eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü (9)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (9. Sayfa)
Düşük Asitli Yoğurt
:
Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus dışındaki Lactobacill
...
düşük enerjili gıda
:
Katı gıdalarda 100 gramında 40 kilokaloriden az, sıvı gıdalarda 1
...
Düzeltici Faaliyet
:
HACCP planında kritik kontrol noktasında kritik limitin 72 dışına
...
Düzeltici Faaliyet Programı
:
Test ortamında iş yükünün değerlendirilmesine ve çalışmaların izl
...
düzeltme
:
Saptanan uygunsuzluğu gidermek için yapılan faaliyet.
E 420 (i) Sorbitol
:
Kimyasal adı D-glusitol, kimyasal formülü C6H14O6 ve molekül ağır
...
E 420 (İi) Sorbitol Şurubu
:
Susuz bazda toplam katı madde % 69’dan az ve D-sorbitol % 50’den
...
E 421 Mannitol
:
Kimyasal adı D-mannitol, kimyasal formülü C6H14O6 ve molekül ağır
...
E 950 Asesülfam K
:
Kimyasal adı 6-metil-1,2,3-okzatiasin-4(3H)-one-2,2-dioksit potas
...
E 951 Aspartam
:
Kimyasal adı N-L-? -(Aspartil-L-fenilalanin-1metilester,3-amino-N
...
E 952 Siklamik Asit ve Na, Ca Tuzları
:
Sukroza göre 30 kere daha tatlıdır. Siklamatlar, intestinal siste
...
E 953 İzomalt
:
Kimyasal adı izomalt, başlıca bileşenleri aşağıdaki disakkaritler
...
E 954 Sakkarin ve Na, K ve Ca Tuzları
:
Sakkarin: Kimyasal adı 3-okso-2,3-dihidrobenzo(d)izotiazol-1,1-di
...
E 955 Sukraloz
:
Kimyasal adı 1,6-Dikloro-1,6-dideoksiß-D-fruktofuranosil-4-kloro-
...
E 957 Taumatin
:
Kimyasal adı Taumatin, Thaumatococcus danielli’nin (Benth) doğal
...
E 959 Neohesperidin Dihidrokalkon
:
Kimyasal adı Neohesperidinin katalitik hidrojenasyonu ile elde ed
...
E 961 Neotam
:
(N-[N-(3,3-dimetilbütil)-L-? aspartil]-L-fenilalanin 1-metil este
...
E 962 Aspartam-Asesülfam Tuzu
:
Kimyasal adı L-fenilalanil2-metil-L-?-aspartic asit’in 6-metil-1,
...
E 965 (i) Maltitol
:
Kimyasal adı ?)-D-Glukopiranozil-1,4-Dglusitol, kimyasal formülü
...
E 965 (ii) Maltitol Şurubu
:
Suda çok iyi çözünen, etanolde az çözünen, kurumadde bazında topl
...
E 966 Laktitol
:
Kimyasal adı 4-O-ß-D-Galaktopiranozil-D-glusitol, kimyasal formül
...
E 967 Ksilitol
:
Kimyasal adı D-ksilitol olan, kimyasal formülü C5H12O5 olan,molek
...
E 968 Eritritol
:
Güvenli ve yeterli gıdalardaki karbonhidrat kaynağının Trikosporo
...
E Kodu
:
Bakınız: E Numarası
E Numarası
:
Gıda katkı maddelerini tanımlamak ve herhangi bir karışıklığa yol
...
E vitamini
:
Yağda eriyen, antioksidan etkiye sahip vitaminlerden biri. Sekiz
...
E. Coli
:
Escherichia coli bakterisi için kısaltma olup koli basili olarak
...
E. Coli O157
:
H7 : Escherichia coli’nin bir serotipi olup günümüzde gıda kaynak
...
Ecd
:
Gaz kromatografisinde kullanılan elektron tutma dedektörü.
EHEC
:
Enterohemorajik E. coli. Tipik örneği, E. coli O157:H7 serotipi.
EIEC
:
Bacillary dizanteri olarak bilinen hastalığa neden olan bakteri.
Eınecs Numarası
:
Avrupa Mevcut Ticari Kimyasal Maddeler Envanterinde yer alan numa
...
Eikozapentaenoik Asit
:
Omega 3 serisinden yirmi karbonlu, beş çift bağlı çoklu doymamış
...
Eipt
:
Uluslararası Pratik Sıcaklık Ölçeği.
Ekim
:
Mikrobiyolojide çoğalması için az miktarda mikroorganizmanın yapa
...
ekoloji
:
Canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan ilişkilerini incele
...
ekolojik faktör
:
Canlı organizmaları etkileyen herhangi bir çevre faktörü.
Ekolojik Şartlar
:
Herhangi bir canlının yaşamış olduğu ortamda bulunan ve canlıya e
...
Ekolojik Tarım
:
Üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her
...
ekosistem
:
Bir çevredeki canlı ve cansızların tümü ve bunlar arasındaki her
...
ekotip
:
Sınırlı bir alanda mevcut çevresel koşullara uyum sağlamış ve bu
...
Eksi
:
Negatif, olumsuz.
ekstra
:
Dışında, ötesinde, fazla, üstün anlamında kullanılan bir ön ek.
ekstraksiyon
:
1. Bir karışımdan bir bileşiği uygun bir çözücü ile ayırma işlemi
...
Ekstraksiyon Çözücüsü
:
Hammaddelerin, gıda maddelerinin veya bu ürünlerin bileşenlerinin
...
Ekstrakt
:
Bir maddenin bir çözücü sıvıyla muamele ettikten sonra sıvı kısmı
...
Ekstrem Halofil
:
Tuzu seven, tuzlu ortamda gelişen. Gelişmesi için genel olarak or
...
Ekstrem Kserofil
:
Optimum gelişme için çok az nemli ortamları seven.
Ekstrem Termofil
:
Yüksek sıcaklıkları seven. Ekstrem termofiller ile ilgili çalışma
...
ekstrüzyon
:
Gıda maddesinin sıkıştırılıp itildiği ve basınç altında konik del
...
Ekstrüzyonla Laminasyon
:
Çok katlı ambalaj malzemelerinin içinde bulunan bireysel katmanla
...
ekşi
:
1. Sirke ya da limon tadında olan. 2. Mayalanmaya uğramış, tadı b
...
Ekşi Krema
:
Kremanın belirli laktik asit bakterileriyle fermantasyonu sonucu
...
Ekşice
:
Az ekşi, tadı ekşiye çalan, ekşimsi.
Ekşime
:
Ekşi duruma gelme işlemi. Mayalanma işlemi.
ekşimik
:
Yağı alınmış sütten yapılan, peynir türünden yiyecek, çökelek.
Ekşimsi
:
Tadı ekşiye çalan, ekşice.
Ekşimtrak
:
Az ekşi, ekşice, ekşimsi.
Ekşitilmiş Krema
:
Krema, rekonstitüe krema ve/veya rekombine kremadan asit ve/ veya
...
Ekşitmek
:
Ekşimesine yol açmak.
ekzotoksin
:
Bazı mikroorganizmalar tarafından salgılanarak dışarı verilen, vü
...
elaidik asit
:
Tekli doymamış, 198 karbonlu yağ asidi. Oleik asitin trans formun
...
elastik
:
Gerilme, sıkışma, biçim değişmesi gibi etkilere uğramış ve bu etk
...
elektroforez
:
Eleketrik yüklü kolloid partiküllerin belli bir pH’da, uygulanan
...
elektrokimya
:
Elektrik akımının etkisiyle ortaya çıkan kimyasal değişmeleri ve
...
elektrolit
:
Çözelti içinde veya eridiğinde iyonlarına ayrılan ve bu biçimde e
...
elektron
:
Bütün atomların yapısında bulunan tanecik. Atom çekirdeği etrafın
...
Elektron Akseptörü
:
Oksidasyon – redüksiyon reaksiyonunda elektronu alan oksidant mad
...
Elektron Donörü
:
Oksidasyon – redüksiyon reaksiyonunda elektron veren redüktan mad
...
elektron mikroskop
:
Hücrelerin ince yapısının incelenmesinde kullanılan, ışık yerine,
...
elektrot
:
Bir elektrolitin içine daldırılan iki iletken çubuktan her biri,
...
element
:
Fiziksel ya da kimyasal olarak farklı maddelere ayrılamayan, aynı
...
Elevatör
:
Farklı cins, miktar ve kullanımdaki yükleri düşey ya da çok dik e
...
Elle Temizleme
:
Ekipmanın kısmen veya tamamen sökülüp kirden arındırılması.
Elzem
:
Yaşam için gerekli olan.
Elzem Amino Asit
:
Vücutta yapılamayan ve yiyeceklerdeki proteinlerden alınması zoru
...
Elzem Yağ Asidi
:
Vücuta yapılamayan ve besinlerdeki yağlarla alınması gereken yağ
...
embriyo
:
Yumurtanın döllenmesinden sonra oluşan veya tohumun çimlenme yete
...
Emici Olmayan Malzemeler
:
İstenilen kullanım koşullarında temas ettikleri maddeleri tutmaya
...
emilme
:
Besin öğelerinin sindirim kanalında kana ve lenf sistemine geçmes
...
Ems En Muhtemel Sayı
:
Sayımı hedeflenen mikroorganizma sayısı standart koloni sayım tek
...
emülgatör
:
Bir gıda maddesinde, yağ ve su gibi iki veya daha fazla farklı fa
...
Emülgatör Tuzları
:
Gıdalarda bulunan proteinleri dispers hale getirerek yağ ve diğer
...
Emülsifikasyon
:
Birbirine karışmayan sıvıları, aralarındaki yüzey gereilimini aza
...
Emülsifiye Edici Tuzlar
:
Peynirde bulunan proteinleri dispers hale getirerek yağ ve diğer
...
emülsiyon
:
Normal koşullarda birbirine karıştırılamayan ve solüsyon haline g
...
en muhtemel sayı
:
Bakınız: EMS
Endemik
:
Bulunduğu bölgenin ekolojik şartları yüzünden yalnızca belirli bö
...
endo
:
İç kısmında anlamı veren ön ek.
endospor
:
Bakteri hücresi içinde oluşturulan, ısıl işlem, kimyasallar, rady
...
endotoksin
:
Otoliz ya da başka bir yolla hücrenin tahribi üzerine gram negati
...
Enerji
:
Maddede var olan ve ısı, ışık biçiminde ortaya çıkan güç, erk.
Enerji Değeri
:
Ekstensogramın cm2 olarak ölçülen alanı.
Enerji Düzeltilmiş Süt
:
Benzer (karşılaştırılabilir) masraflar miktarını gösterebilmek iç
...
Enerji İçeceği
:
Bileşimindeki yararlanılabilir karbonhidrat içeriği nedeniyle ins
...
enerjisi azaltılmış gıda
:
Orijinal gıdaya veya benzeri ürüne göre enerji değeri en az % 30
...
Enfeksiyon
:
Gıda veya başka sebeplerle vücuda giren patojen karakterli mikroo
...
entalpi
:
Kimyasal bir tepkime oluşurken meydana gelen enerji değişimini de
...