eng

Süt Terimleri Sözlüğü (E - 1)

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama

Süt Terimleri Sözlüğü (E - 1. Sayfa)

E 420 (i) Sorbitol :
Kimyasal adı D-glusitol, kimyasal formülü C6H14O6 ve molekül ağır ...
E 420 (İi) Sorbitol Şurubu :
Susuz bazda toplam katı madde % 69’dan az ve D-sorbitol % 50’den ...
E 421 Mannitol :
Kimyasal adı D-mannitol, kimyasal formülü C6H14O6 ve molekül ağır ...
E 950 Asesülfam K :
Kimyasal adı 6-metil-1,2,3-okzatiasin-4(3H)-one-2,2-dioksit potas ...
E 951 Aspartam :
Kimyasal adı N-L-? -(Aspartil-L-fenilalanin-1metilester,3-amino-N ...
E 952 Siklamik Asit ve Na, Ca Tuzları :
Sukroza göre 30 kere daha tatlıdır. Siklamatlar, intestinal siste ...
E 953 İzomalt :
Kimyasal adı izomalt, başlıca bileşenleri aşağıdaki disakkaritler ...
E 954 Sakkarin ve Na, K ve Ca Tuzları :
Sakkarin: Kimyasal adı 3-okso-2,3-dihidrobenzo(d)izotiazol-1,1-di ...
E 955 Sukraloz :
Kimyasal adı 1,6-Dikloro-1,6-dideoksiß-D-fruktofuranosil-4-kloro- ...
E 957 Taumatin :
Kimyasal adı Taumatin, Thaumatococcus danielli’nin (Benth) doğal ...
E 959 Neohesperidin Dihidrokalkon :
Kimyasal adı Neohesperidinin katalitik hidrojenasyonu ile elde ed ...
E 961 Neotam :
(N-[N-(3,3-dimetilbütil)-L-? aspartil]-L-fenilalanin 1-metil este ...
E 962 Aspartam-Asesülfam Tuzu :
Kimyasal adı L-fenilalanil2-metil-L-?-aspartic asit’in 6-metil-1, ...
E 965 (i) Maltitol :
Kimyasal adı ?)-D-Glukopiranozil-1,4-Dglusitol, kimyasal formülü ...
E 965 (ii) Maltitol Şurubu :
Suda çok iyi çözünen, etanolde az çözünen, kurumadde bazında topl ...
E 966 Laktitol :
Kimyasal adı 4-O-ß-D-Galaktopiranozil-D-glusitol, kimyasal formül ...
E 967 Ksilitol :
Kimyasal adı D-ksilitol olan, kimyasal formülü C5H12O5 olan,molek ...
E 968 Eritritol :
Güvenli ve yeterli gıdalardaki karbonhidrat kaynağının Trikosporo ...
E Kodu :
Bakınız: E Numarası
E Numarası :
Gıda katkı maddelerini tanımlamak ve herhangi bir karışıklığa yol ...
E vitamini :
Yağda eriyen, antioksidan etkiye sahip vitaminlerden biri. Sekiz ...
E. Coli :
Escherichia coli bakterisi için kısaltma olup koli basili olarak ...
E. Coli O157 :
H7 : Escherichia coli’nin bir serotipi olup günümüzde gıda kaynak ...
Ecd :
Gaz kromatografisinde kullanılan elektron tutma dedektörü.
EHEC :
Enterohemorajik E. coli. Tipik örneği, E. coli O157:H7 serotipi.
EIEC :
Bacillary dizanteri olarak bilinen hastalığa neden olan bakteri.
Eınecs Numarası :
Avrupa Mevcut Ticari Kimyasal Maddeler Envanterinde yer alan numa ...
Eikozapentaenoik Asit :
Omega 3 serisinden yirmi karbonlu, beş çift bağlı çoklu doymamış ...
Eipt :
Uluslararası Pratik Sıcaklık Ölçeği.
Ekim :
Mikrobiyolojide çoğalması için az miktarda mikroorganizmanın yapa ...
ekoloji :
Canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan ilişkilerini incele ...
ekolojik faktör :
Canlı organizmaları etkileyen herhangi bir çevre faktörü.
Ekolojik Şartlar :
Herhangi bir canlının yaşamış olduğu ortamda bulunan ve canlıya e ...
Ekolojik Tarım :
Üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her ...
ekosistem :
Bir çevredeki canlı ve cansızların tümü ve bunlar arasındaki her ...
ekotip :
Sınırlı bir alanda mevcut çevresel koşullara uyum sağlamış ve bu ...
Eksi :
Negatif, olumsuz.
ekstra :
Dışında, ötesinde, fazla, üstün anlamında kullanılan bir ön ek.
ekstraksiyon :
1. Bir karışımdan bir bileşiği uygun bir çözücü ile ayırma işlemi ...
Ekstraksiyon Çözücüsü :
Hammaddelerin, gıda maddelerinin veya bu ürünlerin bileşenlerinin ...
Ekstrakt :
Bir maddenin bir çözücü sıvıyla muamele ettikten sonra sıvı kısmı ...
Ekstrem Halofil :
Tuzu seven, tuzlu ortamda gelişen. Gelişmesi için genel olarak or ...
Ekstrem Kserofil :
Optimum gelişme için çok az nemli ortamları seven.
Ekstrem Termofil :
Yüksek sıcaklıkları seven. Ekstrem termofiller ile ilgili çalışma ...
ekstrüzyon :
Gıda maddesinin sıkıştırılıp itildiği ve basınç altında konik del ...
Ekstrüzyonla Laminasyon :
Çok katlı ambalaj malzemelerinin içinde bulunan bireysel katmanla ...
ekşi :
1. Sirke ya da limon tadında olan. 2. Mayalanmaya uğramış, tadı b ...
Ekşi Krema :
Kremanın belirli laktik asit bakterileriyle fermantasyonu sonucu ...
Ekşice :
Az ekşi, tadı ekşiye çalan, ekşimsi.
Ekşime :
Ekşi duruma gelme işlemi. Mayalanma işlemi.
ekşimik :
Yağı alınmış sütten yapılan, peynir türünden yiyecek, çökelek.
Ekşimsi :
Tadı ekşiye çalan, ekşice.
Ekşimtrak :
Az ekşi, ekşice, ekşimsi.
Ekşitilmiş Krema :
Krema, rekonstitüe krema ve/veya rekombine kremadan asit ve/ veya ...
Ekşitmek :
Ekşimesine yol açmak.
ekzotoksin :
Bazı mikroorganizmalar tarafından salgılanarak dışarı verilen, vü ...
elaidik asit :
Tekli doymamış, 198 karbonlu yağ asidi. Oleik asitin trans formun ...
elastik :
Gerilme, sıkışma, biçim değişmesi gibi etkilere uğramış ve bu etk ...
elektroforez :
Eleketrik yüklü kolloid partiküllerin belli bir pH’da, uygulanan ...
elektrokimya :
Elektrik akımının etkisiyle ortaya çıkan kimyasal değişmeleri ve ...
elektrolit :
Çözelti içinde veya eridiğinde iyonlarına ayrılan ve bu biçimde e ...
elektron :
Bütün atomların yapısında bulunan tanecik. Atom çekirdeği etrafın ...
Elektron Akseptörü :
Oksidasyon – redüksiyon reaksiyonunda elektronu alan oksidant mad ...
Elektron Donörü :
Oksidasyon – redüksiyon reaksiyonunda elektron veren redüktan mad ...
elektron mikroskop :
Hücrelerin ince yapısının incelenmesinde kullanılan, ışık yerine, ...
elektrot :
Bir elektrolitin içine daldırılan iki iletken çubuktan her biri, ...
element :
Fiziksel ya da kimyasal olarak farklı maddelere ayrılamayan, aynı ...
Elevatör :
Farklı cins, miktar ve kullanımdaki yükleri düşey ya da çok dik e ...
Elle Temizleme :
Ekipmanın kısmen veya tamamen sökülüp kirden arındırılması.
Elzem :
Yaşam için gerekli olan.
Elzem Amino Asit :
Vücutta yapılamayan ve yiyeceklerdeki proteinlerden alınması zoru ...
Elzem Yağ Asidi :
Vücuta yapılamayan ve besinlerdeki yağlarla alınması gereken yağ ...
embriyo :
Yumurtanın döllenmesinden sonra oluşan veya tohumun çimlenme yete ...
Emici Olmayan Malzemeler :
İstenilen kullanım koşullarında temas ettikleri maddeleri tutmaya ...
emilme :
Besin öğelerinin sindirim kanalında kana ve lenf sistemine geçmes ...
Ems En Muhtemel Sayı :
Sayımı hedeflenen mikroorganizma sayısı standart koloni sayım tek ...
emülgatör :
Bir gıda maddesinde, yağ ve su gibi iki veya daha fazla farklı fa ...
Emülgatör Tuzları :
Gıdalarda bulunan proteinleri dispers hale getirerek yağ ve diğer ...
Emülsifikasyon :
Birbirine karışmayan sıvıları, aralarındaki yüzey gereilimini aza ...
Emülsifiye Edici Tuzlar :
Peynirde bulunan proteinleri dispers hale getirerek yağ ve diğer ...
emülsiyon :
Normal koşullarda birbirine karıştırılamayan ve solüsyon haline g ...
en muhtemel sayı :
Bakınız: EMS
Endemik :
Bulunduğu bölgenin ekolojik şartları yüzünden yalnızca belirli bö ...
endo :
İç kısmında anlamı veren ön ek.
endospor :
Bakteri hücresi içinde oluşturulan, ısıl işlem, kimyasallar, rady ...
endotoksin :
Otoliz ya da başka bir yolla hücrenin tahribi üzerine gram negati ...
Enerji :
Maddede var olan ve ısı, ışık biçiminde ortaya çıkan güç, erk.
Enerji Değeri :
Ekstensogramın cm2 olarak ölçülen alanı.
Enerji Düzeltilmiş Süt :
Benzer (karşılaştırılabilir) masraflar miktarını gösterebilmek iç ...
Enerji İçeceği :
Bileşimindeki yararlanılabilir karbonhidrat içeriği nedeniyle ins ...
enerjisi azaltılmış gıda :
Orijinal gıdaya veya benzeri ürüne göre enerji değeri en az % 30 ...
Enfeksiyon :
Gıda veya başka sebeplerle vücuda giren patojen karakterli mikroo ...
entalpi :
Kimyasal bir tepkime oluşurken meydana gelen enerji değişimini de ...
Entegre Ürün Yönetimi :
Sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde çevreye karşı sorumlu ve du ...
enteral beslenme :
Gıdaların ağızdan veya tüple sindirim sistemine verilmesi.
Enteral Beslenme Ürünleri :
Bireyin iştahsızlık, çeşitli hastalıklar ve ameliyatlar gibi çeşi ...
enterik :
Bağırsak Kökenli.
Enterik Bakteriler :
Pek çoğu sıcak kanlı hayvanların bağırsak sistemlerinde bulunan G ...