|
Süt Terimleri Sözlüğü (6)
Süt Terimleri Sözlüğü (6. Sayfa)
-
branş
:
-
Belirli bir bilim konusunu inceleyen bilim alanı. Meslek, dal.
-
Brc İngiliz Perakendecilik Konsorsiyumu Standardı
:
-
İngiliz perakendecilerinin BRC -Global Standard Foodadı altında o ...
-
Breed Yöntemi
:
-
Genellikle çiğ sütte yapılan mikroskobik sayım.
-
briks
:
-
Suda çözünür kurumadde. Işığın kırılmasına dayanarak bir çözeltid ...
-
bromtimol mavisi
:
-
Sütteki pH değişikliğinin tespitinde kullanılan indikatör madde.
-
Bromtimol Mavisi Testi
:
-
Sütün kaynatılması suretiyle sütte asitlik gelişimi ve pıhtılaşma ...
-
Broth
:
-
1. Et suyu. 2. Bakteri besi ortamı.
-
Brusella
:
-
Bruselloz da dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açan, hay ...
-
Brusellozis
:
-
Hayvandan insana geçen, insandan hayvana geçmeyen ihbarı mecburi ...
-
Brüt Ağırlık
:
-
Gıda maddesinin ambalajıyla birlikte toplam ağırlığı.
-
Buğu
:
-
Sıcaklığın etkisiyle buhar fazına geçme durumu.
-
Buğu Önleyici
:
-
Sıvıların ısı etkisiyle gaz durumuna geçmesini önleyen madde.
-
Buhar
:
-
Sıcaklık etkisiyle sıvıların ve bazı katıların dönüştükleri gaz d ...
-
Buharda Pişirme
:
-
Esas olarak yiyeceğin sadece buharla temas ederek pişmesidir. Izg ...
-
buharlaşma
:
-
Buharlaşma işi, evaporasyon. Buğulaşma.
-
buharlaştırıcı
:
-
Bir sıvının suyunu uçurarak daha kıvamlı hale getiren alet.
-
Buivi
:
-
Herhangi bir sıvı içinde kaynatarak pişirme usulü.
-
Bulaşan
:
-
Gıdaya kasten ilave edilmeyen ancak, gıdanın birincil üretim aşam ...
-
bulaşıcı hastalık
:
-
Enfeksiyöz bir etken veya onun ürünlerinin konak vücudunda bulunm ...
-
bulaşık
:
-
Mikroorganizmaların, çeşitli hastalıkların ve haşerelerin ürüne b ...
-
bulaşma
:
-
Üründe istenmeyen herhangi bir maddenin bulunması durumu veya bir ...
-
Bulgaricus’lu Süt
:
-
Bulgaristan’a özgü Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus kull ...
-
Bursa Dil Peyniri
:
-
Dilimlerinin dile benzemesi nedeniyle bu ismi almıştır. Tuzsuz, t ...
-
Buruk Lezzet
:
-
Tadı kekre olan.
-
Butillenmiş Hidroksi Toluen
:
-
BHT. Formülü C15H24O, yoğunluğu 1.05 g/cm3, molekül ağırlığı 220. ...
-
Butillenmiş Hidroksiyanozil
:
-
BHA. Formülü C11H16O2, yoğunluğu 1.06 g/cm3, molekül ağırlığı 180 ...
-
-
Buz Çözme
:
-
Buzların eritilmesi veya donmuş gıdanın erimesi.
-
Buz Karışımları
:
-
İçme suyu, şeker ve gerektiğinde izin verilen katkı maddeleri, ka ...
-
Buzlu Süt
:
-
% 10’dan daha az süt yağı içeren ve dondurma gibi tatlı, donmuş b ...
-
Buzunu Çözme
:
-
Buz tutmuş gıda maddesinin buzunu çözme işi.
-
büret
:
-
Laboratuvarda titrasyon işleminde kullanılan, ucunda sıvı akışını ...
-
bütirik asit
:
-
Dört karbonlu, kısa zincirli, tereyağında bulunan doymuş yağ asid ...
-
bütirik asit fermantasyonu
:
-
Bacillus butyricus ve Clostridium butyricum bakterileri tarafında ...
-
bütirometre
:
-
Sütte yağ tayini için kullanılan alet.
-
bütünleşme
:
-
Bütün duruma getirme işi.
-
Büyükbaş Hayvan
:
-
Sığır, manda, deve gibi hayvanlar.
-
büyüme
:
-
Gelişme, büyüme, yetişme.
-
büyüme hormonu
:
-
Canlılarda protein, karbonhidrat ve lipit metabolizmasını etkiley ...
-
C Vitamini/Askorbik Asit
:
-
L-Askorbik asit yüksek çözünürlük özelliği gösteren hem asidik he ...
-
Cacık
:
-
Yoğurt, ayran içine hıyar ya da marulun küçük doğranmasıyla yapıl ...
-
Cafe Americano
:
-
Espressonun üzerine sıcak su ekleyerek espresso tadının homojen d ...
-
Cafe Au Lait
:
-
Sütlü kahve. Süt kaynatılır ve köpürtülür. Bu süt uzun bardak içi ...
-
Caffe Latte
:
-
İtalyada içilen Espresso ve üzerine konmuş sıcak buharlanmış süt. ...
-
cam
:
-
Soda veya potas katılmış silisli kumun ateşte eritilmesiyle yapıl ...
-
can
:
-
Cast naylon film (bkz, naylon). Daha çok sıcaklıkla şekillenebile ...
-
Canlı Çevre
:
-
İnsan, bitki hayvan gibi yaşayan organizmalar ile mikroorganizmal ...
-
Canlı Organizma
:
-
Mikroorganizma, steril organizma, virüs, virion ve viroidler de d ...
-
Cansız Çevre
:
-
Bu ekosistemdeki cansız varlıklar, iklim ve toprak faktörlerinin ...
-
Cas Numarası
:
-
Kimyasal Abstraktlar Servisi kayıt numarası.
-
Cast Film
:
-
Sentetik reçinelerden (örn, polietilen) döküm prosesiyle elde edi ...
-
Cast Poli Propilen
:
-
Cast Poli Propilen film (bkz, PP). Oriente Poli Propilen (OPP)’de ...
-
-
Ccc
:
-
Birleşmiş Milletler kapsamında Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 50 ve D ...
-
CCCF
:
-
Bakınız: Kontaminantlar Kodeks Komitesi
-
CCFA
:
-
Bakınız: Gıda Katkı Maddeleri Kodeks Komitesi
-
CCFAC
:
-
Dünya Gıda Kodeks Komisyonu kapsamında görev yapan Gıda Katkıları ...
-
CCFO
:
-
Bakınız: Katı ve Sıvı Yağlar Kodeks Komitesi
-
CCIE
:
-
Bakınız: Yenilebilir Buzlar Kodeks Komitesi
-
CCMMP
:
-
Bakınız: Süt ve Süt Ürünleri Kodeks Komitesi
-
Ccp Kritik Kontrol Noktası
:
-
Gıdanın güvenlik ve sağlık riskini ortadan kaldırmak ya da makul ...
-
Celsius Derecesi
:
-
Santigrad derece, 0C. Bir atmosfer basınç altındaki suyun buz olm ...
-
CFU
:
-
Bakınız: koloni oluşturan birim
-
CGECPMMP
:
-
Süt ve Ürünleri Uygulama Prensipleri ile ilgili Ülke Uzmanları FA ...
-
Chapman Agar
:
-
Gıda ve diğer materyalde Staphylococcus türlerinin aranması / say ...
-
Cide
:
-
Öldürücü anlamında kullanılan İngilizce bir son ek. Örn, insectic ...
-
Cins
:
-
Aralarında ortak özellikler bulunan varlıklar topluluğu. İlgili t ...
-
cisim
:
-
Bölünebilirlik ve yer kaplama nitelikleri olan ve maddenin biçim ...
-
civa
:
-
Oda sıcaklığında sıvı halde olan tek metal olup, çok zehirli, güm ...
-
Civil Peynir
:
-
Erzurum yöresinde yağı alınmış sütten yapılan ve iplik şeklinde o ...
-
Clostridium botulinum
:
-
Gram pozitif, sporlu, anaerob çubuk şeklinde bakteri. Botulin adl ...
-
Clostridium perfringens
:
-
Bazı gıdalarda bulunan ve hastalığa neden olan Gram pozitif, anae ...
-
Clostridium tetani
:
-
Tetanos etmeni bakteri.
-
COD
:
-
Bakınız: Kimyasal Oksijen İhtiyacı
-
CoE no
:
-
Gıda aroma maddelerine Avrupa Birliği tarafından verilen numarala ...
-
CoF
:
-
Plastik filmlerin ve laminatların “kayganlık” ölçüsü olan sürtünm ...
-
Coğrafi İşaret
:
-
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibarıyla coğr ...
-
Coğrafi İşaret Olarak Tescilli Peynir
:
-
İlgili ulusal 52 veya uluslararası kuruluşlar tarafından üretim y ...
-
-
Col Plazmidi
:
-
Escherichia coli gibi bazı bakterilerde bulunan ve kolisini kodla ...
-
Contra
:
-
Zıt, karşı anlamında kullanılan bir ön ek.
-
Counter
:
-
Karşı, zıt anlamında kullanılan bir ön ek.
-
Cyclo
:
-
Daire yuvarlak anlamında kullanılan bir ön ek.
-
çalışma izni
:
-
Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı almış, yetkili merci tarafından uygu ...
-
çalkalayıcı
:
-
İçinde birşey bulunan bir nesneyi sarsarak veya çalkalayarak sall ...
-
Çamur
:
-
Üretim sonucu oluşan çamur.
-
çap
:
-
İki uç noktası bir dairenin merkezinden geçerek çevresi üzerinde ...
-
Çapraz Bulaşma
:
-
Mikroorganizmaların bulundukları ortamdan, bulaşma olmamış diğer ...
-
çapraz reaksiyon
:
-
Laboratuvar ortamında standard maddeye paralel veya ters 53 yönde ...
-
çayır peyniri
:
-
Bir çeşit taze, tuzsuz ya da az tuzlu peynir. İstanbul ve civarın ...
-
çekim
:
-
Kimyasal bir bileşiğin yada herhangi bir cismin, başka bir cismi ...
-
Çekvalf
:
-
Akışkanın yalnızca bir yönde geçmesine olanak veren, geri dönmesi ...
-
Çeşit
:
-
Aynı türden olan şeylerin kimi özelliklerle ayrılan örneklerinden ...
-
Çeşni
:
-
Yemeklerde farklı tatlar elde etmek için kullanılan çeşitli bahar ...
-
Çeşnili Fermente Süt Ürünleri
:
-
Ağırlıkça en fazla % 50’si kadar şeker ve/veya tatlandırıcı, meyv ...
-
çevre
:
-
1. Bir canlının yaşaması üzerine etki eden ortamın fiziksel, kimy ...
-
Çevre Dostu
:
-
Çevre ile uyumlu.
-
Çevre Etiketi
:
-
Çevresel etkileri, üçüncü bir tarafça belirlenen kriterlere uygun ...
-
çevre kirliliği
:
-
İnsanların her türlü faaliyetleri sonucu havada, suda ve toprakta ...
-
çıktı
:
-
Üretim sonucu ortaya çıkan ürün.
-
Çılbır
:
-
Suda haşlanmış yumurta üzerine yoğurt, sarımsak ve kızgın yağ dök ...
-
çırpma
:
-
Hızla ve kesik kesik silkeleme.
-
Çırpma Krema
:
-
Donma sıcaklığının üzerindeki sıcaklıkta sıvı halde olan krema, r ...
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
|