eng

Süt Terimleri Sözlüğü (3)

A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z
3. Sayfa
apoprotein :
Lipoprotein moleküllerinin protein kısmı.
Ara Konakçı :
Asalağın, gelişme evreleri sırasında beslenip barındığı konakçıla ...
arabinoz :
Genellikle polisakkaritlerin yapısında yer alan, pentoz yapıda bi ...
araç :
Bir iş yapmakta veya sonuçlandırmakta gücünden yararlanılan nesne ...
araşidik asit :
Yirmi karbonlu doymuş yağ asidi, araşik asit, eikosanoik asit.
araşidonik asit :
20 karbonlu, dört çift bağ içeren doymamış ve elzem yağ asitlerin ...
araştırma :
Bir gerçeği ortaya çıkarmak, bir konuda sonuç çıkarmak, bir sorun ...
Arbovirüs :
Bir RNA virüsü. Artropod kaynaklı virüsler.
Ardışık :
Birbiri ardına gelen.
Areometre :
Sıvıların yoğunluk derecesini ölçmeye yarayan alet.
Arginin :
Aminoguanido valerik asit olarak bilinen elzem bir amino asit.
arıtma :
1. Katışıksız saf duruma getirme. 2.Temizleme.
Ariboflavinoz :
Riboflavin yetmezliği.
arjinin :
Proteinlerin parçalanmasıyla oluşan, ayrıca sentetik olarak da el ...
Arkebakteri :
1. Monera içinde gerçek peptidoglikan yapıları olmayan ve bazı öz ...
aroma :
Gıdaların çiğneme ve yutkunma sonucunda hissedilen tat ve kokunun ...
Aroma Arttırıcılar :
Gıdaya hoş koku kazandırmak veya var olanı güçlendirmek 20 amacıy ...
Aroma Maddesi :
Gıda maddelerine tat ve koku vermek ve bunları geliştirmek için k ...
Aroma Öncülü :
Kendisinin aroma verme özelliğine sahip olması gerekmeyen, gıda i ...
Aroma Verici :
Olduğu haliyle tüketilmesi amaçlanmayan, tat ve/veya koku vermek ...
Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşeni :
Esas olarak gıdaya aroma vermek veya gıdanın mevcut aromasını değ ...
Aromalı İçecek :
Su, aroma maddeleri ve/veya diğer bileşenler ile şeker ilave edil ...
Aromalı İçecek Tozu :
Aroma maddeleri ve/veya diğer bileşenler ile şeker ilave edilerek ...
Aromalı Süt :
Sadece Türk Gıda Kodeksi’nde yer alan aromalar ve renklendiricile ...
aromatik :
1. Hoş kokulu, aromalı. 2. Alifatik yapılardan farklı benzen halk ...
Arsenik :
Simgesi As. Çok düşük miktarları kırmızı kan hücrelerinin yapımı ...
Artı :
Pozitif. Olumlu.
Artvin Kafkas Gravyeri :
Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi’nde Rus etkisi altında üretilen ...
Asal :
Başlıca, temel niteliğinde olan.
asalak :
Bir canlının içinde veya üzerinde sürekli veya geçici olarak, onu ...
Ase :
Enzimleri tanımlayan İngilizce son ek.
asepsi :
İşlem öncesi, sırası ve sonrasında mikropların bulaşmasını fiziks ...
aseptik :
Patojen mikroorganizmaları içermeyen.
Aseptik Dolum :
Mikropsuz ortamda streil bir gıda maddesinin yine steril ambalaja ...
Aseptik Ekipman :
Hijyenik olarak tasarlanan sterilize edilebilir ekipman. Aseptik ...
Aseptik İşlem :
Kullanılan ekipmanın kullanımdan önce sterilize edildiği ve süreg ...
Aseptik Tank :
Sterilize edilmiş tank.
aseptik teknik :
Hücre, doku ve organ kültürlerinde mikroorganizmaların girişini ö ...
Asesulfam K :
Okzatiazinon yapısında enerji vermeyen yapay bir tatlandırıcı. Bu ...
Asetal Fosfatidler :
Yağ asitleri, yağ aldehitleri, gliserin, kolin, kolamin veya seri ...
asetaldehit :
Formülü H3C-CHO, yoğunluğu 0.784 g/cm3 (20 °C), kaynama noktası 2 ...
asetat :
Asetik asit tuzu. İnce barsaklarda sindirilemediği ve emilemediği ...
asetik asit :
Sirke asidi olarak bilinen, etil alkolün ikinci fermentasyonu ile ...
asetil koenzim A :
Koenzim A ve asetik asidin thiol esteri. Karbonhidratlar, yağ asi ...
Asetilen :
Etin. Alkin sınıfının ilk üyesi, formülü C2H2 ve yoğunluğu 1.1 g/ ...
asetoasetik asit :
Oksabütanoik asit olarak bilinen keton cisimciklerinden biri. Tam ...
Asetobakter :
Alkolü asetik asite çeviren bir bakteri türü. Acetobacter pasteur ...
asetoin :
Formülü CH3COCH(OH)CH3. 3-hidroksi-2-bütanon. Metil asetil karbin ...
Aseton Peroksit :
Aseton peroksit, un ve benzeri maddelere beyazlatma ve olgunlaştı ...
asidite :
Bir maddenin asitlik özelliği veya durumu.
Asido :
Asit yapı veya ekşi tad anlamı veren ön ek.
asidofil :
Asitli ortamlara ilgi duyan. Optimum gelişmeleri genellikle pH: 6 ...
asidofilik :
Optimum olarak asit ortamlarda gelişebilen.
Asidofiluslu Süt :
Fermentasyonda spesifik olarak Lactobacillus acidophilus bakteril ...
Asidotolerant :
Bakınız: aside dirençli
Asidoz :
Vücutta fazla miktarda asit oluşumu ya da oluşumu asit tutulması ...
Asit :
Çözeltilerde H+ iyonu veren, bazlarla olan reaksiyonunda tuz oluş ...
Asit - Baz Dengesi :
Asitbaz dengesi.
Asit Kazein :
Bakınız: yenilebilir asit kazein
Asit Koagulum :
Pıhtı asitliği.
Asit Oluşturan Gıdalar :
Et, balık, tavuk, yumurta, tahıllar ve bazı yağlı tohumlar gibi a ...
asit peyniri :
Sütün kendiliğinden veya laktik kültür ilavesiyle oluşan asitliği ...
Asitlik Düzenleyiciler :
Gıdaların asitlik veya alkaliliğini değiştiren veya kontrol eden ...
Asitte Çözunmeyen Kül :
Asitte çözunmeyen kül, külün belli şartlarda % 10’luk (m/m)’lik H ...
Askomisetes :
Bilinen çoğu maya ve küfün bulunduğu fungi sınıfı. Bu sınıf içind ...
askorbik asit :
C vitaminin kimyasal adı. Birçok hayvanda glikozdan sentezlenir. ...
Askorbik Asit Oksidaz :
C vitamininin oksitlenerek bozulmasını hızlandıran enzim.
Askorbil Palmitat :
Askorbik asidin palmitik asitle birlikte oluşturduğu yağda çözüne ...
askospor :
Sporları ask denilen torbacıkların içinde oluşan mantarların spor ...
Asorti Peynir :
Karışık, çeşitli, değişik peynir.
asparajin :
Elzem olmayan bir amino asit.
aspartam :
Aspartik asit ve fenilalaninden oluşan bir dipeptid türevi düşük ...
aspartik asit :
Aminosüksinik asit olarak bilinen elzem olmayan amino asit. Asidi ...
Aspergillus :
Yaygın bir küf (mantar) cinsi.
Aspergillus Fisheri :
Sıcaklığa dayanıklı olma özelliği nedeni ile genellikle meyve suy ...
Asüd :
Bk. Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği.
Aşılama :
Mikroorganizmaların veya patojenlerin bir organizma veya kültür o ...
atık :
Her türlü üretim ve tüketim faaliyetleri sonunda, fiziksel, kimya ...
Atık Yönetimi :
Atıkların değerlendirilerek çevreye zararlı halden ekonomik değer ...
Atıksu :
Evsel, endüstriyel, tarımsal ve diğer kullanımlar sonucunda kirle ...
Atıksu Alt Yapı Tesisleri Yönetimi :
Mahallin en büyük mülki amirinin bilgi, denetim ve gözetimi altın ...
Atıksu Altyapı Tesisleri :
Evsel ve/veya endüstriyel atıksuları toplayan kanalizasyon sistem ...
Atıksu Arıtımı :
Suların çeşitli kullanımlar sonucunda atıksu haline dönüşerek yit ...
Atım Süresi :
Hayvanlara uygulanmış olan veteriner ilacı veya kimyasal maddeler ...
atmosfer :
Üzerinde yaşadığımız yerküresinin etrafını saran ve bileşiminde ç ...
Atmosfer Basıncı :
Havadaki su buharı ve gazların cisimler üzerine uyguladığı ağırlı ...
Atom :
Bir elementin bütün özelliklerini taşıyan en küçük parçası. Molek ...
atom ağırlığı :
Atom çekirdeğindeki proton ve nötronların toplamı, kütle numarası ...
Atomizör :
Aerosol şeklinde püskürtme yapan alet, püskürtücü.
ATP :
Hücre içi kimyasal reaksiyonlar için gereken kimyasal enerjiyi ta ...
ATPaz :
ATP’nin ADP ve fosfata hidrolizini katalizleyen enzim.
avirulan :
Kısıtlı patojenik potansiyeli olan mikroorganizma. Zararsız, hast ...
avitaminoz :
Vücutta vitamin yetersizliği durumu. Hangi vitamin yetersizse o v ...
Avogadro sayısı :
Bir elementin ya da bir bileşiğin bir molekülünde bulunan 6.02x10 ...
avogadro yasası :
Aynı sıcaklık ve basınç altında bulunan eşit hacimdeki değişik ga ...
Avrupa Birliği :
Avrupa Topluluğu aracılığıyla izlenen hedef ve politikalar ile Av ...
Avrupa Birliği Genel Sekreterliği :
Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine hazırlanmasına yönelik çalış ...
Avrupa Gıda Güvenilirliği Otoritesi :
AB tarafından 2002 yılında kurulmuş ve merkezi Parma’da (İtalya) ...
Avrupa Komisyonu :
AB politikalarının tasarlayıcısı ve koordinatörü olup mevzuat öne ...