eng

Süt Terimleri Sözlüğü (6)

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama

Süt Terimleri Sözlüğü (6. Sayfa)

branş :
Belirli bir bilim konusunu inceleyen bilim alanı. Meslek, dal.
Brc İngiliz Perakendecilik Konsorsiyumu Standardı :
İngiliz perakendecilerinin BRC -Global Standard Foodadı altında o ...
Breed Yöntemi :
Genellikle çiğ sütte yapılan mikroskobik sayım.
briks :
Suda çözünür kurumadde. Işığın kırılmasına dayanarak bir çözeltid ...
bromtimol mavisi :
Sütteki pH değişikliğinin tespitinde kullanılan indikatör madde.
Bromtimol Mavisi Testi :
Sütün kaynatılması suretiyle sütte asitlik gelişimi ve pıhtılaşma ...
Broth :
1. Et suyu. 2. Bakteri besi ortamı.
Brusella :
Bruselloz da dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açan, hay ...
Brusellozis :
Hayvandan insana geçen, insandan hayvana geçmeyen ihbarı mecburi ...
Brüt Ağırlık :
Gıda maddesinin ambalajıyla birlikte toplam ağırlığı.
Buğu :
Sıcaklığın etkisiyle buhar fazına geçme durumu.
Buğu Önleyici :
Sıvıların ısı etkisiyle gaz durumuna geçmesini önleyen madde.
Buhar :
Sıcaklık etkisiyle sıvıların ve bazı katıların dönüştükleri gaz d ...
Buharda Pişirme :
Esas olarak yiyeceğin sadece buharla temas ederek pişmesidir. Izg ...
buharlaşma :
Buharlaşma işi, evaporasyon. Buğulaşma.
buharlaştırıcı :
Bir sıvının suyunu uçurarak daha kıvamlı hale getiren alet.
Buivi :
Herhangi bir sıvı içinde kaynatarak pişirme usulü.
Bulaşan :
Gıdaya kasten ilave edilmeyen ancak, gıdanın birincil üretim aşam ...
bulaşıcı hastalık :
Enfeksiyöz bir etken veya onun ürünlerinin konak vücudunda bulunm ...
bulaşık :
Mikroorganizmaların, çeşitli hastalıkların ve haşerelerin ürüne b ...
bulaşma :
Üründe istenmeyen herhangi bir maddenin bulunması durumu veya bir ...
Bulgaricus’lu Süt :
Bulgaristan’a özgü Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus kull ...
Bursa Dil Peyniri :
Dilimlerinin dile benzemesi nedeniyle bu ismi almıştır. Tuzsuz, t ...
Buruk Lezzet :
Tadı kekre olan.
Butillenmiş Hidroksi Toluen :
BHT. Formülü C15H24O, yoğunluğu 1.05 g/cm3, molekül ağırlığı 220. ...
Butillenmiş Hidroksiyanozil :
BHA. Formülü C11H16O2, yoğunluğu 1.06 g/cm3, molekül ağırlığı 180 ...
Buz Çözme :
Buzların eritilmesi veya donmuş gıdanın erimesi.
Buz Karışımları :
İçme suyu, şeker ve gerektiğinde izin verilen katkı maddeleri, ka ...
Buzlu Süt :
% 10’dan daha az süt yağı içeren ve dondurma gibi tatlı, donmuş b ...
Buzunu Çözme :
Buz tutmuş gıda maddesinin buzunu çözme işi.
büret :
Laboratuvarda titrasyon işleminde kullanılan, ucunda sıvı akışını ...
bütirik asit :
Dört karbonlu, kısa zincirli, tereyağında bulunan doymuş yağ asid ...
bütirik asit fermantasyonu :
Bacillus butyricus ve Clostridium butyricum bakterileri tarafında ...
bütirometre :
Sütte yağ tayini için kullanılan alet.
bütünleşme :
Bütün duruma getirme işi.
Büyükbaş Hayvan :
Sığır, manda, deve gibi hayvanlar.
büyüme :
Gelişme, büyüme, yetişme.
büyüme hormonu :
Canlılarda protein, karbonhidrat ve lipit metabolizmasını etkiley ...
C Vitamini/Askorbik Asit :
L-Askorbik asit yüksek çözünürlük özelliği gösteren hem asidik he ...
Cacık :
Yoğurt, ayran içine hıyar ya da marulun küçük doğranmasıyla yapıl ...
Cafe Americano :
Espressonun üzerine sıcak su ekleyerek espresso tadının homojen d ...
Cafe Au Lait :
Sütlü kahve. Süt kaynatılır ve köpürtülür. Bu süt uzun bardak içi ...
Caffe Latte :
İtalyada içilen Espresso ve üzerine konmuş sıcak buharlanmış süt. ...
cam :
Soda veya potas katılmış silisli kumun ateşte eritilmesiyle yapıl ...
can :
Cast naylon film (bkz, naylon). Daha çok sıcaklıkla şekillenebile ...
Canlı Çevre :
İnsan, bitki hayvan gibi yaşayan organizmalar ile mikroorganizmal ...
Canlı Organizma :
Mikroorganizma, steril organizma, virüs, virion ve viroidler de d ...
Cansız Çevre :
Bu ekosistemdeki cansız varlıklar, iklim ve toprak faktörlerinin ...
Cas Numarası :
Kimyasal Abstraktlar Servisi kayıt numarası.
Cast Film :
Sentetik reçinelerden (örn, polietilen) döküm prosesiyle elde edi ...
Cast Poli Propilen :
Cast Poli Propilen film (bkz, PP). Oriente Poli Propilen (OPP)’de ...
Ccc :
Birleşmiş Milletler kapsamında Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 50 ve D ...
CCCF :
Bakınız: Kontaminantlar Kodeks Komitesi
CCFA :
Bakınız: Gıda Katkı Maddeleri Kodeks Komitesi
CCFAC :
Dünya Gıda Kodeks Komisyonu kapsamında görev yapan Gıda Katkıları ...
CCFO :
Bakınız: Katı ve Sıvı Yağlar Kodeks Komitesi
CCIE :
Bakınız: Yenilebilir Buzlar Kodeks Komitesi
CCMMP :
Bakınız: Süt ve Süt Ürünleri Kodeks Komitesi
Ccp Kritik Kontrol Noktası :
Gıdanın güvenlik ve sağlık riskini ortadan kaldırmak ya da makul ...
Celsius Derecesi :
Santigrad derece, 0C. Bir atmosfer basınç altındaki suyun buz olm ...
CFU :
Bakınız: koloni oluşturan birim
CGECPMMP :
Süt ve Ürünleri Uygulama Prensipleri ile ilgili Ülke Uzmanları FA ...
Chapman Agar :
Gıda ve diğer materyalde Staphylococcus türlerinin aranması / say ...
Cide :
Öldürücü anlamında kullanılan İngilizce bir son ek. Örn, insectic ...
Cins :
Aralarında ortak özellikler bulunan varlıklar topluluğu. İlgili t ...
cisim :
Bölünebilirlik ve yer kaplama nitelikleri olan ve maddenin biçim ...
civa :
Oda sıcaklığında sıvı halde olan tek metal olup, çok zehirli, güm ...
Civil Peynir :
Erzurum yöresinde yağı alınmış sütten yapılan ve iplik şeklinde o ...
Clostridium botulinum :
Gram pozitif, sporlu, anaerob çubuk şeklinde bakteri. Botulin adl ...
Clostridium perfringens :
Bazı gıdalarda bulunan ve hastalığa neden olan Gram pozitif, anae ...
Clostridium tetani :
Tetanos etmeni bakteri.
COD :
Bakınız: Kimyasal Oksijen İhtiyacı
CoE no :
Gıda aroma maddelerine Avrupa Birliği tarafından verilen numarala ...
CoF :
Plastik filmlerin ve laminatların “kayganlık” ölçüsü olan sürtünm ...
Coğrafi İşaret :
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibarıyla coğr ...
Coğrafi İşaret Olarak Tescilli Peynir :
İlgili ulusal 52 veya uluslararası kuruluşlar tarafından üretim y ...
Col Plazmidi :
Escherichia coli gibi bazı bakterilerde bulunan ve kolisini kodla ...
Contra :
Zıt, karşı anlamında kullanılan bir ön ek.
Counter :
Karşı, zıt anlamında kullanılan bir ön ek.
Cyclo :
Daire yuvarlak anlamında kullanılan bir ön ek.
çalışma izni :
Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı almış, yetkili merci tarafından uygu ...
çalkalayıcı :
İçinde birşey bulunan bir nesneyi sarsarak veya çalkalayarak sall ...
Çamur :
Üretim sonucu oluşan çamur.
çap :
İki uç noktası bir dairenin merkezinden geçerek çevresi üzerinde ...
Çapraz Bulaşma :
Mikroorganizmaların bulundukları ortamdan, bulaşma olmamış diğer ...
çapraz reaksiyon :
Laboratuvar ortamında standard maddeye paralel veya ters 53 yönde ...
çayır peyniri :
Bir çeşit taze, tuzsuz ya da az tuzlu peynir. İstanbul ve civarın ...
çekim :
Kimyasal bir bileşiğin yada herhangi bir cismin, başka bir cismi ...
Çekvalf :
Akışkanın yalnızca bir yönde geçmesine olanak veren, geri dönmesi ...
Çeşit :
Aynı türden olan şeylerin kimi özelliklerle ayrılan örneklerinden ...
Çeşni :
Yemeklerde farklı tatlar elde etmek için kullanılan çeşitli bahar ...
Çeşnili Fermente Süt Ürünleri :
Ağırlıkça en fazla % 50’si kadar şeker ve/veya tatlandırıcı, meyv ...
çevre :
1. Bir canlının yaşaması üzerine etki eden ortamın fiziksel, kimy ...
Çevre Dostu :
Çevre ile uyumlu.
Çevre Etiketi :
Çevresel etkileri, üçüncü bir tarafça belirlenen kriterlere uygun ...
çevre kirliliği :
İnsanların her türlü faaliyetleri sonucu havada, suda ve toprakta ...
çıktı :
Üretim sonucu ortaya çıkan ürün.
Çılbır :
Suda haşlanmış yumurta üzerine yoğurt, sarımsak ve kızgın yağ dök ...
çırpma :
Hızla ve kesik kesik silkeleme.
Çırpma Krema :
Donma sıcaklığının üzerindeki sıcaklıkta sıvı halde olan krema, r ...