eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü (11)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (11. Sayfa)
fakültatif
:
Bakteriyolojide hem aerobik hem de anaerobik ortamlarda çoğalabil
...
fakültatif aerob
:
Aslında anaerob olup, atmosferik oksijen varlığında da gelişebile
...
fakültatif anaerob
:
Hem oksijenli hem de oksijensiz ortamda solunum yaparak gelişebil
...
familya
:
İlgili cinslerden oluşan biyolojik grup. Canlıların sınıflandırıl
...
Fark
:
Benzer şeyleri birbirinden ayıran özellik. Bir nesnenin bir başka
...
Farmakolojik Aktif Madde
:
Hazır bir ilaç preparatında bulunan ve organizmada farmakolojik e
...
Farmakolojik Aktif Madde Kalıntısı
:
Hayvansal gıdalarda bulunan aktif madde, yardımcı madde veya bozu
...
fason
:
Bir malın ya da hizmetin tümünün veya bir bölümünün bir ana firma
...
fason üretim
:
Gıda maddelerinin üretimini yapan veya yaptıran özel ve tüzel kiş
...
fast food
:
Hızlı, çabuk, hazır yemek.
Fatal
:
Öldürücü, ölüme neden olan.
Fatura Beyanı
:
İhracatçı tarafından fatura, teslimat notu veya herhangi bir 93 b
...
fauna
:
Yeryüzünde ekolojik olarak sınırlanabilir bir yaşam mekanında vey
...
Faydalı Organizma
:
Biyolojik evresinin herhangi bir dönemini zararlı organizma üzeri
...
faz
:
Evre, safha.
FDA
:
Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç İdaresi. Gıda ve ilaçlar
...
Fehling deneyi
:
Karbonhidratların özellikle şekerlerin indirgeyici özelliğini gös
...
fekal
:
Dışkı ile alakalı, dışkı kaynaklı.
FEMA
:
Aroma Maddesi ve Eksrakt Üreticileri Birliği.
FEMA Numarası
:
Aroma maddelerine Amerika Birleşik Devletleri Aroma Maddesi ve Ek
...
fenilalanin
:
Bakınız: Elzem Amino Asit
fenilketonüri
:
Nadir görülen kalıtsal bir metabolik hastalık. Fenilalanin adı ve
...
fenol
:
Benzen molekülündeki hidrojenlerden birinin veya birkaçının yerin
...
fenotip
:
Canlının fiziksel görünüşü. Fenotip iç ve dış bütün organ ve yapı
...
Fermentasyon
:
Mayalama. Karbonhidratların oksijensiz ortamda enzimatik yolla da
...
Fermentasyon Sonrası Isıl İşlem Görmüş Fermente Süt Ürünü
:
Fermentasyonu ısıl işlemle durdurulmuş süt ürünü.
Fermente Gıdalar
:
Bakteri, küf, maya gibi mikroorganizmaların fermentasyon faaliyet
...
Fermente Krema
:
(Ekşitilmiş Krema) (Fermented cream): Krema, rekonstitüe krema ve
...
Fermente Süt Ürünü
:
Sütün uygun mikroorganizmalar tarafından fermentasyonu ile pH değ
...
ferrik
:
Emilimi, iki değerlikli demire göre daha düşük olan demirin üç de
...
Ferritin
:
Vücuttaki demirin en önemli depo formu olan demir-apoferritin kom
...
ferro
:
Fe+2 olarak gösterilen, artı iki değerine indirgenmiş demir.
ferroksidaz
:
İki değerlikli ferröz demiri, ferik forma okside eden oksidoredük
...
Ferröz
:
Demirin iki değerlikli formu. Ferröz formundaki demirin emilimi f
...
Fertilite Toksisitesi
:
Doğurganlık yeteneği, verimlilik üzerine etki.
fes
:
Alev Emisyon Spektroskopi cihazı.
FI Numarası
:
Avrupa Birliği’nin aroma bilgi sisteminde yer alan numara.
fıçı
:
Ensiz tahtaların çemberle tutturulmasıyla yapılan şişkin karınlı,
...
FID
:
Alev iyonlaşma dedektörü.
Fındık Ezmeli Sütlü Çikolata
:
Bileşiminde en az % 10 oranında süt kurumaddesi içeren sütlü çiko
...
fırçalama
:
Temizlemek veya parlatmak için fırça ile sürtme.
fikoloji
:
Alg bilimi, Algoloji
fiksasyon
:
Mikroskopta incelenecek canlı dokunun, zamanla yapı değişimini ön
...
Filled Süt
:
Yağsız süttozu, su ve bitkisel yağ kullanmak suretiyle hazırlanan
...
filogenetik
:
Bir türün ya da yüksek taksonomik grupların soy gelişimi ve evrim
...
Filoviridae
:
Kılıflı, tek iplikli sarmal RNA içeren, Ebola virüsünün de dahil
...
Filtrasyon
:
Akışkan haldeki sıvı ya da gazın filtreden süzülmesi işlemi. Gıda
...
filtrat
:
Filtreden geçen, süzülen madde, filtreden geçirilerek elde edilen
...
Filtre
:
Akışkan olan sıvı ya da gazı süzmeye yarayan gözenekli aygıt. Akı
...
fire
:
Doğal nedenler sonucu malın ağırlığında meydana gelen noksanlık.
Fiyat Listesi
:
Bakınız: Tarife
fizik
:
Madde ile enerji arasındaki etkileşimi inceleyen ve doğada gerçek
...
fiziksel analiz
:
Ürünün renk, irilik, görünüş, büyüklük, ağırlık gibi fiziksel öze
...
Fiziksel Bozulma
:
Gıdalarda görülen kabarma, kristalleşme, yumuşama, erime, kuruma
...
Fiziksel Kontrol
:
Gıda ve yemde, taşıma, ambalajlama, etiketleme, sıcaklık kontrolü
...
Fiziksel Tehlike
:
Gıda maddelerinde bulunması durumunda insan sağlığına zarar veren
...
fizyoloji
:
Canlılardaki yaşamsal olayları (işleyişi) inceleyen bilim dalı.
flagella
:
Flagellin adı verilen proteinden oluşan bakterilere özgü hareket
...
Flagella Boyama
:
Bakteri hareket organı olan flagella varlığının gösterilmesi için
...
Flavanoid
:
Bitkilerin yapısında bulunan renkli fenolik bileşikler. Karotenoi
...
flavin
:
Bitki ve hayvan dokularında yaygın olarak bulunan sarı renkli pig
...
Flavin Nükleotidleri
:
Riboflavinin koenzim olarak görev yapan aktif formları.
Flaviviridae
:
Eklem bacaklılarda kopyalanabilen ve insanlara geçirilen, sarı hu
...
flavoprotein
:
Prostetik grup olarak flavin nükleotidlerini içeren enzimler.
Flavor
:
Gıdanın duyusal muayene sırasında çiğnenirken ağızda bıraktığı ta
...
Flora
:
Belirli bir coğrafi alanda bulunan bitki türlerinin tümü. Mikrofl
...
Florasan Mikroskobu
:
Aydınlanmasında güçlü kaynaklar kullanan (ultraviole ışınları yay
...
Florid
:
Kemik, diş, troid bezi ve deri gibi insan dokularında bulunan flo
...
Floridasyon
:
Bir maddeye flor eklenmesi işlemi. Diş çürüklerini azaltmak için
...
FOB
:
Sevmeyen anlamında kullanılan son ek.
folat
:
Suda çözünen B grubu vitaminlerinden B9 vitaminine çoğu zaman fol
...
Folik Asit (Folasin, Piterolmonoglutamik Asit)
:
Folatlar doğada hemen hemen tüm bitkisel ve hayvansal kaynaklarda
...
Foliküler Hiperkeratosis
:
A vitamini yetersizliğinde deride oluşan kuruluk ve pütürler.
Folyo
:
Gıdalarla temas etmek üzere ince tabaka haline getirilmiş alüminy
...
Fom
:
Havanın sıvı içinde dağıldığı kolloid çözelti. Gıda işlemede kıva
...
Fondan
:
İçinde tatlı ve hoş kokulu maddeler veya likör bulunan, ağızda ko
...
Fonksiyonel/Özel Beyanlı Gıdalar
:
Besleyici etkilerinin 98 yanı sıra bir ya da daha fazla etkili bi
...
formaldehit
:
Doymuş aldehitlerin ilk üyesi H-CHO, renksiz ve keskin kokuludur.
...
formalite
:
Bir litre çözeltide çözünmüş maddenin formül gram sayısı.
formül
:
Genel bir olguyu, bir kuralı veya ilkeyi açıklayan simgeler takım
...
Fortifikasyon
:
Gıda maddesinin içinde var olan besin ögelerinin miktar yönünden
...
fosfataz
:
Bir molekülden hidrolizle fosfat grubunu ayıran enzim. Organik fo
...
Fosfodiester Bağı
:
DNA’daki fosfat ile şeker arasındaki bağ.
fosfor
:
Vücuttaki tüm minerallerin % 22’sini oluşturan, vücudun en önemli
...
Foshu
:
Japon bilim insanlarının fonksiyonel gıdalar için kullandığı teri
...
fotofosforilasyon
:
Bir moleküle fosfat grubu eklenmesi. Işığı enerji kaynağı olarak
...
fotoheterotrof
:
Dış beslenen. Kendi besinini üretemediği için, gerekli organik ma
...
fotometre
:
Işık şiddetini veya enerjisini ölçen cihaz. Elektromanyetik spekt
...
Fotootofof
:
Enerjisini ışıktan ve karbonunu CO2’den elde ederek ihtiyacı olan
...
fotoreseptör
:
Işığı algılayabilen duyu hücresi, almaç.
Fotosentez
:
Yeşil bitkilerin, güneş enerjisi ve klorofil pigmenti yardımıyla
...
fototaksi
:
Işığa doğru (pozitif fototaksi) veya ışıktan uzağa (negatif fotot
...
fototrof
:
Işığı enerji kaynağı olarak kullanan organizma.
frekans
:
Birim zamandaki titreşim sayısı, sıklık.
fruktoz
:
Meyve ve balda bulunan ve tatlılık oranı sakkaroza göre 173 olan
...
Fruktoz 1 Fosfat Aldolaz B
:
Fruktoz metabolizmasında fruktoz 1 fosfatın D-gliseraldehit ve di
...
Fruktoz İntoleransı
:
Fruktoz 1 fosfat aldolaz enziminin genetik yetersizliğinde ortaya
...
Fruktoz Şurubu
:
Tamamen doğal ortamda mısır nişastasının önce glikoza, sonra da b
...
Früviteryan
:
Meyve yiyerek yaşayan ve hiç hayvansal gıda tüketmeyen.
Fufose
:
AB bilim insanlarının fonksiyonel gıda için kullandığı terim.