakızı
-
Kengersakızı
:
-
Kengelin sütünden çıkarılan bir sakız türü, kengel sakızı.
-
keratin
:
-
Fibrin, Miyosin, Elastin ve Epidermin. Suda çözünmeyen veya çok z ...
-
Keratomalasia
:
-
A vitaminin ileri derecede yetersizliğinde gözde görülen ve körlü ...
-
kesmik
:
-
Asitliğin gelişmesiyle sütün pıhtılaşması. Yağsız sütten yapılan ...
-
keş
:
-
Bakınız: kurut
-
Ketoliz
:
-
Keton cisimciklerinin dağılması.
-
keton
:
-
Yapısında karboksil (-C=O) grubu bulunan madde. İkincil alkolleri ...
-
ketoz
:
-
Karbonil grubunun zincirin uç kısımları dışında zincirin herhangi ...
-
kılıflı virüsler
:
-
Bazı virüslerde kapsidi çevreleyen, konakçı hücrenin plazma zarın ...
-
kımız
:
-
1. Fermentasyonda spesifik olarak Lactobacillus delbrueckii subsp ...
-
Kırklareli Kaşar Peyniri
:
-
Koyun sütünden üretilir, rengi hafif sarımsı, tadı ise baharatlıd ...
-
Kırma
:
-
Süt mayalandıktan (rennet enzimi eklendikten sonra) bir süre sonr ...
-
Kış Yoğurdu
:
-
İlk önce sütün 2-3 saat kaynatılarak istenen kıvama gelmesinden s ...
-
kıvam
:
-
Koyuluk, yoğunluk, koyuluk derecesi. Bir şeyin en uygun derecesi, ...
-
Kıvam Arttırıcılar
:
-
Gıdanın kıvamını arttıran maddeler.
-
Kıvamında Olmak
:
-
En uygun, en iyi durumda olmak.
-
Kilo Gray
:
-
Işınlanan gıdanın 1 kg’ı başına absorblanan ortalama radyasyon en ...
-
Kimlik Kontrolü
:
-
Ürünün sevkiyatına ilişkin sertifikaların veya diğer belgelerin ü ...
-
kimya
:
-
Maddelerin temel yapılarını, birleşimlerini, dönüşümlerini, çözüm ...
-
Kimyasal Analiz
:
-
Kimyasal maddeler kullanılarak ürünün kimyasal özelliklerini beli ...
-
Kimyasal Bozulma
:
-
Gıdanın kimyasal yapısının değişmesi. Glukoz, fruktoz gibi şekerl ...
-
Kimyasal Kontaninantlar
:
-
Gıda maddesine kasıtlı olarak eklenmeyen ancak üretim, işleme, ha ...
-
kimyasal tehlike
:
-
Gıda maddelerinde insan sağlığına zarar veren bakteri, virüs, küf ...
-
-
kinetik
:
-
Kimyasal tepkimelerin hızlarını ve hareket olaylarını inceleyen b ...
-
Kingdom
:
-
Canlıların sınıflandırılmasında sınıflandırmanın ilk basamağı içi ...
-
Kir
:
-
Ortamda bulunması istenmeyen maddeler (fiziksel, kimyasal, mikrob ...
-
Kirlenme/Bulaşma
:
-
Sağlığa zararlı ve/veya gıda maddesinde ve ortamda bulunmaması ge ...
-
Kişisel Koruyucu Donanım
:
-
Çalışanı, yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkile ...
-
kizelgur
:
-
Küçük deniz hayvanlarının kalıntısı olan ve yapısında su bulunan ...
-
Kjeldahl Protein Tayin Cihazı
:
-
Kjeldahl metodu ile ürünlerde protein tayini yapan cihaz.
-
Kjeldahl yöntemi
:
-
Organik bileşiklerin yapısındaki protein miktarını tespit etmek a ...
-
Klarifikasyon
:
-
Sütte bulunan ve kaba temizlemeyle uzaklaştırılamayan somatik hüc ...
-
Klarifikatör
:
-
Klarifikasyon işlemini yapan alet (seperatör).
-
Klasik Sterilizayon
:
-
Sütün 110-120°C’de 20-40 dakikalık ısıtma ile atmosfer basıncının ...
-
klon
:
-
Genetik olarak birbirinin aynı olan canlılar.
-
Klor
:
-
Simgesi Cl olan, asit-baz dengesinin sağlanmasında tampon görevi ...
-
kloramfenikol
:
-
Streptomyces venezualae tarafından üretilen ve bakterilerde prote ...
-
Klorofil
:
-
Işığa duyarlı bir tetrapirol halkası ile merkezde magnezyum atomu ...
-
kloroform
:
-
Renksiz, hoş kokulu, suda çözünmeyen, genelde çözücü olarak kulla ...
-
Klostridyum Botulinum
:
-
Gıdalarda, botulin denilen zehirli bir toksin üreten anaerobik pa ...
-
Koa
:
-
Ko enzim A.
-
koagulüm
:
-
Bakınız: pıhtı
-
koagülasyon
:
-
Kolloitlerin kütle halinde çökmesi. Pıhtılaşma.
-
koagülaz
:
-
Patojen stafilokoklar tarafından salgılanan ve kanda fibrinojende ...
-
Koagüle
:
-
Pıhtılaşma; pişerek donma, katılaşma.
-
kobalamin
:
-
Yapısında kobalt bulunan bir B grubu vitamini. B12 vitamini.
-
Kobalt
:
-
Elzem iz elementlerden biri.
-
Koch Basili
:
-
Tüberküloz basiline, bulanın adına izafeten verilen ad.
-
-
Kodeks Alimentarius
:
-
“Codex Alimentarius” latince bir terim olup, ‘Gıda Kodu’ veya ‘st ...
-
Kodeks Alimentarius Komisyonu
:
-
1962 yılında düzenlenen ortak bir FAO/WHO ortak gıda standardı pr ...
-
Koenositik Hif
:
-
Septa bulunmadığı için tek çekirdekli hücre benzeri birimlere böl ...
-
koenzim
:
-
Bir enzimin aktivitesi için gerekli olan, grup transferinde oksid ...
-
koenzim Q
:
-
Lipite benzer bir madde. Kimyasal yapı olarak vitamin K ve vitami ...
-
kohezyon
:
-
Aynı cins moleküller arasındaki çekim kuvveti.
-
kok
:
-
Küresel, yuvarlak biçimde ya da sferik (beyzi) bakteri hücresi.
-
Kokarboksilaz
:
-
TPP Tiamin Pirofosfat için kısaltma. B1 vitamini (Tiamin) tarafın ...
-
kokobasil
:
-
Morfolojik olarak yuvarlak (kok) ile çubuk (basil) arasında yer a ...
-
kokoit
:
-
Yuvarlak, kok şeklinde.
-
koku
:
-
Nesnelerden yayılan küçük zerrelerin burun zarı üzerindeki özel s ...
-
kokuşma
:
-
Çürüyüp bozularak kötü kokan.
-
kolajen
:
-
Glisin tipinde bir protein, hücre ve kemiklerde bulunan, % 50-75 ...
-
Kolera
:
-
Vibrio cholera mikrobunun neden olduğu bulaşıcı hastalık. Kolera ...
-
kolesistokinin
:
-
İnce bağırsaktan salgılanan ve karaciğeri uyaran hormon.
-
Kolesterol
:
-
Vücudun bütün dokularında özellikle beyin, sinir, adrenal korteks ...
-
Koli Basil
:
-
Toprakta, insan ve hayvan bağırsaklarında, kimi vakit sularda, sü ...
-
koli basili
:
-
Escherichia coli ‘nin halk arasında bilinen adı.
-
kolifaj
:
-
E. coli bakterisine saldıran bir bakteriyofaj.
-
Koliform Bakteriler
:
-
Gram negatif, spor oluşturmayan, laktozdan 35-37 0C’da 48 saat iç ...
-
koliform enterotoksemisi
:
-
E. coli’nin uygun serotipiyle meydana gelen bağırsak yangısını ta ...
-
kolin
:
-
Bir B grubu vitamini. Bu vitamin, bütün hayvan ve bitki dokuların ...
-
Kolkalsiferol
:
-
Vitamin D3. Vitamin D’nin hayvan hücrelerinde bulunan formu.
-
Kollaboratif Çalışma
:
-
Laboratuvarların belli aralıklarla performansını ve analiz sonuçl ...
-
kollajen
:
-
Bir protein türü. Hayvan kemikleri, postları, derileri, tendonlar ...
-
-
kolloid
:
-
Parçacık büyüklüğü 1-100 mm olan madde.
-
kolloidal
:
-
Bakıldığında ya da mikroskopla incelendiğinde homojen görünen anc ...
-
kolon kromatografisi
:
-
Sabit faz olarak silikajel (SiO2), selüloz, alüminyumoksit (Al2O3 ...
-
koloni
:
-
Aralarında işbölümü yapan tek hücreli organizmaların bir araya ge ...
-
koloni oluşturan birim
:
-
Bir materyalde katı besiyeri kullanarak mikroorganizma sayımı yap ...
-
koloni sayımı
:
-
Katı besiyerinde koloni oluşumunun belirlenmesiyle yapılan sayım.
-
kolonizasyon
:
-
Tek hücreli organizmaların bir araya gelerek topluluk oluşturmala ...
-
kolorimetre
:
-
Çözeltinin renk şiddeti veya koyuluğunun ölçülmesi veya kantitati ...
-
kolorimetrik analiz
:
-
Bir reaktif ile oluşturulan rengin şiddetinin, derişimi bilinen b ...
-
kolostrum
:
-
Ağız sütü. Doğumdan sonraki ilk 3 ila 5 güne kadar meme bezlerind ...
-
Kolostrum Bazlı Ürünler
:
-
Kolostrumun işlenmesinden elde edilen ürünler ile bu ürünlerin da ...
-
kombine verimli ırk
:
-
Hem et hem de süt verimi açısından uygun olan çiftlik hayvanı.
-
Komisyon Tüzüğü
:
-
AB Komisyonu tarafından çıkarılan Tüzükler genel geçerliğe sahip, ...
-
kommensal
:
-
Konakçı üzerinde ya da içinde yaşayan ancak, konakçısına zarar ve ...
-
kommensalizm
:
-
Ortak yaşayan iki organizmadan birisi yarar sağlarken, diğerinin ...
-
kompakt
:
-
Bakınız: sıkı
-
kompleks virüsler
:
-
Bakteriyofajlar gibi kompleks yapılı, kapsidi ilave yapılar içere ...
-
komponent
:
-
Bileşimi oluşturan unsurlardan her biri, bileşen, eleman.
-
Kompozit Ürün
:
-
İlk ürünün işlenmesinin, son ürünün üretilmesinin ayrılmaz bir pa ...
-
Kompresör
:
-
Bir akışkanı veya gazı, gereken basınca göre sıkıştırmaya yarayan ...
-
Konak
:
-
Bir asalağın hayatının tümünü ya da bir kısmını içinde üzerinde g ...
-
konakçı
:
-
Asalağın erginini veya gelişim evrelerinden birini taşıyan canlı.
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
|