|
Süt Terimleri Sözlüğü (3)
Süt Terimleri Sözlüğü (3. Sayfa)
-
apoprotein
:
-
Lipoprotein moleküllerinin protein kısmı.
-
Ara Konakçı
:
-
Asalağın, gelişme evreleri sırasında beslenip barındığı konakçıla ...
-
arabinoz
:
-
Genellikle polisakkaritlerin yapısında yer alan, pentoz yapıda bi ...
-
araç
:
-
Bir iş yapmakta veya sonuçlandırmakta gücünden yararlanılan nesne ...
-
araşidik asit
:
-
Yirmi karbonlu doymuş yağ asidi, araşik asit, eikosanoik asit.
-
araşidonik asit
:
-
20 karbonlu, dört çift bağ içeren doymamış ve elzem yağ asitlerin ...
-
araştırma
:
-
Bir gerçeği ortaya çıkarmak, bir konuda sonuç çıkarmak, bir sorun ...
-
Arbovirüs
:
-
Bir RNA virüsü. Artropod kaynaklı virüsler.
-
Ardışık
:
-
Birbiri ardına gelen.
-
Areometre
:
-
Sıvıların yoğunluk derecesini ölçmeye yarayan alet.
-
Arginin
:
-
Aminoguanido valerik asit olarak bilinen elzem bir amino asit.
-
arıtma
:
-
1. Katışıksız saf duruma getirme. 2.Temizleme.
-
Ariboflavinoz
:
-
Riboflavin yetmezliği.
-
arjinin
:
-
Proteinlerin parçalanmasıyla oluşan, ayrıca sentetik olarak da el ...
-
Arkebakteri
:
-
1. Monera içinde gerçek peptidoglikan yapıları olmayan ve bazı öz ...
-
aroma
:
-
Gıdaların çiğneme ve yutkunma sonucunda hissedilen tat ve kokunun ...
-
Aroma Arttırıcılar
:
-
Gıdaya hoş koku kazandırmak veya var olanı güçlendirmek 20 amacıy ...
-
Aroma Maddesi
:
-
Gıda maddelerine tat ve koku vermek ve bunları geliştirmek için k ...
-
Aroma Öncülü
:
-
Kendisinin aroma verme özelliğine sahip olması gerekmeyen, gıda i ...
-
Aroma Verici
:
-
Olduğu haliyle tüketilmesi amaçlanmayan, tat ve/veya koku vermek ...
-
Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşeni
:
-
Esas olarak gıdaya aroma vermek veya gıdanın mevcut aromasını değ ...
-
Aromalı İçecek
:
-
Su, aroma maddeleri ve/veya diğer bileşenler ile şeker ilave edil ...
-
Aromalı İçecek Tozu
:
-
Aroma maddeleri ve/veya diğer bileşenler ile şeker ilave edilerek ...
-
Aromalı Süt
:
-
Sadece Türk Gıda Kodeksi’nde yer alan aromalar ve renklendiricile ...
-
aromatik
:
-
1. Hoş kokulu, aromalı. 2. Alifatik yapılardan farklı benzen halk ...
-
Arsenik
:
-
Simgesi As. Çok düşük miktarları kırmızı kan hücrelerinin yapımı ...
-
-
Artı
:
-
Pozitif. Olumlu.
-
Artvin Kafkas Gravyeri
:
-
Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi’nde Rus etkisi altında üretilen ...
-
Asal
:
-
Başlıca, temel niteliğinde olan.
-
asalak
:
-
Bir canlının içinde veya üzerinde sürekli veya geçici olarak, onu ...
-
Ase
:
-
Enzimleri tanımlayan İngilizce son ek.
-
asepsi
:
-
İşlem öncesi, sırası ve sonrasında mikropların bulaşmasını fiziks ...
-
aseptik
:
-
Patojen mikroorganizmaları içermeyen.
-
Aseptik Dolum
:
-
Mikropsuz ortamda streil bir gıda maddesinin yine steril ambalaja ...
-
Aseptik Ekipman
:
-
Hijyenik olarak tasarlanan sterilize edilebilir ekipman. Aseptik ...
-
Aseptik İşlem
:
-
Kullanılan ekipmanın kullanımdan önce sterilize edildiği ve süreg ...
-
Aseptik Tank
:
-
Sterilize edilmiş tank.
-
aseptik teknik
:
-
Hücre, doku ve organ kültürlerinde mikroorganizmaların girişini ö ...
-
Asesulfam K
:
-
Okzatiazinon yapısında enerji vermeyen yapay bir tatlandırıcı. Bu ...
-
Asetal Fosfatidler
:
-
Yağ asitleri, yağ aldehitleri, gliserin, kolin, kolamin veya seri ...
-
asetaldehit
:
-
Formülü H3C-CHO, yoğunluğu 0.784 g/cm3 (20 °C), kaynama noktası 2 ...
-
asetat
:
-
Asetik asit tuzu. İnce barsaklarda sindirilemediği ve emilemediği ...
-
asetik asit
:
-
Sirke asidi olarak bilinen, etil alkolün ikinci fermentasyonu ile ...
-
asetil koenzim A
:
-
Koenzim A ve asetik asidin thiol esteri. Karbonhidratlar, yağ asi ...
-
Asetilen
:
-
Etin. Alkin sınıfının ilk üyesi, formülü C2H2 ve yoğunluğu 1.1 g/ ...
-
asetoasetik asit
:
-
Oksabütanoik asit olarak bilinen keton cisimciklerinden biri. Tam ...
-
Asetobakter
:
-
Alkolü asetik asite çeviren bir bakteri türü. Acetobacter pasteur ...
-
asetoin
:
-
Formülü CH3COCH(OH)CH3. 3-hidroksi-2-bütanon. Metil asetil karbin ...
-
Aseton Peroksit
:
-
Aseton peroksit, un ve benzeri maddelere beyazlatma ve olgunlaştı ...
-
asidite
:
-
Bir maddenin asitlik özelliği veya durumu.
-
Asido
:
-
Asit yapı veya ekşi tad anlamı veren ön ek.
-
-
asidofil
:
-
Asitli ortamlara ilgi duyan. Optimum gelişmeleri genellikle pH: 6 ...
-
asidofilik
:
-
Optimum olarak asit ortamlarda gelişebilen.
-
Asidofiluslu Süt
:
-
Fermentasyonda spesifik olarak Lactobacillus acidophilus bakteril ...
-
Asidotolerant
:
-
Bakınız: aside dirençli
-
Asidoz
:
-
Vücutta fazla miktarda asit oluşumu ya da oluşumu asit tutulması ...
-
Asit
:
-
Çözeltilerde H+ iyonu veren, bazlarla olan reaksiyonunda tuz oluş ...
-
Asit - Baz Dengesi
:
-
Asitbaz dengesi.
-
Asit Kazein
:
-
Bakınız: yenilebilir asit kazein
-
Asit Koagulum
:
-
Pıhtı asitliği.
-
Asit Oluşturan Gıdalar
:
-
Et, balık, tavuk, yumurta, tahıllar ve bazı yağlı tohumlar gibi a ...
-
asit peyniri
:
-
Sütün kendiliğinden veya laktik kültür ilavesiyle oluşan asitliği ...
-
Asitlik Düzenleyiciler
:
-
Gıdaların asitlik veya alkaliliğini değiştiren veya kontrol eden ...
-
Asitte Çözunmeyen Kül
:
-
Asitte çözunmeyen kül, külün belli şartlarda % 10’luk (m/m)’lik H ...
-
Askomisetes
:
-
Bilinen çoğu maya ve küfün bulunduğu fungi sınıfı. Bu sınıf içind ...
-
askorbik asit
:
-
C vitaminin kimyasal adı. Birçok hayvanda glikozdan sentezlenir. ...
-
Askorbik Asit Oksidaz
:
-
C vitamininin oksitlenerek bozulmasını hızlandıran enzim.
-
Askorbil Palmitat
:
-
Askorbik asidin palmitik asitle birlikte oluşturduğu yağda çözüne ...
-
askospor
:
-
Sporları ask denilen torbacıkların içinde oluşan mantarların spor ...
-
Asorti Peynir
:
-
Karışık, çeşitli, değişik peynir.
-
asparajin
:
-
Elzem olmayan bir amino asit.
-
aspartam
:
-
Aspartik asit ve fenilalaninden oluşan bir dipeptid türevi düşük ...
-
aspartik asit
:
-
Aminosüksinik asit olarak bilinen elzem olmayan amino asit. Asidi ...
-
Aspergillus
:
-
Yaygın bir küf (mantar) cinsi.
-
Aspergillus Fisheri
:
-
Sıcaklığa dayanıklı olma özelliği nedeni ile genellikle meyve suy ...
-
Asüd
:
-
Bk. Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği.
-
-
Aşılama
:
-
Mikroorganizmaların veya patojenlerin bir organizma veya kültür o ...
-
atık
:
-
Her türlü üretim ve tüketim faaliyetleri sonunda, fiziksel, kimya ...
-
Atık Yönetimi
:
-
Atıkların değerlendirilerek çevreye zararlı halden ekonomik değer ...
-
Atıksu
:
-
Evsel, endüstriyel, tarımsal ve diğer kullanımlar sonucunda kirle ...
-
Atıksu Alt Yapı Tesisleri Yönetimi
:
-
Mahallin en büyük mülki amirinin bilgi, denetim ve gözetimi altın ...
-
Atıksu Altyapı Tesisleri
:
-
Evsel ve/veya endüstriyel atıksuları toplayan kanalizasyon sistem ...
-
Atıksu Arıtımı
:
-
Suların çeşitli kullanımlar sonucunda atıksu haline dönüşerek yit ...
-
Atım Süresi
:
-
Hayvanlara uygulanmış olan veteriner ilacı veya kimyasal maddeler ...
-
atmosfer
:
-
Üzerinde yaşadığımız yerküresinin etrafını saran ve bileşiminde ç ...
-
Atmosfer Basıncı
:
-
Havadaki su buharı ve gazların cisimler üzerine uyguladığı ağırlı ...
-
Atom
:
-
Bir elementin bütün özelliklerini taşıyan en küçük parçası. Molek ...
-
atom ağırlığı
:
-
Atom çekirdeğindeki proton ve nötronların toplamı, kütle numarası ...
-
Atomizör
:
-
Aerosol şeklinde püskürtme yapan alet, püskürtücü.
-
ATP
:
-
Hücre içi kimyasal reaksiyonlar için gereken kimyasal enerjiyi ta ...
-
ATPaz
:
-
ATP’nin ADP ve fosfata hidrolizini katalizleyen enzim.
-
avirulan
:
-
Kısıtlı patojenik potansiyeli olan mikroorganizma. Zararsız, hast ...
-
avitaminoz
:
-
Vücutta vitamin yetersizliği durumu. Hangi vitamin yetersizse o v ...
-
Avogadro sayısı
:
-
Bir elementin ya da bir bileşiğin bir molekülünde bulunan 6.02x10 ...
-
avogadro yasası
:
-
Aynı sıcaklık ve basınç altında bulunan eşit hacimdeki değişik ga ...
-
Avrupa Birliği
:
-
Avrupa Topluluğu aracılığıyla izlenen hedef ve politikalar ile Av ...
-
Avrupa Birliği Genel Sekreterliği
:
-
Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine hazırlanmasına yönelik çalış ...
-
Avrupa Gıda Güvenilirliği Otoritesi
:
-
AB tarafından 2002 yılında kurulmuş ve merkezi Parma’da (İtalya) ...
-
Avrupa Komisyonu
:
-
AB politikalarının tasarlayıcısı ve koordinatörü olup mevzuat öne ...
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
|