eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü (21)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (21. Sayfa)
Listeria monocytogenes
:
Bazı gıdalarda bulunan ve hastalığa neden olan Gram pozitif, çubu
...
Litotrof
:
Amonyak, hidrojen gibi inorganik maddeleri enerji metabolizmasınd
...
liyaz
:
C-O, C-C ve C-N gibi bağların hidroliz veya oksidasyondan farklı
...
liyofilizasyon
:
Gıda maddelerinin dondurarak suyunun uçurulması neticesi kurutulm
...
Liyofilizatör
:
Gıda maddelerinin suyunu dondurarak uçurmak suretiyle kurutan ale
...
lizogen bağışıklık
:
Bir profajın, aynı bakteride bir başka fajın yerleşmesini önleme
...
lizogeni
:
Bakterilerde bir çok faj görevlerinin bastırıldığı profaj olarak
...
lizogenik bakteriler
:
Fajla enfekte olmuş fakat yaşamaya devam eden bakteriler.
lizozim
:
Yumurta akı ve göz yaşı gibi farklı kaynaklardan izole edilebilen
...
LLDPE
:
Doğrusal düşük yoğunluklu poli etilen.
lokal
:
Yerel. Sınırlı bir yer, alan.
Lokasyon
:
Bitki yetiştirme açısından iklim, toprak ve diğer ekolojik faktör
...
Lokum Kaymağı
:
100 gramında en az 60 gram süt yağı bulunan ürün, pastörize krema
...
Lophotrichous
:
Bakterinin bir ucunda iki ya da daha fazla flagella olması. Lofot
...
lor peyniri
:
Peynir suyundan yapılan taze olarak yenilen yumuşak ve tuzsuz pey
...
lösin
:
Kuvvetli ketojenik olan elzem bir amino asit.
LRMS
:
Düşük Çözünürlüklü Kütle Spektrometresi.
Lt
:
Litre. Hacim ölçüsü. 1000 ml.
LTLT
:
Düşük Sıcaklık Uzun Süre tekniği.
luteosikrin
:
Penicillium islandium tarafınan üretilen bir mikotoksin. Özellikl
...
lütein
:
Folikül hücrelerinde meydana gelen, yumurta sarısına renk veren p
...
Madde
:
Ürünün imalatında kullanılan herhangi bir girdi, hammadde, parça
...
Madde Kıymeti
:
Kullanılan menşeli olmayan maddelerin ithalatı esnasındaki gümrük
...
Magnezyum
:
Bitki ve hayvanlar için elzem olan majör minerallerden biri. Yeşi
...
Maillard reaksiyonu
:
Bir gıda maddesinin uzun süreli (veya çok yüksek sıcaklıklarda) ı
...
makro
:
Büyük, geniş anlamında bir ön ek. Örn, macroeconomy.
Makro Besin Maddeleri
:
Vücutta genel olarak vücut ağırlığının % 0.005 i veya daha fazlas
...
Makro Besin Ögeleri
:
Bakınız: Makro Besin Maddeleri
Makrofungus
:
Şapkalı mantarlar Ayrıca bkz. mikrofungus.
Maksimum Kalıntı Limiti
:
Bir gıda maddesinde bulunmasına sınırlı olarak izin verilen bitki
...
Mal
:
Bir toplumun belli sayıdaki kişilerinin pazarda satmak için sürek
...
Malabsorbsiyon
:
Besin öğelerinin emilmesinde güçlük. Sindirim kanalında oluşan ya
...
Malın Birim Fiyatı
:
Bir malın teamül, ticari örf ve adet ile alışılmış satış usul ve
...
Malın Veya Hizmetin Satış Fiyatı
:
Bir malın veya hizmetin satışa sunulduğu şekliyle taşıdığı, tüm v
...
malnütrisyon
:
Kötü beslenme sonucu ortaya çıkan durum. Yetersiz ve dengesiz bes
...
Mama
:
Çocuk ve bebekler için hazırlanan, lapa kıvamında unlu ve çeşitli
...
Mamül Madde
:
Belli bir teknoloji kullanılarak elde edilen tüketime hazırlanmış
...
Mandıra
:
Sütten süt ürünlerinin yapıldığı küçük işletme.
manganez
:
İnsanlar da dahil olmak üzere bir çok canlı için elzem bir elemen
...
manometre
:
Buharın veya herhangi bir gazın bulunduğu kabın yüzeyine yaptığı
...
mantar
:
Hücre çekirdeği olan, parazit, saprofit ya da simbiyoz olarak yaş
...
mantar bilimi
:
Biyolojinin mantarları inceleyen kolu.
marasmus
:
Çocuklarda protein ve enerjinin yetersiz alımına bağlı olarak olu
...
margarin
:
Rafine edilmiş çeşitli yağların kısmi olarak modifiye (hidrojenas
...
Maruz Kalma Dozu
:
Bir gıda güvenilirliği tehlike unsuruna, örneğin iyonize radyasyo
...
Mastitis
:
Büyük oranda Staphylococcus aureus tarafından oluşturulan inek me
...
mastitis tüpü
:
İltihablı meme lobunun tedavisi amacıyla meme başı deliğinden geç
...
mavi peynir
:
Mavi renkte küf içeren yabancı tip peynir.
Mavi Renk İnhibitör Maddeler
:
Mastitis hastalığının iyileştirilmesi için meme içine verilen ant
...
Maya
:
Flamentsiz mikrofungusları tanımlamak için gıda ve diğer mikrobiy
...
Maya Kuvveti
:
Bir birim mayanın 35 °C ve 40 dakikada pıhtılaştırabildiği süt mi
...
Maya Kuvveti Tayini
:
Maya kuvvetinin belirlenmesi.
mayalama
:
Sütün pıhtılaşmasını sağlamak için rennet enziminin eklenmesi işl
...
mayalanma
:
Fermentasyon. Sıvı ya da hamur durumunda bulunan organik maddeler
...
Mayalı
:
İçine maya karıştırılmış veya mayalandırılmış olan. Maya etkisiyl
...
Mcfarland Yöntemiyle Sayım
:
Standarda dayalı indirek bir sayım yöntemi.
megaspor
:
Makrosporangiyumlarda meydana gelen büyük ve dişi olarak kabul ed
...
Megasporangiyum
:
Megaspor meydana getiren sporangiyum.
mekanik
:
Güç ve hareketleri inceleyen fiziğin bir dalı.
Mekanik Temizleme
:
Otomatik aletlerle temizlenecek yüzeyin deterjanlanıp fırçalandık
...
melez
:
Herhangi bir karakter yönünden farklı iki arı dölün çaprazlanması
...
membran
:
Hücre zarı, hücrenin dış kısmında bulunan, molekülleri özellikler
...
Membran Filtrasyon
:
Sıvı ya da homojenize edilmiş gıdada ki mikroorganizmaları, 0.45
...
Meme Absesi
:
Deri altı dokusunda ve bağ dokuda oluşan, bez kanallarıyla bağlan
...
Menekşe Sülfür Bakterileri
:
Bakteriyoklorofil içeren, hidrojen sülfürü okside edebilen ve hüc
...
menşe
:
Bir şeyin çıktığı yeri, köken. Kaynak.
Menşe Belgesi
:
Uluslararası ticarette dolaşımda olan malın menşeini, yani üretil
...
mercek
:
1. İçinden geçen paralel ışınları düzenli bir biçimde birbirine y
...
Meso
:
Orta anlamında kullanılan ön ek. Örn, mesofilik mikroorganizma.
metabolit
:
Metabolik olarak gerçekleşen reaksiyonlarda öncül moleküller üzer
...
metabolizma
:
Canlı organizmanın hücreleri içinde meydana gelen ve enzimlerle k
...
Metal
:
1. Çok yüksek elektrik ve ısı iletkenliği, kendine özgü parlaklığ
...
Metal ve Metaloid
:
Gıda maddelerinin doğal yapısında bulunabilen veya çevre, teknolo
...
Metaloprotein
:
Proteinin metal ihtiva eden bir prostetik grupla birleşmesi. Bunl
...
Metanojen
:
Metan oluşturan bakteriler.
Metanotrof
:
Metanı okside etme yeteneğinde olan mikroorganizma.
metil alkol
:
Formülü CH3OH olan, çözücü olarak kimyasal sentezlerde, formaldeh
...
Metilen Mavisi İndirgeme Testi
:
Sütte toplam bakteri sayısının belirlenmesi amacıyla yapılan ve m
...
Metilotrof
:
Karbon – karbon bağı içermeyen organik maddeleri okside etme yete
...
metilselüloz
:
Sindirilemeyen bir polisakkarit. Soğuk suda çözünür ve ısıtıldığı
...
Metionin
:
Sülfür ve labil bir metil grubu içeren elzem amino asitlerden bir
...
Metod Validasyonu
:
Uluslararası kabul görmüş standardlara göre bir metodun veya ölçü
...
Metod Verifikasyonu
:
Geçerli kılınmış bir metodun kullanıma alınmadan önce metodu kull
...
Mev
:
Milyon elektron volt enerji birimi.
Meyveli Buz
:
Buz karışımları genel tanımına uyan, kurumaddesi ağırlıkça en az
...
mezofil
:
Ilık sıcaklıkları seven. Mayalar, Escherichia coli ve pek çok mik
...
mezozom
:
Bakterinin üremesi sırasında bakteri zarından kıvrımlar yaparak m
...
Mısır Şekeri
:
Mısırdan elde edilen glikozu ifade eder.
Micrococcaceae
:
Gram pozitif, yuvarlak formlu (kok) bakterilerin bulunduğu family
...
Micrococcus
:
Micrococcaceae familyası bakteri cinsi.
migrasyon
:
Ambalaj maddelerinin, içine konulan gıda maddesinden etkilenme du
...
Mihalıç Peyniri
:
Sert, yağlı, tuzlu ve çok dayanıklı Bursa-Balıkesir yöresinde üre
...
miko
:
Yunanca mantar anlamına gelen ön ek.
Mikofaj
:
Funguslara özgü virüsler.
mikoflora
:
Bir organizma içinde ya da özel bir bölgede büyüyen funguslar.
mikoloji
:
Mantar bilimi. Biyolojinin fungusları inceleyen kolu.
Mikoplazma
:
Hücre çeperi bulunmayan, çok pleomorf, bakteri filtrelerinden geç
...
Mikosteroller
:
Kriptogam ya da küfler tarafından sentezlenen bu tip steroller yü
...
mikotik
:
Mantarlar ile ilgili, mantarların neden olduğu.