eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü (6)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (6. Sayfa)
branş
:
Belirli bir bilim konusunu inceleyen bilim alanı. Meslek, dal.
Brc İngiliz Perakendecilik Konsorsiyumu Standardı
:
İngiliz perakendecilerinin BRC -Global Standard Foodadı altında o
...
Breed Yöntemi
:
Genellikle çiğ sütte yapılan mikroskobik sayım.
briks
:
Suda çözünür kurumadde. Işığın kırılmasına dayanarak bir çözeltid
...
bromtimol mavisi
:
Sütteki pH değişikliğinin tespitinde kullanılan indikatör madde.
Bromtimol Mavisi Testi
:
Sütün kaynatılması suretiyle sütte asitlik gelişimi ve pıhtılaşma
...
Broth
:
1. Et suyu. 2. Bakteri besi ortamı.
Brusella
:
Bruselloz da dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açan, hay
...
Brusellozis
:
Hayvandan insana geçen, insandan hayvana geçmeyen ihbarı mecburi
...
Brüt Ağırlık
:
Gıda maddesinin ambalajıyla birlikte toplam ağırlığı.
Buğu
:
Sıcaklığın etkisiyle buhar fazına geçme durumu.
Buğu Önleyici
:
Sıvıların ısı etkisiyle gaz durumuna geçmesini önleyen madde.
Buhar
:
Sıcaklık etkisiyle sıvıların ve bazı katıların dönüştükleri gaz d
...
Buharda Pişirme
:
Esas olarak yiyeceğin sadece buharla temas ederek pişmesidir. Izg
...
buharlaşma
:
Buharlaşma işi, evaporasyon. Buğulaşma.
buharlaştırıcı
:
Bir sıvının suyunu uçurarak daha kıvamlı hale getiren alet.
Buivi
:
Herhangi bir sıvı içinde kaynatarak pişirme usulü.
Bulaşan
:
Gıdaya kasten ilave edilmeyen ancak, gıdanın birincil üretim aşam
...
bulaşıcı hastalık
:
Enfeksiyöz bir etken veya onun ürünlerinin konak vücudunda bulunm
...
bulaşık
:
Mikroorganizmaların, çeşitli hastalıkların ve haşerelerin ürüne b
...
bulaşma
:
Üründe istenmeyen herhangi bir maddenin bulunması durumu veya bir
...
Bulgaricus’lu Süt
:
Bulgaristan’a özgü Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus kull
...
Bursa Dil Peyniri
:
Dilimlerinin dile benzemesi nedeniyle bu ismi almıştır. Tuzsuz, t
...
Buruk Lezzet
:
Tadı kekre olan.
Butillenmiş Hidroksi Toluen
:
BHT. Formülü C15H24O, yoğunluğu 1.05 g/cm3, molekül ağırlığı 220.
...
Butillenmiş Hidroksiyanozil
:
BHA. Formülü C11H16O2, yoğunluğu 1.06 g/cm3, molekül ağırlığı 180
...
Buz Çözme
:
Buzların eritilmesi veya donmuş gıdanın erimesi.
Buz Karışımları
:
İçme suyu, şeker ve gerektiğinde izin verilen katkı maddeleri, ka
...
Buzlu Süt
:
% 10’dan daha az süt yağı içeren ve dondurma gibi tatlı, donmuş b
...
Buzunu Çözme
:
Buz tutmuş gıda maddesinin buzunu çözme işi.
büret
:
Laboratuvarda titrasyon işleminde kullanılan, ucunda sıvı akışını
...
bütirik asit
:
Dört karbonlu, kısa zincirli, tereyağında bulunan doymuş yağ asid
...
bütirik asit fermantasyonu
:
Bacillus butyricus ve Clostridium butyricum bakterileri tarafında
...
bütirometre
:
Sütte yağ tayini için kullanılan alet.
bütünleşme
:
Bütün duruma getirme işi.
Büyükbaş Hayvan
:
Sığır, manda, deve gibi hayvanlar.
büyüme
:
Gelişme, büyüme, yetişme.
büyüme hormonu
:
Canlılarda protein, karbonhidrat ve lipit metabolizmasını etkiley
...
C Vitamini/Askorbik Asit
:
L-Askorbik asit yüksek çözünürlük özelliği gösteren hem asidik he
...
Cacık
:
Yoğurt, ayran içine hıyar ya da marulun küçük doğranmasıyla yapıl
...
Cafe Americano
:
Espressonun üzerine sıcak su ekleyerek espresso tadının homojen d
...
Cafe Au Lait
:
Sütlü kahve. Süt kaynatılır ve köpürtülür. Bu süt uzun bardak içi
...
Caffe Latte
:
İtalyada içilen Espresso ve üzerine konmuş sıcak buharlanmış süt.
...
cam
:
Soda veya potas katılmış silisli kumun ateşte eritilmesiyle yapıl
...
can
:
Cast naylon film (bkz, naylon). Daha çok sıcaklıkla şekillenebile
...
Canlı Çevre
:
İnsan, bitki hayvan gibi yaşayan organizmalar ile mikroorganizmal
...
Canlı Organizma
:
Mikroorganizma, steril organizma, virüs, virion ve viroidler de d
...
Cansız Çevre
:
Bu ekosistemdeki cansız varlıklar, iklim ve toprak faktörlerinin
...
Cas Numarası
:
Kimyasal Abstraktlar Servisi kayıt numarası.
Cast Film
:
Sentetik reçinelerden (örn, polietilen) döküm prosesiyle elde edi
...
Cast Poli Propilen
:
Cast Poli Propilen film (bkz, PP). Oriente Poli Propilen (OPP)’de
...
Ccc
:
Birleşmiş Milletler kapsamında Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 50 ve D
...
CCCF
:
Bakınız: Kontaminantlar Kodeks Komitesi
CCFA
:
Bakınız: Gıda Katkı Maddeleri Kodeks Komitesi
CCFAC
:
Dünya Gıda Kodeks Komisyonu kapsamında görev yapan Gıda Katkıları
...
CCFO
:
Bakınız: Katı ve Sıvı Yağlar Kodeks Komitesi
CCIE
:
Bakınız: Yenilebilir Buzlar Kodeks Komitesi
CCMMP
:
Bakınız: Süt ve Süt Ürünleri Kodeks Komitesi
Ccp Kritik Kontrol Noktası
:
Gıdanın güvenlik ve sağlık riskini ortadan kaldırmak ya da makul
...
Celsius Derecesi
:
Santigrad derece, 0C. Bir atmosfer basınç altındaki suyun buz olm
...
CFU
:
Bakınız: koloni oluşturan birim
CGECPMMP
:
Süt ve Ürünleri Uygulama Prensipleri ile ilgili Ülke Uzmanları FA
...
Chapman Agar
:
Gıda ve diğer materyalde Staphylococcus türlerinin aranması / say
...
Cide
:
Öldürücü anlamında kullanılan İngilizce bir son ek. Örn, insectic
...
Cins
:
Aralarında ortak özellikler bulunan varlıklar topluluğu. İlgili t
...
cisim
:
Bölünebilirlik ve yer kaplama nitelikleri olan ve maddenin biçim
...
civa
:
Oda sıcaklığında sıvı halde olan tek metal olup, çok zehirli, güm
...
Civil Peynir
:
Erzurum yöresinde yağı alınmış sütten yapılan ve iplik şeklinde o
...
Clostridium botulinum
:
Gram pozitif, sporlu, anaerob çubuk şeklinde bakteri. Botulin adl
...
Clostridium perfringens
:
Bazı gıdalarda bulunan ve hastalığa neden olan Gram pozitif, anae
...
Clostridium tetani
:
Tetanos etmeni bakteri.
COD
:
Bakınız: Kimyasal Oksijen İhtiyacı
CoE no
:
Gıda aroma maddelerine Avrupa Birliği tarafından verilen numarala
...
CoF
:
Plastik filmlerin ve laminatların “kayganlık” ölçüsü olan sürtünm
...
Coğrafi İşaret
:
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibarıyla coğr
...
Coğrafi İşaret Olarak Tescilli Peynir
:
İlgili ulusal 52 veya uluslararası kuruluşlar tarafından üretim y
...
Col Plazmidi
:
Escherichia coli gibi bazı bakterilerde bulunan ve kolisini kodla
...
Contra
:
Zıt, karşı anlamında kullanılan bir ön ek.
Counter
:
Karşı, zıt anlamında kullanılan bir ön ek.
Cyclo
:
Daire yuvarlak anlamında kullanılan bir ön ek.
çalışma izni
:
Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı almış, yetkili merci tarafından uygu
...
çalkalayıcı
:
İçinde birşey bulunan bir nesneyi sarsarak veya çalkalayarak sall
...
Çamur
:
Üretim sonucu oluşan çamur.
çap
:
İki uç noktası bir dairenin merkezinden geçerek çevresi üzerinde
...
Çapraz Bulaşma
:
Mikroorganizmaların bulundukları ortamdan, bulaşma olmamış diğer
...
çapraz reaksiyon
:
Laboratuvar ortamında standard maddeye paralel veya ters 53 yönde
...
çayır peyniri
:
Bir çeşit taze, tuzsuz ya da az tuzlu peynir. İstanbul ve civarın
...
çekim
:
Kimyasal bir bileşiğin yada herhangi bir cismin, başka bir cismi
...
Çekvalf
:
Akışkanın yalnızca bir yönde geçmesine olanak veren, geri dönmesi
...
Çeşit
:
Aynı türden olan şeylerin kimi özelliklerle ayrılan örneklerinden
...
Çeşni
:
Yemeklerde farklı tatlar elde etmek için kullanılan çeşitli bahar
...
Çeşnili Fermente Süt Ürünleri
:
Ağırlıkça en fazla % 50’si kadar şeker ve/veya tatlandırıcı, meyv
...
çevre
:
1. Bir canlının yaşaması üzerine etki eden ortamın fiziksel, kimy
...
Çevre Dostu
:
Çevre ile uyumlu.
Çevre Etiketi
:
Çevresel etkileri, üçüncü bir tarafça belirlenen kriterlere uygun
...
çevre kirliliği
:
İnsanların her türlü faaliyetleri sonucu havada, suda ve toprakta
...
çıktı
:
Üretim sonucu ortaya çıkan ürün.
Çılbır
:
Suda haşlanmış yumurta üzerine yoğurt, sarımsak ve kızgın yağ dök
...
çırpma
:
Hızla ve kesik kesik silkeleme.
Çırpma Krema
:
Donma sıcaklığının üzerindeki sıcaklıkta sıvı halde olan krema, r
...