eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü (1)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (1. Sayfa)
A vitamini
:
Balık yağı, yumurta sarısı, tereyağı vb. hayvansal gıdalarda, öze
...
AAS
:
Atomik Absorbsiyon Spektrometre cihazı.
Ab Gıda ve Veterinerlik Ofisi
:
Gıda, yem, bitki sağlığı, hayvan sağlığı ve refahı konularındaki
...
Ab Konseyi
:
Avrupa Birliği’nin, üye ülkeler devlet başkanları ya da dışişleri
...
Ab Müktesebatı
:
Avrupa Birliği’ne üye ülkeleri Birliğe bağlayan ve aday ülkelerle
...
Ab Ortak Piyasa Düzeni
:
Avrupa Birliği’nde 21 ürün grubunda her bir sektör için tarımsal
...
Abbe Refraktometresi
:
Sıvının suda çözünür kurumadde ve indisi tayinininde kullanılan a
...
ABD Tarım Bakanlığı
:
Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı.
abiyotik
:
Yaşamdışı. Biyolojik olmayan. Canlılarla ilgili olmayan.
absorban
:
Soğurgan. Maddeleri kolayca emen, bünyesine alan.
Absorbe Edilmiş Su
:
Nişasta, protein ve pektin gibi maddelerin yüzeylerinde absorbe e
...
Absorbsiyon
:
1. Emilme. Örn, sindirim, gıdaların bağırsaklarda absorbsiyonu. 2
...
Acetobacter
:
Asetik asit bakterileri.
Acı
:
Tat alma organında bazı maddelerin bıraktığı yakıcı durum. Tatlın
...
Acılanmış
:
Tadı acı olma, acılaşma, tatlılığını yitirme, bozulma.
Acılaşmak
:
Tadı acı olma, acılaşma, tatlılığını yitirme, bozulma.
acılı
:
Tadı acı olan, içine acı katılmış olan.
Acılık
:
Bir şeyin tadının acı olması, acı olma durumu.
Acımsı
:
Tadı acıya yakın olan, tadı az acı olan, acımtrak.
Acımtırak
:
Acımsı, tadı acı gibi olan.
açlık
:
Vücudun uzun süre gıda veya besin alınmaması hali. Vücudun dışarı
...
adaptasyon
:
Değişik veya giderek farklılaşan çevre şartlarına uyabilmek için
...
adenin
:
Adenin-Timin protein çiftinin azotlu bir bileşeni. Nükleik asitle
...
Adenozin Fosfatlar
:
Canlıların doğrudan kullandığı hücre faaliyetleri için gerekli yü
...
adenozin trifosfat
:
Ribonükleik 5 trifosfat. Hücrede, enerji döngüsünde fosfat grubun
...
Adı Değeri
:
Gıda maddelerinin vücuda günlük kabul edilebilir alım miktarı. Ge
...
adlandırma
:
Adlandırma işlemi. Uluslararası ticarette her bir ürünün tanımını
...
Adme
:
İncelenen bir katkının, organizmada Emilimi (kana geçişi), Dağılı
...
Adolesan
:
Bulüğ ya da ergenlik çağındaki kimse. Çoçukluk ve erişkinlik aras
...
adsorban
:
Soğurucu, yüzeyde tutan.
Adsorbsiyon
:
Çözelti ortamındaki atom, iyon veya moleküllerin bir katı adsorba
...
Adsorbsiyon Kromatografisi
:
Karışımı oluşturan farklı bileşiklerin sabit faz yüzeyinde değişi
...
Aeratör
:
Atıksu arıtma tesislerinde havalandırma ve dengeleme havuzlarında
...
Aerob
:
Ancak oksijenli ortamda yaşayabilen organizma. Aerobik.
Aerobik
:
Serbest oksijen bulunan ortamda yaşayabilen. Atmosferik hava bulu
...
Aerobik Plaka Sayımı
:
Bakınız: Aerobik Plaka Sayımı
aerobiyoloji
:
Havada taşınan organizmaları inceleyen bilim dalı.
aerobiyoz
:
Oksijen varlığında yaşayan canlı.
Aerofil
:
Oksijenli ortamı seven.
aerojenik
:
Gaz oluşturan organizma.
Aeromonas
:
Su kaynaklı gıda patojeni. Gram negatif, isteğe bağlı anaerobik v
...
Aerosol
:
Uygun bir çözücüde çözdürülmüş etken maddeyle itici gazdan oluşan
...
afinite
:
İlgi, cazibe, çekim. Bir molekülün diğerine gösterdiği ilgi.
aflatoksin
:
Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus, Aspergillus nomius t
...
Afyon Kaymağı
:
Manda sütünün tekniğine uygun kaynatılarak 92 C’de en az 2 dakika
...
agar
:
Mikrobiyolojik besi yerlerinin hazırlanması ve elektroforez jelle
...
agar agar
:
Besiyeri bileşimine katılan jelleştirici madde. Nutrient Agar, Ma
...
Agaropektin
:
Agar agar bileşiminde olan ve viskoz özellik veren bir madde.
agaroz
:
Elektroforez yönteminde destekleyici tabaka olarak kullanılan, je
...
agaroz jeli
:
DNA parçalarını ayırmak için elektroforezde kullanılan jel.
Aglütinasyon
:
Kümeleşim. Sıvı bir süspansiyonda, ufak cisimciklerin bir araya g
...
aglütinojen
:
Sıvı bir süspansiyonda, ufak cisimciklerin bir araya gelip birbir
...
agregasyon
:
Benzer yapıdaki bireysel elementlerin bir araya gelerek kümeleşme
...
Ağartma Maddesi
:
Gıda maddelerinde bulunan doğal rengi gidermek için kullanılan ki
...
Ağdırmak
:
Pişirilen bir şeyin suyunu ateşte uçurarak koyulaştırma ve kıvam
...
Ağı / Ağu
:
Bakınız: Zehir
ağıl
:
Koyun, keçi gibi küçükbaş hayvanların konduğu etrafı çevrili yer.
Ağır Metal
:
Yoğunluğu 4.0 kg/dm3’ten yüksek olan, vücut için esansiyel veya t
...
ağırlık
:
1. Yer çekiminin, bir cismin molekülleri üzerindeki etkisinin olu
...
ağız sütü
:
Ağız (sütü), ineğin doğumdan sonraki ilk sütü.
ahır
:
İnek, Manda gibi büyükbaş hayvanların barındırıldığı tesis.
ajan
:
1. Bulaşıcı mikroorganizmaları veya organizma üzerinde etkili ola
...
ajitasyon
:
Kişinin huzursuzluk ve gerilim içinde bulunma hali.
akı
:
Herhangi bir kuvvet alanında, belli bir düzlemin belli bir bölümü
...
akıcı
:
Akabilen özellik. Akışkan.
akım
:
Akıcı maddelerin belli bir yöne doğru ilerlemesi.
Akım Şeması
:
Belirli bir gıda maddesinin hazırlanması, üretimi, işlenmesi, amb
...
akış
:
Akma işlemi.
akışkan
:
Kendilerine özgü bir biçimleri olmayıp içinde bulundukları kabın
...
Akıtmak
:
Akmasını sağlamak veya akmasına yol açmak.
akreditasyon
:
1. Laboratuvar, belgelendirme veya muayene kuruluşlarının hizmet
...
Akrilamid
:
Gıdaların kızartma, fırınlama veya kavurma gibi yüksek sıcaklıkla
...
Aksenik
:
Yabancı maddelerle bulaşmamış. Mikroorganizmayla bulaşık olmayan
...
Akşam Sağım
:
Süt hayvanlarında akşam saatlerinde yapılan sağım işlemi.
Aktif
:
Etkin, etken, etkili, canlı, hareketli, çalışkan, faal.
Aktif Karbon
:
Karbon elementinin bir allotropu. Sıvılarda renk ve koku yapan bi
...
aktif kömür
:
Bakınız: Aktif Karbon
aktif merkez
:
Bir enzim molekülünde substratın bağlandığı ve etkileşime girdiği
...
Aktif Modifikasyon
:
Ambalaj içine istenilen bileşimde gaz verilerek, modifiye edici k
...
aktifleştirici enzimler
:
Amino asitlerin nükleotid monofosfatlarının aktivasyonu sırasında
...
Aktinomiset
:
Filaman (flament) yapan, birçok yönleri ile bakterilere bazı yönl
...
Aktivasyon
:
Etkinleşim. Aminoasitlerin veya nükleotit monofosfatların ATP’ de
...
aktivasyon enerjisi
:
Bir tepkimenin başlayabilmesi için reaksiyona giren bileşenlerin
...
Akut Toksisite
:
24 saat içinde alınan bir ve birden fazla dozun oluşturduğu toksi
...
akümülasyon
:
Birikme, yığın olma, toplanma.
alanin
:
Elzem olmayan, glikojik amino asitlerden sentezlenebilen bir amin
...
Albuminli Sütler
:
Bileşiminde kazeine yakın oranda albümin ve globülin bulunduran s
...
albümin
:
Suda ve seyreltik tuz solüsyonlarında çözülebilen ve sıcaklıkla k
...
Albüminoz
:
Albümin içeren, albümine benzeyen.
aldehit
:
Alkollerin oksitlenmesiyle oluşan –CH=O yapısı içeren organik mad
...
aldoz
:
Aldehit grubu içeren herhangi bir monosakkarit.
âlem
:
Taksonomik sınıflandırmada biyolojik sınıflandırmanın en üst sını
...
alfa ışınları
:
Radyoaktif maddelerin yaydıkları bir ışın. Artı iki birim yüklü h
...
alfa tokoferol
:
Bakınız: tokoferol
alg
:
Sulu ortamda yaşayan, fotosentez ya da fagosite yaparak beslenen
...
Algal
:
Algler ile ilgili olma durumu.
algoritma
:
Hesaplama işlemlerinde tüm pratik kuralları kullanarak her türlü
...
Alıcı Ortam
:
Atık suların deşarj edildiği veya dolaylı olarak karıştığı göl, a
...
Alitam
:
Aspartama oranla tatalılık derecesi daha fazla olan, kokusuz, nem
...