eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü (18)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (18. Sayfa)
kemotaksi
:
Bir kimyasal maddeye doğru (pozitif kemotaksi) veya bir kimyasal
...
kemotrof
:
Kimyasal maddeleri enerji kaynağı olarak kullanan organizma.
Kengelsakızı
:
Bakınız: Kengersakızı
Kengersakızı
:
Kengelin sütünden çıkarılan bir sakız türü, kengel sakızı.
keratin
:
Fibrin, Miyosin, Elastin ve Epidermin. Suda çözünmeyen veya çok z
...
Keratomalasia
:
A vitaminin ileri derecede yetersizliğinde gözde görülen ve körlü
...
kesmik
:
Asitliğin gelişmesiyle sütün pıhtılaşması. Yağsız sütten yapılan
...
keş
:
Bakınız: kurut
Ketoliz
:
Keton cisimciklerinin dağılması.
keton
:
Yapısında karboksil (-C=O) grubu bulunan madde. İkincil alkolleri
...
ketoz
:
Karbonil grubunun zincirin uç kısımları dışında zincirin herhangi
...
kılıflı virüsler
:
Bazı virüslerde kapsidi çevreleyen, konakçı hücrenin plazma zarın
...
kımız
:
1. Fermentasyonda spesifik olarak Lactobacillus delbrueckii subsp
...
Kırklareli Kaşar Peyniri
:
Koyun sütünden üretilir, rengi hafif sarımsı, tadı ise baharatlıd
...
Kırma
:
Süt mayalandıktan (rennet enzimi eklendikten sonra) bir süre sonr
...
Kış Yoğurdu
:
İlk önce sütün 2-3 saat kaynatılarak istenen kıvama gelmesinden s
...
kıvam
:
Koyuluk, yoğunluk, koyuluk derecesi. Bir şeyin en uygun derecesi,
...
Kıvam Arttırıcılar
:
Gıdanın kıvamını arttıran maddeler.
Kıvamında Olmak
:
En uygun, en iyi durumda olmak.
Kilo Gray
:
Işınlanan gıdanın 1 kg’ı başına absorblanan ortalama radyasyon en
...
Kimlik Kontrolü
:
Ürünün sevkiyatına ilişkin sertifikaların veya diğer belgelerin ü
...
kimya
:
Maddelerin temel yapılarını, birleşimlerini, dönüşümlerini, çözüm
...
Kimyasal Analiz
:
Kimyasal maddeler kullanılarak ürünün kimyasal özelliklerini beli
...
Kimyasal Bozulma
:
Gıdanın kimyasal yapısının değişmesi. Glukoz, fruktoz gibi şekerl
...
Kimyasal Kontaninantlar
:
Gıda maddesine kasıtlı olarak eklenmeyen ancak üretim, işleme, ha
...
kimyasal tehlike
:
Gıda maddelerinde insan sağlığına zarar veren bakteri, virüs, küf
...
kinetik
:
Kimyasal tepkimelerin hızlarını ve hareket olaylarını inceleyen b
...
Kingdom
:
Canlıların sınıflandırılmasında sınıflandırmanın ilk basamağı içi
...
Kir
:
Ortamda bulunması istenmeyen maddeler (fiziksel, kimyasal, mikrob
...
Kirlenme/Bulaşma
:
Sağlığa zararlı ve/veya gıda maddesinde ve ortamda bulunmaması ge
...
Kişisel Koruyucu Donanım
:
Çalışanı, yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkile
...
kizelgur
:
Küçük deniz hayvanlarının kalıntısı olan ve yapısında su bulunan
...
Kjeldahl Protein Tayin Cihazı
:
Kjeldahl metodu ile ürünlerde protein tayini yapan cihaz.
Kjeldahl yöntemi
:
Organik bileşiklerin yapısındaki protein miktarını tespit etmek a
...
Klarifikasyon
:
Sütte bulunan ve kaba temizlemeyle uzaklaştırılamayan somatik hüc
...
Klarifikatör
:
Klarifikasyon işlemini yapan alet (seperatör).
Klasik Sterilizayon
:
Sütün 110-120°C’de 20-40 dakikalık ısıtma ile atmosfer basıncının
...
klon
:
Genetik olarak birbirinin aynı olan canlılar.
Klor
:
Simgesi Cl olan, asit-baz dengesinin sağlanmasında tampon görevi
...
kloramfenikol
:
Streptomyces venezualae tarafından üretilen ve bakterilerde prote
...
Klorofil
:
Işığa duyarlı bir tetrapirol halkası ile merkezde magnezyum atomu
...
kloroform
:
Renksiz, hoş kokulu, suda çözünmeyen, genelde çözücü olarak kulla
...
Klostridyum Botulinum
:
Gıdalarda, botulin denilen zehirli bir toksin üreten anaerobik pa
...
Koa
:
Ko enzim A.
koagulüm
:
Bakınız: pıhtı
koagülasyon
:
Kolloitlerin kütle halinde çökmesi. Pıhtılaşma.
koagülaz
:
Patojen stafilokoklar tarafından salgılanan ve kanda fibrinojende
...
Koagüle
:
Pıhtılaşma; pişerek donma, katılaşma.
kobalamin
:
Yapısında kobalt bulunan bir B grubu vitamini. B12 vitamini.
Kobalt
:
Elzem iz elementlerden biri.
Koch Basili
:
Tüberküloz basiline, bulanın adına izafeten verilen ad.
Kodeks Alimentarius
:
“Codex Alimentarius” latince bir terim olup, ‘Gıda Kodu’ veya ‘st
...
Kodeks Alimentarius Komisyonu
:
1962 yılında düzenlenen ortak bir FAO/WHO ortak gıda standardı pr
...
Koenositik Hif
:
Septa bulunmadığı için tek çekirdekli hücre benzeri birimlere böl
...
koenzim
:
Bir enzimin aktivitesi için gerekli olan, grup transferinde oksid
...
koenzim Q
:
Lipite benzer bir madde. Kimyasal yapı olarak vitamin K ve vitami
...
kohezyon
:
Aynı cins moleküller arasındaki çekim kuvveti.
kok
:
Küresel, yuvarlak biçimde ya da sferik (beyzi) bakteri hücresi.
Kokarboksilaz
:
TPP Tiamin Pirofosfat için kısaltma. B1 vitamini (Tiamin) tarafın
...
kokobasil
:
Morfolojik olarak yuvarlak (kok) ile çubuk (basil) arasında yer a
...
kokoit
:
Yuvarlak, kok şeklinde.
koku
:
Nesnelerden yayılan küçük zerrelerin burun zarı üzerindeki özel s
...
kokuşma
:
Çürüyüp bozularak kötü kokan.
kolajen
:
Glisin tipinde bir protein, hücre ve kemiklerde bulunan, % 50-75
...
Kolera
:
Vibrio cholera mikrobunun neden olduğu bulaşıcı hastalık. Kolera
...
kolesistokinin
:
İnce bağırsaktan salgılanan ve karaciğeri uyaran hormon.
Kolesterol
:
Vücudun bütün dokularında özellikle beyin, sinir, adrenal korteks
...
Koli Basil
:
Toprakta, insan ve hayvan bağırsaklarında, kimi vakit sularda, sü
...
koli basili
:
Escherichia coli ‘nin halk arasında bilinen adı.
kolifaj
:
E. coli bakterisine saldıran bir bakteriyofaj.
Koliform Bakteriler
:
Gram negatif, spor oluşturmayan, laktozdan 35-37 0C’da 48 saat iç
...
koliform enterotoksemisi
:
E. coli’nin uygun serotipiyle meydana gelen bağırsak yangısını ta
...
kolin
:
Bir B grubu vitamini. Bu vitamin, bütün hayvan ve bitki dokuların
...
Kolkalsiferol
:
Vitamin D3. Vitamin D’nin hayvan hücrelerinde bulunan formu.
Kollaboratif Çalışma
:
Laboratuvarların belli aralıklarla performansını ve analiz sonuçl
...
kollajen
:
Bir protein türü. Hayvan kemikleri, postları, derileri, tendonlar
...
kolloid
:
Parçacık büyüklüğü 1-100 mm olan madde.
kolloidal
:
Bakıldığında ya da mikroskopla incelendiğinde homojen görünen anc
...
kolon kromatografisi
:
Sabit faz olarak silikajel (SiO2), selüloz, alüminyumoksit (Al2O3
...
koloni
:
Aralarında işbölümü yapan tek hücreli organizmaların bir araya ge
...
koloni oluşturan birim
:
Bir materyalde katı besiyeri kullanarak mikroorganizma sayımı yap
...
koloni sayımı
:
Katı besiyerinde koloni oluşumunun belirlenmesiyle yapılan sayım.
kolonizasyon
:
Tek hücreli organizmaların bir araya gelerek topluluk oluşturmala
...
kolorimetre
:
Çözeltinin renk şiddeti veya koyuluğunun ölçülmesi veya kantitati
...
kolorimetrik analiz
:
Bir reaktif ile oluşturulan rengin şiddetinin, derişimi bilinen b
...
kolostrum
:
Ağız sütü. Doğumdan sonraki ilk 3 ila 5 güne kadar meme bezlerind
...
Kolostrum Bazlı Ürünler
:
Kolostrumun işlenmesinden elde edilen ürünler ile bu ürünlerin da
...
kombine verimli ırk
:
Hem et hem de süt verimi açısından uygun olan çiftlik hayvanı.
Komisyon Tüzüğü
:
AB Komisyonu tarafından çıkarılan Tüzükler genel geçerliğe sahip,
...
kommensal
:
Konakçı üzerinde ya da içinde yaşayan ancak, konakçısına zarar ve
...
kommensalizm
:
Ortak yaşayan iki organizmadan birisi yarar sağlarken, diğerinin
...
kompakt
:
Bakınız: sıkı
kompleks virüsler
:
Bakteriyofajlar gibi kompleks yapılı, kapsidi ilave yapılar içere
...
komponent
:
Bileşimi oluşturan unsurlardan her biri, bileşen, eleman.
Kompozit Ürün
:
İlk ürünün işlenmesinin, son ürünün üretilmesinin ayrılmaz bir pa
...
Kompresör
:
Bir akışkanı veya gazı, gereken basınca göre sıkıştırmaya yarayan
...
Konak
:
Bir asalağın hayatının tümünü ya da bir kısmını içinde üzerinde g
...
konakçı
:
Asalağın erginini veya gelişim evrelerinden birini taşıyan canlı.