eng

Süt Terimleri Sözlüğü (11)

A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z
11. Sayfa
fakültatif :
Bakteriyolojide hem aerobik hem de anaerobik ortamlarda çoğalabil ...
fakültatif aerob :
Aslında anaerob olup, atmosferik oksijen varlığında da gelişebile ...
fakültatif anaerob :
Hem oksijenli hem de oksijensiz ortamda solunum yaparak gelişebil ...
familya :
İlgili cinslerden oluşan biyolojik grup. Canlıların sınıflandırıl ...
Fark :
Benzer şeyleri birbirinden ayıran özellik. Bir nesnenin bir başka ...
Farmakolojik Aktif Madde :
Hazır bir ilaç preparatında bulunan ve organizmada farmakolojik e ...
Farmakolojik Aktif Madde Kalıntısı :
Hayvansal gıdalarda bulunan aktif madde, yardımcı madde veya bozu ...
fason :
Bir malın ya da hizmetin tümünün veya bir bölümünün bir ana firma ...
fason üretim :
Gıda maddelerinin üretimini yapan veya yaptıran özel ve tüzel kiş ...
fast food :
Hızlı, çabuk, hazır yemek.
Fatal :
Öldürücü, ölüme neden olan.
Fatura Beyanı :
İhracatçı tarafından fatura, teslimat notu veya herhangi bir 93 b ...
fauna :
Yeryüzünde ekolojik olarak sınırlanabilir bir yaşam mekanında vey ...
Faydalı Organizma :
Biyolojik evresinin herhangi bir dönemini zararlı organizma üzeri ...
faz :
Evre, safha.
FDA :
Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç İdaresi. Gıda ve ilaçlar ...
Fehling deneyi :
Karbonhidratların özellikle şekerlerin indirgeyici özelliğini gös ...
fekal :
Dışkı ile alakalı, dışkı kaynaklı.
FEMA :
Aroma Maddesi ve Eksrakt Üreticileri Birliği.
FEMA Numarası :
Aroma maddelerine Amerika Birleşik Devletleri Aroma Maddesi ve Ek ...
fenilalanin :
Bakınız: Elzem Amino Asit
fenilketonüri :
Nadir görülen kalıtsal bir metabolik hastalık. Fenilalanin adı ve ...
fenol :
Benzen molekülündeki hidrojenlerden birinin veya birkaçının yerin ...
fenotip :
Canlının fiziksel görünüşü. Fenotip iç ve dış bütün organ ve yapı ...
Fermentasyon :
Mayalama. Karbonhidratların oksijensiz ortamda enzimatik yolla da ...
Fermentasyon Sonrası Isıl İşlem Görmüş Fermente Süt Ürünü :
Fermentasyonu ısıl işlemle durdurulmuş süt ürünü.
Fermente Gıdalar :
Bakteri, küf, maya gibi mikroorganizmaların fermentasyon faaliyet ...
Fermente Krema :
(Ekşitilmiş Krema) (Fermented cream): Krema, rekonstitüe krema ve ...
Fermente Süt Ürünü :
Sütün uygun mikroorganizmalar tarafından fermentasyonu ile pH değ ...
ferrik :
Emilimi, iki değerlikli demire göre daha düşük olan demirin üç de ...
Ferritin :
Vücuttaki demirin en önemli depo formu olan demir-apoferritin kom ...
ferro :
Fe+2 olarak gösterilen, artı iki değerine indirgenmiş demir.
ferroksidaz :
İki değerlikli ferröz demiri, ferik forma okside eden oksidoredük ...
Ferröz :
Demirin iki değerlikli formu. Ferröz formundaki demirin emilimi f ...
Fertilite Toksisitesi :
Doğurganlık yeteneği, verimlilik üzerine etki.
fes :
Alev Emisyon Spektroskopi cihazı.
FI Numarası :
Avrupa Birliği’nin aroma bilgi sisteminde yer alan numara.
fıçı :
Ensiz tahtaların çemberle tutturulmasıyla yapılan şişkin karınlı, ...
FID :
Alev iyonlaşma dedektörü.
Fındık Ezmeli Sütlü Çikolata :
Bileşiminde en az % 10 oranında süt kurumaddesi içeren sütlü çiko ...
fırçalama :
Temizlemek veya parlatmak için fırça ile sürtme.
fikoloji :
Alg bilimi, Algoloji
fiksasyon :
Mikroskopta incelenecek canlı dokunun, zamanla yapı değişimini ön ...
Filled Süt :
Yağsız süttozu, su ve bitkisel yağ kullanmak suretiyle hazırlanan ...
filogenetik :
Bir türün ya da yüksek taksonomik grupların soy gelişimi ve evrim ...
Filoviridae :
Kılıflı, tek iplikli sarmal RNA içeren, Ebola virüsünün de dahil ...
Filtrasyon :
Akışkan haldeki sıvı ya da gazın filtreden süzülmesi işlemi. Gıda ...
filtrat :
Filtreden geçen, süzülen madde, filtreden geçirilerek elde edilen ...
Filtre :
Akışkan olan sıvı ya da gazı süzmeye yarayan gözenekli aygıt. Akı ...
fire :
Doğal nedenler sonucu malın ağırlığında meydana gelen noksanlık.
Fiyat Listesi :
Bakınız: Tarife
fizik :
Madde ile enerji arasındaki etkileşimi inceleyen ve doğada gerçek ...
fiziksel analiz :
Ürünün renk, irilik, görünüş, büyüklük, ağırlık gibi fiziksel öze ...
Fiziksel Bozulma :
Gıdalarda görülen kabarma, kristalleşme, yumuşama, erime, kuruma ...
Fiziksel Kontrol :
Gıda ve yemde, taşıma, ambalajlama, etiketleme, sıcaklık kontrolü ...
Fiziksel Tehlike :
Gıda maddelerinde bulunması durumunda insan sağlığına zarar veren ...
fizyoloji :
Canlılardaki yaşamsal olayları (işleyişi) inceleyen bilim dalı.
flagella :
Flagellin adı verilen proteinden oluşan bakterilere özgü hareket ...
Flagella Boyama :
Bakteri hareket organı olan flagella varlığının gösterilmesi için ...
Flavanoid :
Bitkilerin yapısında bulunan renkli fenolik bileşikler. Karotenoi ...
flavin :
Bitki ve hayvan dokularında yaygın olarak bulunan sarı renkli pig ...
Flavin Nükleotidleri :
Riboflavinin koenzim olarak görev yapan aktif formları.
Flaviviridae :
Eklem bacaklılarda kopyalanabilen ve insanlara geçirilen, sarı hu ...
flavoprotein :
Prostetik grup olarak flavin nükleotidlerini içeren enzimler.
Flavor :
Gıdanın duyusal muayene sırasında çiğnenirken ağızda bıraktığı ta ...
Flora :
Belirli bir coğrafi alanda bulunan bitki türlerinin tümü. Mikrofl ...
Florasan Mikroskobu :
Aydınlanmasında güçlü kaynaklar kullanan (ultraviole ışınları yay ...
Florid :
Kemik, diş, troid bezi ve deri gibi insan dokularında bulunan flo ...
Floridasyon :
Bir maddeye flor eklenmesi işlemi. Diş çürüklerini azaltmak için ...
FOB :
Sevmeyen anlamında kullanılan son ek.
folat :
Suda çözünen B grubu vitaminlerinden B9 vitaminine çoğu zaman fol ...
Folik Asit (Folasin, Piterolmonoglutamik Asit) :
Folatlar doğada hemen hemen tüm bitkisel ve hayvansal kaynaklarda ...
Foliküler Hiperkeratosis :
A vitamini yetersizliğinde deride oluşan kuruluk ve pütürler.
Folyo :
Gıdalarla temas etmek üzere ince tabaka haline getirilmiş alüminy ...
Fom :
Havanın sıvı içinde dağıldığı kolloid çözelti. Gıda işlemede kıva ...
Fondan :
İçinde tatlı ve hoş kokulu maddeler veya likör bulunan, ağızda ko ...
Fonksiyonel/Özel Beyanlı Gıdalar :
Besleyici etkilerinin 98 yanı sıra bir ya da daha fazla etkili bi ...
formaldehit :
Doymuş aldehitlerin ilk üyesi H-CHO, renksiz ve keskin kokuludur. ...
formalite :
Bir litre çözeltide çözünmüş maddenin formül gram sayısı.
formül :
Genel bir olguyu, bir kuralı veya ilkeyi açıklayan simgeler takım ...
Fortifikasyon :
Gıda maddesinin içinde var olan besin ögelerinin miktar yönünden ...
fosfataz :
Bir molekülden hidrolizle fosfat grubunu ayıran enzim. Organik fo ...
Fosfodiester Bağı :
DNA’daki fosfat ile şeker arasındaki bağ.
fosfor :
Vücuttaki tüm minerallerin % 22’sini oluşturan, vücudun en önemli ...
Foshu :
Japon bilim insanlarının fonksiyonel gıdalar için kullandığı teri ...
fotofosforilasyon :
Bir moleküle fosfat grubu eklenmesi. Işığı enerji kaynağı olarak ...
fotoheterotrof :
Dış beslenen. Kendi besinini üretemediği için, gerekli organik ma ...
fotometre :
Işık şiddetini veya enerjisini ölçen cihaz. Elektromanyetik spekt ...
Fotootofof :
Enerjisini ışıktan ve karbonunu CO2’den elde ederek ihtiyacı olan ...
fotoreseptör :
Işığı algılayabilen duyu hücresi, almaç.
Fotosentez :
Yeşil bitkilerin, güneş enerjisi ve klorofil pigmenti yardımıyla ...
fototaksi :
Işığa doğru (pozitif fototaksi) veya ışıktan uzağa (negatif fotot ...
fototrof :
Işığı enerji kaynağı olarak kullanan organizma.
frekans :
Birim zamandaki titreşim sayısı, sıklık.
fruktoz :
Meyve ve balda bulunan ve tatlılık oranı sakkaroza göre 173 olan ...
Fruktoz 1 Fosfat Aldolaz B :
Fruktoz metabolizmasında fruktoz 1 fosfatın D-gliseraldehit ve di ...
Fruktoz İntoleransı :
Fruktoz 1 fosfat aldolaz enziminin genetik yetersizliğinde ortaya ...
Fruktoz Şurubu :
Tamamen doğal ortamda mısır nişastasının önce glikoza, sonra da b ...
Früviteryan :
Meyve yiyerek yaşayan ve hiç hayvansal gıda tüketmeyen.
Fufose :
AB bilim insanlarının fonksiyonel gıda için kullandığı terim.