|
Süt Terimleri Sözlüğü (10)
Süt Terimleri Sözlüğü (10. Sayfa)
-
Entegre Ürün Yönetimi
:
-
Sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde çevreye karşı sorumlu ve du ...
-
enteral beslenme
:
-
Gıdaların ağızdan veya tüple sindirim sistemine verilmesi.
-
Enteral Beslenme Ürünleri
:
-
Bireyin iştahsızlık, çeşitli hastalıklar ve ameliyatlar gibi çeşi ...
-
enterik
:
-
Bağırsak Kökenli.
-
Enterik Bakteriler
:
-
Pek çoğu sıcak kanlı hayvanların bağırsak sistemlerinde bulunan G ...
-
Enterobacteriaceae
:
-
Gram negatif, çubuk şeklinde aerob ya da fakültatif anaerob, oksi ...
-
Enterohemorrhagic E.Coli
:
-
Kanlı ishale yol açan E.coli bakterisi suşu.
-
Enteroinvasıve E. Coli
:
-
Shigella benzeri dizanteriye yol açan E. coli bakterisi suşu.
-
enterokok
:
-
Bağırsakların normal florasında bulunan ve fekal streptokok olara ...
-
Enterokok Toksinleri
:
-
Mikroorganizmaların canlının bağırsak sistemine etkili toksinleri ...
-
Enteropathogenic E. Coli
:
-
Bağırsak enfeksiyonu ve ishale yol açan E. coli bakterisi suşu.
-
enteropatojenik
:
-
Bağırsakta hastalık yapan anlamında olup, daha ziyade EPEC için k ...
-
enterotoksijenik
:
-
Enterotoksin oluşturan.
-
Enterotoxigenic E. Coli
:
-
Yolcu ishaline yol açan E.coli bakterisi suşu.
-
entoksikasyon
:
-
Toksik (zehirli madde üretebilen) karakterli mikroorganizmaların ...
-
Enzim
:
-
Hücre içinde üretilen, bütün hayat olaylarını başlatan, hızlandır ...
-
Enzim Modifiye Peynir
:
-
Yoğun peynir aroması elde etmek amacıyla, peynir bazının farklı e ...
-
Enzim Modifiye Tereyağı
:
-
Yoğun tereyağı aroması elde etmek amacıyla, tereyağı bazı içerisi ...
-
Enzimatik
:
-
Enzim ile ilgili, enzime bağlı.
-
Enzime Bağlı Bağışıklık Deneyi
:
-
Enzimle işaretli antikorlar aracılığı ile antikor ve antijen tesp ...
-
EPEC
:
-
E. Coli’nin epidemiyolojik olarak serogrubuna ait, patojenler tar ...
-
Epidemik
:
-
Belli bir bölgede, aynı zamanda çok büyük çapta bireyi etkileyen, ...
-
epidemiyoloji
:
-
Bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkışını, bunların sıklığını, yayıl ...
-
epizootik
:
-
Aynı anda birçok hayvanda görülen, hayvanlar arasında bulaşıcı ni ...
-
Epoksi
:
-
Suya, aside, alkaliye karşı dirençli ve zaman içinde bu dirençini ...
-
epsom tuzu
:
-
Mağnezyum sülfat. Müshil etkisi vardır.
-
-
eradikasyon
:
-
Hayvan hastalıklarına yol açan etmenlerin tamamen yok edilmesi sü ...
-
Erepsin
:
-
Bağırsakta salgılanan proteinlere etki eden peptidaz enzimlerine ...
-
Ergime
:
-
Sıcaklığı artırarak bir cismin katı durumdan sıvı duruma geçmesi ...
-
Ergonomi
:
-
İnsan, makine ve çevrenin bir arada uyumlu ve verimli bir biçimde ...
-
ergosterol
:
-
Provitamin D2. Esas olarak maya ve bitki dokularında bulunan bir ...
-
erime
:
-
Bir madde, kimyasal değişime uğramadan bir sıvı içinde bağdaşık o ...
-
erime noktası
:
-
Minerallerin veya katı yağların katı halden sıvı hale geçmesini b ...
-
Eriten
:
-
İçinde katı bir madde eriyebilen ya da katı bir maddeyi eritebile ...
-
eritici virüsler
:
-
Konak hücreye girer girmez çoğalmaya başlayan ve üremesi konak hü ...
-
eritme
:
-
Buzun çözdürülmesi.
-
Eritme Peyniri
:
-
Telemenin, bir veya bir kaç çeşit peynirin, doğrudan doğruya veya ...
-
eritorbik asit
:
-
D askorbik asit.
-
eritrodekstrin
:
-
Nişastanın kısmi hidrolizi sonucu oluşan dekstrin, iyotla kırmızı ...
-
Eritrosin
:
-
Gıdalarda kırmızı renk vermede kullanılan, ışığa ve ısıya dayanık ...
-
eritrosit
:
-
Alyuvar. Genellikle yuvarlak ve çekirdeksiz, balık ve bazı canlıl ...
-
eriyik
:
-
Isınarak sıvı hale geçmiş madde.
-
Ermeat
:
-
Sütün ultrafiltrasyon sürecinde membrandan geçen kısım (filtrat).
-
Erwinia
:
-
Erwinia caratovora gibi bitki patojenlerinin de bulunduğu Enterob ...
-
Erzincan Tulum Peyniri
:
-
Buzdolabının olmadığı zamanlarda, uzun süre korumak için tuzlanar ...
-
esans
:
-
Bitkilerden çeşitli yollarla çıkarılan veya kimyasal yolla yapıla ...
-
esansiyel
:
-
Elzem. Vücutta yapılmayan, gıdalarla alınması zorunlu olan.
-
esansiyel yağ
:
-
Yaşam için gerekli yağ asiti. Vücutta sentezlenemeyen, bu nedenle ...
-
Eser
:
-
Çok az miktarda bulunan veya ihtiyaç olan.
-
Esmerleşme
:
-
Gıdaların enzimatik olmayan tipteki kahverengileşme tepkimelerind ...
-
Esmerleşmeyi Önleyici
:
-
Gıda maddesinin esmerleşmesini önleyen madde.
-
-
Esnek Ambalaj
:
-
Plastik ve benzeri materyalden yapılan esnek ambalaj.
-
Espresso Con Panna
:
-
Espressonun üzerine krema konması.
-
Espresso Macchıato
:
-
Espressonun üzerinde bir kat süt köpüğü bulunması.
-
Espresso Risretto
:
-
Espressonun bir modifikasyonu. Basınçlı suyu daha kısa süre açık ...
-
ester
:
-
Asitlerle alkollerin tepkimesi sonucu oluşan kimyasal madde.
-
esteraz
:
-
Esterin alkol ve aside hidrolizini katalizleyen enzim.
-
Esterifikasyon
:
-
Esterleşme, ester oluşturma.
-
Eşanjör
:
-
Isı değiştirici. Değişik sıcaklıklardaki iki ya da daha çok akışk ...
-
eşdeğer
:
-
Değer yönünden birbirine eşit olan.
-
Eşek Sütü
:
-
Antik Mısır’dan beri daha çok kozmetik amaçlı kullanılan süt. İne ...
-
eşey
:
-
Bitki veya hayvanların dişi veya erkek olarak adlandırmasını sağl ...
-
etanol
:
-
Etil alkol. Bileşimi C2H5OH, molekül ağırlığı 46.06 g/mol, yoğunl ...
-
Etec–Enterotoksijenik E. Coli
:
-
Enterotoksin oluşturan Escherichia coli.
-
eter
:
-
İki alkol molekülünden bir molekül H2O ayrılınca oluşan ‘R-O-R’ g ...
-
etiket
:
-
Gıda maddesini tanıtıcı her türlü yazılı veya basılı bilgi, marka ...
-
etiketleme
:
-
Gıda maddesine ait değişik şekillerde hazırlanan tanıtım bildirim ...
-
Etiketleme Eşiği
:
-
Tüketici ürünü gıdalarda, içerdiği bazı maddelerin üzerinde olmas ...
-
etil alkol
:
-
Şeker ve nişasta ihtiva eden maddelerin alkol fermantasyonu ve ta ...
-
etilen
:
-
Alken sınıfından tatlımsı koku ve tatta renksiz, yanıcı bir gaz. ...
-
Etilen Akrilik Asit Kopolimer
:
-
Alüminyum folyoya mükemmel yapışma özelliği sayesinde daha çok fo ...
-
Etilen Vinil Alkol Kopolimer
:
-
Koekstrüzyonlu plastik filmlerde oksijen (bariyer) engelleme özel ...
-
etilendiamin tetra asetik asit
:
-
Birçok katyon ile sağlam kompleksler veren, analitik ve tıbbi ama ...
-
Etilen-Vinil Asetat Kopolimer
:
-
Düşük yoğunluklu Poli Etilen (LDPE) ve Lineer düşük yoğunluklu Po ...
-
etiyoloji
:
-
Etken. Hastalık sebeplerini araştırıp inceleyen bilim dalı, hasta ...
-
etkileşim
:
-
Birbirini karşılılı olarak etkileme işi.
-
-
Etkinlik
:
-
Planlanmış aktivitelerin gerçekleştirilme ve planlanan sonuçlara ...
-
etkisiz
:
-
Etkisi olmayan, tesirsiz.
-
etmen
:
-
Birlikte veya ayrı ayrı etkisini gösteren ve belli bir sonuca göt ...
-
Etnik Gıda
:
-
Belli bir topluma veya millete ait tüketim alışkanlığı olan gıda ...
-
etüv
:
-
Ortam sıcaklığından 240 0C’ye kadar ısınabilen ısıtıcı ve termost ...
-
Eumycotına
:
-
Temel hücre yapısı lif olan gerçek fungusları içeren grup.
-
Eur 1 Dolaşım Sertifikası
:
-
Türkiye’nin Türk mallarını teşvik amaçlı Serbest Ticaret Anlaşmas ...
-
Eur 1 Dolaşım Sertifikası Başvuru Formu
:
-
Türk menşeli ürünlerin Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi kapsamı ...
-
evaporasyon
:
-
Sıvı veya katı halden gaz haline dönüşmesi işlemi, buharlaşma. Çö ...
-
evaporatör
:
-
Bir maddenin düşük başınç altında suyunun uçurulmasını, buharlaşt ...
-
evapore süt
:
-
Evaporasyonla konsantre edilen sterilize ve homojenize süt. Konde ...
-
Evcil Tırnaklı Hayvan
:
-
Sığır, manda, bizon, koyun, keçi, tek tırnaklı hayvanı, deve ve d ...
-
evolusyon
:
-
Bakınız: evrim
-
evre
:
-
Bir olayda birbiri ardınca görülen, bir işte birbiri ardınca beli ...
-
eylemsiz
:
-
Hiçbir tepki veya davranış göstermeyen, pasif.
-
eylemsizlik
:
-
Eylemsiz olma durumu.
-
Ezine Beyaz Peyniri
:
-
Genelde ülkemizin Çanakkale ili Ezine, Bayramiç ve Ayvacık İlçele ...
-
fabrika çıkış fiyatı
:
-
Ürün için nihai işçilik veya işlemin gerçekleştirilmesini üstlene ...
-
Fabrika Tasarımı
:
-
Fabrika kurulmadan önce iş akışına göre aletlerin ve ekipmanların ...
-
fagositoz
:
-
Bir maddenin hücre içine alınması işlemi. Sırasıyla hücreye tutun ...
-
Fahrenhayt
:
-
İngiliz sisteminde sıcaklığın ölçüm birimi. Sembolü °F. Suyun don ...
-
faj
:
-
Kelime anlamı “yiyen” demektir. Mikroorganizmaları infekte eden v ...
-
Faktör
:
-
Etken, etmen.
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
|