eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü (10)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (10. Sayfa)
Entegre Ürün Yönetimi
:
Sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde çevreye karşı sorumlu ve du
...
enteral beslenme
:
Gıdaların ağızdan veya tüple sindirim sistemine verilmesi.
Enteral Beslenme Ürünleri
:
Bireyin iştahsızlık, çeşitli hastalıklar ve ameliyatlar gibi çeşi
...
enterik
:
Bağırsak Kökenli.
Enterik Bakteriler
:
Pek çoğu sıcak kanlı hayvanların bağırsak sistemlerinde bulunan G
...
Enterobacteriaceae
:
Gram negatif, çubuk şeklinde aerob ya da fakültatif anaerob, oksi
...
Enterohemorrhagic E.Coli
:
Kanlı ishale yol açan E.coli bakterisi suşu.
Enteroinvasıve E. Coli
:
Shigella benzeri dizanteriye yol açan E. coli bakterisi suşu.
enterokok
:
Bağırsakların normal florasında bulunan ve fekal streptokok olara
...
Enterokok Toksinleri
:
Mikroorganizmaların canlının bağırsak sistemine etkili toksinleri
...
Enteropathogenic E. Coli
:
Bağırsak enfeksiyonu ve ishale yol açan E. coli bakterisi suşu.
enteropatojenik
:
Bağırsakta hastalık yapan anlamında olup, daha ziyade EPEC için k
...
enterotoksijenik
:
Enterotoksin oluşturan.
Enterotoxigenic E. Coli
:
Yolcu ishaline yol açan E.coli bakterisi suşu.
entoksikasyon
:
Toksik (zehirli madde üretebilen) karakterli mikroorganizmaların
...
Enzim
:
Hücre içinde üretilen, bütün hayat olaylarını başlatan, hızlandır
...
Enzim Modifiye Peynir
:
Yoğun peynir aroması elde etmek amacıyla, peynir bazının farklı e
...
Enzim Modifiye Tereyağı
:
Yoğun tereyağı aroması elde etmek amacıyla, tereyağı bazı içerisi
...
Enzimatik
:
Enzim ile ilgili, enzime bağlı.
Enzime Bağlı Bağışıklık Deneyi
:
Enzimle işaretli antikorlar aracılığı ile antikor ve antijen tesp
...
EPEC
:
E. Coli’nin epidemiyolojik olarak serogrubuna ait, patojenler tar
...
Epidemik
:
Belli bir bölgede, aynı zamanda çok büyük çapta bireyi etkileyen,
...
epidemiyoloji
:
Bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkışını, bunların sıklığını, yayıl
...
epizootik
:
Aynı anda birçok hayvanda görülen, hayvanlar arasında bulaşıcı ni
...
Epoksi
:
Suya, aside, alkaliye karşı dirençli ve zaman içinde bu dirençini
...
epsom tuzu
:
Mağnezyum sülfat. Müshil etkisi vardır.
eradikasyon
:
Hayvan hastalıklarına yol açan etmenlerin tamamen yok edilmesi sü
...
Erepsin
:
Bağırsakta salgılanan proteinlere etki eden peptidaz enzimlerine
...
Ergime
:
Sıcaklığı artırarak bir cismin katı durumdan sıvı duruma geçmesi
...
Ergonomi
:
İnsan, makine ve çevrenin bir arada uyumlu ve verimli bir biçimde
...
ergosterol
:
Provitamin D2. Esas olarak maya ve bitki dokularında bulunan bir
...
erime
:
Bir madde, kimyasal değişime uğramadan bir sıvı içinde bağdaşık o
...
erime noktası
:
Minerallerin veya katı yağların katı halden sıvı hale geçmesini b
...
Eriten
:
İçinde katı bir madde eriyebilen ya da katı bir maddeyi eritebile
...
eritici virüsler
:
Konak hücreye girer girmez çoğalmaya başlayan ve üremesi konak hü
...
eritme
:
Buzun çözdürülmesi.
Eritme Peyniri
:
Telemenin, bir veya bir kaç çeşit peynirin, doğrudan doğruya veya
...
eritorbik asit
:
D askorbik asit.
eritrodekstrin
:
Nişastanın kısmi hidrolizi sonucu oluşan dekstrin, iyotla kırmızı
...
Eritrosin
:
Gıdalarda kırmızı renk vermede kullanılan, ışığa ve ısıya dayanık
...
eritrosit
:
Alyuvar. Genellikle yuvarlak ve çekirdeksiz, balık ve bazı canlıl
...
eriyik
:
Isınarak sıvı hale geçmiş madde.
Ermeat
:
Sütün ultrafiltrasyon sürecinde membrandan geçen kısım (filtrat).
Erwinia
:
Erwinia caratovora gibi bitki patojenlerinin de bulunduğu Enterob
...
Erzincan Tulum Peyniri
:
Buzdolabının olmadığı zamanlarda, uzun süre korumak için tuzlanar
...
esans
:
Bitkilerden çeşitli yollarla çıkarılan veya kimyasal yolla yapıla
...
esansiyel
:
Elzem. Vücutta yapılmayan, gıdalarla alınması zorunlu olan.
esansiyel yağ
:
Yaşam için gerekli yağ asiti. Vücutta sentezlenemeyen, bu nedenle
...
Eser
:
Çok az miktarda bulunan veya ihtiyaç olan.
Esmerleşme
:
Gıdaların enzimatik olmayan tipteki kahverengileşme tepkimelerind
...
Esmerleşmeyi Önleyici
:
Gıda maddesinin esmerleşmesini önleyen madde.
Esnek Ambalaj
:
Plastik ve benzeri materyalden yapılan esnek ambalaj.
Espresso Con Panna
:
Espressonun üzerine krema konması.
Espresso Macchıato
:
Espressonun üzerinde bir kat süt köpüğü bulunması.
Espresso Risretto
:
Espressonun bir modifikasyonu. Basınçlı suyu daha kısa süre açık
...
ester
:
Asitlerle alkollerin tepkimesi sonucu oluşan kimyasal madde.
esteraz
:
Esterin alkol ve aside hidrolizini katalizleyen enzim.
Esterifikasyon
:
Esterleşme, ester oluşturma.
Eşanjör
:
Isı değiştirici. Değişik sıcaklıklardaki iki ya da daha çok akışk
...
eşdeğer
:
Değer yönünden birbirine eşit olan.
Eşek Sütü
:
Antik Mısır’dan beri daha çok kozmetik amaçlı kullanılan süt. İne
...
eşey
:
Bitki veya hayvanların dişi veya erkek olarak adlandırmasını sağl
...
etanol
:
Etil alkol. Bileşimi C2H5OH, molekül ağırlığı 46.06 g/mol, yoğunl
...
Etec–Enterotoksijenik E. Coli
:
Enterotoksin oluşturan Escherichia coli.
eter
:
İki alkol molekülünden bir molekül H2O ayrılınca oluşan ‘R-O-R’ g
...
etiket
:
Gıda maddesini tanıtıcı her türlü yazılı veya basılı bilgi, marka
...
etiketleme
:
Gıda maddesine ait değişik şekillerde hazırlanan tanıtım bildirim
...
Etiketleme Eşiği
:
Tüketici ürünü gıdalarda, içerdiği bazı maddelerin üzerinde olmas
...
etil alkol
:
Şeker ve nişasta ihtiva eden maddelerin alkol fermantasyonu ve ta
...
etilen
:
Alken sınıfından tatlımsı koku ve tatta renksiz, yanıcı bir gaz.
...
Etilen Akrilik Asit Kopolimer
:
Alüminyum folyoya mükemmel yapışma özelliği sayesinde daha çok fo
...
Etilen Vinil Alkol Kopolimer
:
Koekstrüzyonlu plastik filmlerde oksijen (bariyer) engelleme özel
...
etilendiamin tetra asetik asit
:
Birçok katyon ile sağlam kompleksler veren, analitik ve tıbbi ama
...
Etilen-Vinil Asetat Kopolimer
:
Düşük yoğunluklu Poli Etilen (LDPE) ve Lineer düşük yoğunluklu Po
...
etiyoloji
:
Etken. Hastalık sebeplerini araştırıp inceleyen bilim dalı, hasta
...
etkileşim
:
Birbirini karşılılı olarak etkileme işi.
Etkinlik
:
Planlanmış aktivitelerin gerçekleştirilme ve planlanan sonuçlara
...
etkisiz
:
Etkisi olmayan, tesirsiz.
etmen
:
Birlikte veya ayrı ayrı etkisini gösteren ve belli bir sonuca göt
...
Etnik Gıda
:
Belli bir topluma veya millete ait tüketim alışkanlığı olan gıda
...
etüv
:
Ortam sıcaklığından 240 0C’ye kadar ısınabilen ısıtıcı ve termost
...
Eumycotına
:
Temel hücre yapısı lif olan gerçek fungusları içeren grup.
Eur 1 Dolaşım Sertifikası
:
Türkiye’nin Türk mallarını teşvik amaçlı Serbest Ticaret Anlaşmas
...
Eur 1 Dolaşım Sertifikası Başvuru Formu
:
Türk menşeli ürünlerin Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi kapsamı
...
evaporasyon
:
Sıvı veya katı halden gaz haline dönüşmesi işlemi, buharlaşma. Çö
...
evaporatör
:
Bir maddenin düşük başınç altında suyunun uçurulmasını, buharlaşt
...
evapore süt
:
Evaporasyonla konsantre edilen sterilize ve homojenize süt. Konde
...
Evcil Tırnaklı Hayvan
:
Sığır, manda, bizon, koyun, keçi, tek tırnaklı hayvanı, deve ve d
...
evolusyon
:
Bakınız: evrim
evre
:
Bir olayda birbiri ardınca görülen, bir işte birbiri ardınca beli
...
eylemsiz
:
Hiçbir tepki veya davranış göstermeyen, pasif.
eylemsizlik
:
Eylemsiz olma durumu.
Ezine Beyaz Peyniri
:
Genelde ülkemizin Çanakkale ili Ezine, Bayramiç ve Ayvacık İlçele
...
fabrika çıkış fiyatı
:
Ürün için nihai işçilik veya işlemin gerçekleştirilmesini üstlene
...
Fabrika Tasarımı
:
Fabrika kurulmadan önce iş akışına göre aletlerin ve ekipmanların
...
fagositoz
:
Bir maddenin hücre içine alınması işlemi. Sırasıyla hücreye tutun
...
Fahrenhayt
:
İngiliz sisteminde sıcaklığın ölçüm birimi. Sembolü °F. Suyun don
...
faj
:
Kelime anlamı “yiyen” demektir. Mikroorganizmaları infekte eden v
...
Faktör
:
Etken, etmen.